Op zaterdag 15 juni werd voor de tiende maal het Haags Voetbaltoernooi gehouden op het sportcomplex van VUC aan ‘t Kleine Loo. Een voetbalfeest van voetbalverenigingen die inmiddels zijn opgeheven maar voor één dag als het ware weer nieuw leven werd ingeblazen. Die nostalgische sfeer was zo voelbaar, dat ik mee werd gezogen naar de tijd dat het clubleven in onze regio hoogtij vierde.

Wanneer je die shirts van ‘toen’ weer ziet, is het alsof je in één groot voetbalmuseum te gast bent. Ik betrapte mij er op dat ik tijdens een gesprek met iemand ineens was afgeleid vanwege het feit dat ik in mijn ooghoek spelers in groen-witte shirts zag lopen. Ik kan niet uitleggen wat er dan door je heengaat, omdat het niet te verwoorden is. De echte clubmensen zullen dat gevoel als geen ander kennen. Ik stap naar de spelers toe en ik omhels ze allemaal. Ik heb het in dit geval over VIOS, maar zag bij anderen hetzelfde gebeuren en zo ook bij de Rijswijkse clubs van weleer die weer van de partij waren. Uit Rijswijk namen deel: De Flamingo’s , Dynamo 67, De Valkeniers, RVV Rijswijk en RVC, allemaal clubs uit Rijswijk met een rijke historie!
Team Rvv Rijswijk op Haagse Voetbalhistorie van zaterdag 15 juni 2019 bij Hsv VUC

En ik zag het allemaal weer gebeuren: Spelers met die typische voetbalhumor, genieten van een aantal die het voetballen totaal niet zijn verleerd, al lijkt de snelheid soms op ‘slow motion’ beelden. Een grote verrassing was er voor Rob Pronk, de grote initiatiefnemer en organisator van dit toernooi, want wethouder van Sport van Den Haag, Richard de Mos, reikte de Haagse Stadsspeld uit aan de Scheveninger die deze onderscheiding meer dan toekomt. Hij is hier trots op uiteraard , en deze blijk van waardering doet hem heel veel, dat weet ik zeker. Hij heeft gezegd met het toernooi te stoppen, en dat heeft nogal wat te weeg gebracht bij al die mensen die ieder jaar zoveel plezier beleven aan dit jaarlijkse voetbaltoernooi.

Ik zou niet in zijn schoenen willen staan, want er is de nodige druk uitgeoefend op Rob Pronk om vooral door te gaan. Tja, wat is wijsheid?? We kunnen in ieder geval blijven genieten van die website met al die clubs die niet meer bestaan of zijn gefuseerd.

Heb jij (beeld) materiaal van je (opgeheven) club? Stuur het naar haagse.voetbalhistorie@gmail.com.

Dank je wel Rob!!

René Marquard
Bron: Rijswijks Dagblad