De symbolische prijs die aan een winnend voetbalteam wordt toegekend wordt een trofee genoemd Рdeze naam heeft van oudsher een speciale betekenis. In oude tijden hingen krijgslieden na een overwinning een stuk oorlogsbuit als aandenken op na een gewonnen slag en jagers op groot wild hingen opgezette dierkoppen aan de wand om op te scheppen. Ziet u het voor u? Velen onder u zullen tijdens de voetbalcarri̬re een beker, bokaal, vaantje, tegeltje of iets dergelijks hebben ontvangen.

Seizoen 1995-1996, het hoogtepunt van Svv Scheveningen! Kampioen van de toenmalige (nog) 1e klasse A en het Algeheel landskampioen bij de amateurs

De columns van Rini Toet worden mede mogelijk gemaakt door BeDe Kamerverhuur

Eind jaren zestig alsmede in de zeventiger jaren zullen velen dit – vanwege het lange haar – met een haarband om hebben gedaan. De haarband waarmee Memphis op dit moment telkens weer in beeld wordt gebracht. Dat het dragen van een haarband in het voetbal een nieuw fenomeen zou betreffen is dus kinkklare onzin – maar dat terzijde. Uiteraard hoop ook ik dat het Nederlands elftal Europees kampioen zal worden en uiteindelijk de hierbij behorende prijs aan Nederland kan tonen – dat wij eindelijk weer eens kunnen opscheppen – dat ons voetbalteam in navolging van het voorhistorische jachtleven de begeerde trofee aan de trouwe supporters kan tonen of vanaf een balkon triomfantelijk omhoog kan heffen.
Charles Bos van Dynamo’67 droeg in seizoen 1970-1971 tegen De Valkeniers al een haarband. Dynamo’67 speelde toen nog op Sportpark Ockenburgh

Onlangs betrad ik samen met mijn voetbalvriend Ron de Graaf het sponsorhome van svv Scheveningen. Rondom mij heen kijkend viel mijn oog op de prijzenkast met een ruime variatie aan – door svv Scheveningen – gewonnen trofeeën waaronder vier HC-Cups die respectievelijk in 1996, 1997, 2000 en 2003 werden binnengesleept. Prachtige bokalen die feitelijk geen Cup genoemd zouden mogen worden. Cup betekent namelijk beker en de HC Cup betrof geen beker maar meer een bokaal die aan de bovenzijde door middel van een bal volledig was afgesloten. In de vitrine trof ik verder de in 2016 door svv Scheveningen gewonnen Haaglanden Cup alsmede de in 2023 gewonnen Sir Winston Cup. De laatste betreft een enorme beker – een trofee met een omvang die in vroegere jaren en eigenlijk nog steeds nooit groot genoeg kan zijn. Immers de mens heeft blijkbaar behoefte aan enorme bekers waarin na een gewonnen finale zoveel mogelijk sterke drank gegoten wordt om deze vervolgens van mond tot mond gaande leeg te drinken. Tijdens de coronaperiode werd overigens aangeraden dit niet te doen!

Laat ik niet vergeten de beker inzake het door svv Scheveningen in 1996 behaalde algemene landskampioenschap te benoemen. Een prachtige prijs waarin de namen van winnende voetbalverenigingen – zoals IJsselmeervogels – zijn gegraveerd. Wat mij bij deze Zwaluwen wisselbeker is opgevallen is dat de naam van svv Scheveningen enigszins vaag is ingegraveerd – na enig poetswerk kwam de winnaar uit 1996 netjes en meer dominanter naar voren. Was svv Scheveningen de laatste winnaar? Dit vraag ik omdat een wisselbeker een jaar later toch bij een nieuwe winnaar terecht zou moeten komen. Of werd deze wisselbeker jaarlijks opnieuw – inclusief alle voorgaande winnaars – geproduceerd? Na enig uitzoekwerk heb ik overigens kunnen vaststellen dat na 1996 nog een reeks aan algemene landskampioenschappen is behaald. De laatste winnaar was Excelsior Maassluis dat in 2016 de titel binnensleepte.

Om toch nog even dieper op het HC-Cup gebeuren in te zoomen vraag ik mezelf oprecht af waar die unieke bokalen van winnende voetbalverenigingen zoals Kranenburg, Texas DHB, NLS, RVC, Voorburg en Tonegido – die niet meer bestaan – zijn gebleven. Van de laatste twee voetbalverenigingen verwacht ik absoluut dat de gewonnen HC-Cup bokalen ergens in een prijzenkast bij Forum Sport ten toon worden gesteld – hopelijk kan iemand hier uitsluitsel over geven.
In het clubhuis van HVV komt u sowieso prachtige prijzenkasten tegen.

Bekers, bokalen, trofeeën mij is het om het even – echter dit gaat niet altijd op. Toen het winnende elftal van Tak United in 1973 tijdens een wild voetbaltoernooi- op een voetbalveld gelegen tussen de Laakkade, de Withuysstraat, de Capadosestraat en de Bresterstraat een enorme bokaal van circa twee meter hoog wist binnen te slepen en de organisator wist te vermelden dat het door hem georganiseerde toernooi van een veel hoger niveau was dan het een week daarvoor gespeelde toernooi van Tak United nam de aanvoerder van het winnende Tak United geen halve maatregelen. De aan hem uitgereikte bokaal werd – gepaard gaande met de woorden ‘mij kun je niet beledigen’ – binnen een seconde in duizend stukjes geslagen. Deze bokaal – destijds met een waarde van minimaal 250 gulden – is derhalve nooit ergens in een prijzenlast beland. Prijzenkasten die vanuit historisch oogpunt van grote waarde in de geschiedenis van een club kunnen zijn. Dat er in het sponsorhome van svv Scheveningen nog een veelheid aan behaalde prijzen is te bewonderen is niet alleen voor de groen/wit/zwarten van toepassing. In de Haagse voetbalregio zult u vanzelfsprekend genoeg prijzenkasten aantreffen, er is echter ook een veelheid aan prijzenkasten verdwenen. Uiteraard is dit voor niet meer bestaande voetbalverenigingen van toepassing, echter tijdens een rondgang langs kantines en/of clubhuizen heb ik helaas moeten vaststellen dat de ouderwetse prijzenkast hier en daar gewoonweg verdwenen is en veelal op een plank, kast of bar een verloren beker of bokaal is neergezet. Jammer, maar het is niet anders. Bij de ene voetbalvereniging verklaart men dit met de melding dat ruimtegebrek als oorzaak van het verwijderen van prijzenkasten kan worden gezien – bij de andere club spreekt men van desinteresse. Handig? Mijns inziens niet! Persoonlijk ben ik van mening dat het centraal tonen van behaalde prijzen een deel van uw voetbalgeschiedenis vertegenwoordigt, waarschijnlijk niet bij stilgestaan?

Koester uw behaalde prijzen en ontvangen oorkondes. Bokalen die wellicht bij het oud vuil of de lorreboer terecht zijn gekomen zijn niet meer terug te halen, echter er is alsnog andere geschiedenis aan uw leden en bezoekers te tonen. Haal die oorkondes uit de lades, lijst deze in en hang deze netjes aan één van kantinewanden. Wellicht kan de svv Scheveningen fotowand (wandbekleding) – waarop vrijwel de gehele svv Scheveningen voetbalgeschiedenis via foto’s en teksten kan worden teruggekeken – als voorbeeld voor uw kale kantinemuren dienen. Wat te denken van het DHC-clubhuis waarin u o.a. een veelheid aan foto’s van DHC-spelers – die het betaalde voetbal hebben gehaald – aantreft – prachtige geschiedenis en tevens een visitekaartje voor uw voetbalclub. Nu begrijp ik ook wel dat er voetbalverenigingen zijn die weinig spelers aan het betaalde voetbal hebben afgeleverd. Aan die voetbalverenigingen zou ik willen adviseren foto’s van voetballers die langer dan bijvoorbeeld vijftien jaar in het eerste elftal hebben gespeeld in een soort van eregalerij op te hangen – goed voor de uitstraling van de club. Waarom zou u het niet doen? Hier is toch wel een plekje voor vrij te maken? Presenteer uw voetbalhistorie!
Ook bij het Delftse DHC koestert men met eerbied de prijzen en het voetbalverleden.

Dinsdagavond bezocht ik het clubhuis van sv Schipluiden en kwam ogen te kort. De toegangshal alsmede de gehele bar was voorzien van een soort van wandbekleding met enorme wedstrijdfoto’s en foto’s van het complex. Wat mij betreft een aanrader om dit te bekijken en wellicht te overwegen uw kantine of clubhuis aan te passen.

Tot slot ben ik benieuwd of voormalig svv Scheveningen-icoon Gerrit Turfboer de haarband die hij eind jaren zestig begin jaren zeventig steevast droeg nog ergens in een la heeft liggen. Mocht dit zo zijn dan adviseer ik de svv Scheveningen prijzenkast met deze haarband te verblijden en deze band en niet die van Memphis Depay als voetbal relikwie te beschouwen.

Rini Toet
15-06-2024