Vandaag de dag worden er niet veel wedstrijden meer afgelast omdat de velden veel beter zijn dan 40-50 jaar geleden en anders wordt er uitgeweken naar kunstgras velden. Maar 50 jaar geleden in mijn pupillen tijd gebeurde het vaak dat je wedstrijd niet doorging door regen of vorst.

Ik zat op de MULO in het Westeinde en daar waren onze leraren ,broeders ,en die waren lid van VVP,in de volksmond “”vullus van pastoor “” genoemd. In die tijd ging men nog zaterdag ochtend naar school en rond 11 uur werd op toerbeurt een jongen met een lijstje met de betreffende wedstrijden naar de hoek Westeinde/Kortenbos gestuurd ,waar zich een sigarenwinkel bevond met een afkeuringslijst.Op deze lijst stonden alle thuiswedstrijden vermeld en als het afgelast was zat er een gaatje ingeponst.Wij zaten allen met spanning te wachten met de resultaten van de doorgaande wedstrijden.Was het afgekeurd dan was je zaterdagmiddag naar de kloten.

Ik woonde in de van der Vennestraat en moest naar de Hobbemastraat ,naar de sigarenboer Wim Doorschodt. Zijn winkel zat op de hoek van de Brueghelstraat en werd eind jaren 60 nog geopend door Johan Cruijff. Na bijna 50 jaar heeft Wim ,door omstandigheden,zijn winkeltje moeten verkopen.Hoe dichter je naar de Hobbemastraat kwam ,hoe meer je hart tekeer ging of je wedstrijd wel of niet doorging.In de verte zag je al mensen rond de winkel staan. Auto’s die op de hoek of zelfs dubbel stonden.Enkele mensen met uitgelaten gezichten en met een verbeten blik op hun gezicht. Deze laatsten zouden een rot zaterdag of zondag hebben.Het gebeurde ook wel dat als je aankwam er geen lijst hing,maar een simpel briefje op het raam,met de mededeling “” Alle wedstrijden afgelast “.Dat was een domper van jewelste. Maar natuurlijk stond er ook wel Alle wedstrijden goedgekeurd.

Vandaag de dag is de gang naar zo n winkel niet meer nodig.We kijken op teletekst of internet.Of we bellen even naar de club.Meestal hoor je daar wel of er iets anders geregeld is,zoals een vriendschappelijk wedstrijdje of je gaat trainen.Je zaterdagmiddag is dan toch wel goed besteed.De voormalige jeugdvoorzitter van VIOS, Rene Marquard, werd eind jaren tachtig zaterdagochtend op de club gebeld door wildvreemden of hun wedstrijd doorging. Rene wist toen al zo vroeg wat er in Den Haag wel of niet doorging. Ikzelf werkte toendertijd vaak s nachts en ging vroeg naar Florencia ,waar veel consuls koffie gingen drinken na hun keuringen.Zodoende wist ik ook al bijtijds of er wel of niet gevoetbald zou worden.

Ik denk dat velen het bovenstaande bekend in de oren zal klinken. Prettige wedstrijd.

Peter Oliehoek

Oud voetballer van o.a. van Zwart Blauw en VIOS

Als er nog meer (oud)-voetballers, cq trainers, een leuk verhaal over zijn voetbalverleden op papier wil zetten voor onze website dan horen wij dat graag. Stuur dan een mailtje naar het e-mailadres: haagse.voetbalhistorie@gmail.com