Bob Offers was een Haagse journalist en voetballiefhebber die idolaat was van Bertus de Harder die hij vele malen had zien spelen op Houtrust. Offers verhuisde naar het noorden van het land. Bij het verschijnen van het boekje Het levensverhaal van de Goddelijke Kale schreef hij twee pagina’s over deze voetballer en over het boekje in het Dagblad van het |Noorden.

Hij was de oprichter van de Fanclub Bertus de Harder en hij liet oranje stropdassen maken met een mooi logo van Le divin Chauve en de opdruk:Oranje Fanclub Bertus de Harder. Toen cabaretier Paul van Vliet in 1997 optrad in Stadskanaal nodigde de fanclub de weduwe de Harder uit om naar Stadskanaal te komen en bood haar een verblijf aan. Van Vliet, die eerder als fan van de Harder het boekje over zijn held had gepresenteerd in het Haagse Volksbuurtmuseum. Hij had in zijn conference een item over De Harder. Helaas kwam ook de (nooit plaatsgevonden) omkopingszaak er in voor. Deze conference komt ook voor op een van de cd’s die Paul van Vliet heeft doen verschijnen.

De fanclub werd ook gebruikt om, via mw De Harder, schaars voorhanden zijnde kaartjes te krijgen voor het WK voetbal in Frankrijk in 1998.
Of dat gelukt is weet ik niet maar er waren bij een van de wedstrijden kennelijk leden van fanclub aanwezig. Zij hielden een spandoek op dat aan Bertus de Harder, welbekend in Frankrijk, zeker bij de ouderen, aan hem moest herinneren.

Piet van der Eijk

November 2018