Op woensdagavond 12 augustus vond bij Alexandria’66 de presentatie plaats van het boek Achter de Hekken. Sportjournalist, -statisticus en vriend van onze website Johan Sepers debuteerde hiermee als schrijver en had daartoe een interessant onderwerp gekozen: de amateur voetbalclubs ten tijde van het coronaverbod. Wat als verveling begon werd een heel boek.

“Ik verveelde mij tijdens de lockdown”, blikte Sepers desgevraagd terug. “Ik trok er af en toe met de auto op uit en voor ik het wist, kwam ik langs diverse voetbalclubs, waarmee ik een band had. Het voelde goed en daarom besloot ik het uit te breiden tot alle amateurclubs van Zuid-Holland. Omdat ik ook telkens een fotootje maakte van het gesloten hek, begon zich langzaam het idee voor een boek te ontwikkelen. Vanwege de grenzen van het KNVB-district West II, maakte ik ook een kleine uitstap in de provincie Utrecht.”

Het bleek voldoende te zijn voor 200 pagina’s, gevuld met de club en zijn foto. Achter de Hekken werd geen droge opsomming, maar is veelal doorspekt met anekdotes, weetjes en bijzonderheden van een club. Uiteraard ontbreken aan het einde ook de lijstjes niet; het moderne sportboek kan nu eenmaal niet zonder. Bij de presentatie werd het eerste exemplaar overhandigd aan Hans Willink uit Den Haag.

Sepers introduceerde hem met de volgende woorden: “Het eerste exemplaar van Achter de hekken wil ik graag uitreiken aan een dierbare vriend van mij en ook van mijn vrouw Mariska: Hans Willink. Hij is voor mij een geweldige coach, een groot stimulator en onze trips naar Engeland zijn zowel episch als legendarisch. Hans is zowel fotografisch als schrijvend een vakman, die ook in dit boek een aantal i-tjes van punten heeft voorzien.”

Willink, die als schrijver/journalist en fotograaf naam verwierf, is in zijn woonplaats Den Haag ook een ambassadeur voor de gehandicaptensport. “Het ontroerde mij, dat Johan mij vroeg om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Ik voel me hierdoor bijzonder vereerd. Omdat ik een groot deel van de eindredactie op me mocht nemen, ken ik het boek al en het is écht de moeite waard. Als liefhebber van sport, zou ik het alleen al vanwege de anekdotes willen hebben. Ook de verklaringen van al die afgekorte namen hebben mij diverse lachbuien bezorgd. Nee, ik geef niets weg, dus geen spoilers om te alerten.”