Velen zullen denken dat de zomerstop voor iedere Wikker ruim twee maanden duurt, echter daar waar bijvoorbeeld in de jaren negentig van de vorige eeuw het clubhuis steevast van begin juni tot begin augustus gesloten was, daar is dat heden ten dage anders georganiseerd. Aangezien o.a. de reguliere competities niet meer eind april maar eind mei eindigen en er vervolgens nacompetitiewedstrijden en toernooien van toepassing zijn, is het clubhuis langer geopend. Daarnaast is de voetbalkantine de gehele zomer elke donderdagavond toegankelijk en op deze avonden moet men niet raar staan te kijken als de jeugdvoorzitter met nieuwe jeugdspelers en bijbehorende ouders aan een tafeltje plaatsneemt om de nieuwelingen in te schrijven en wegwijs te maken inzake de W.I.K.-organisatie, normen en waarden. Voorts zien we elke donderdagavond mensen die op het kunstgrasveld een balletje trappen en verzamelen de vrienden van ‘Peter van Kesteren’ zich om te kaarten en een drankje te nuttigen. Toon Wiegman, de vader van de succesvolle coach van het Nederlands dameselftal Sabine, behoort ook tot dit gezelschap en wordt de donderdag na de finale tegen USA in juli 2019 vol lof begroet en loopt zo trots als een pauw over het zonovergoten WIK-complex. Het W.I.K.-selectie kader komt steevast bijeen om het afgelopen seizoen te evalueren en het komende seizoen zo goed mogelijk te organiseren/plannen. Er worden gesprekken met nieuwe selectiespelers gevoerd en vertrekkende spelers komen hun tas en trainingsspullen inleveren. Daarnaast wordt over nieuwe kleding en sponsors gefilosofeerd. Sponsors die o.a. op de wedstrijdposter (welke via Michel Groen door Kevin Stakenburg wordt ontworpen) van W.I.K. 1 worden vereeuwigd.

Ook het jeugdkader komt regelmatig bijeen om de organisatie rondom het komende seizoen zo goed mogelijk in te vullen. Er dienen immers o.a. en leiders en trainers per team ingevuld te worden of de jeugdactiviteiten kalender voor het komende seizoen wordt daar waar mogelijk ingevuld. Tijdens de zomerstop heeft het jeugdkader besloten voor het eerst in de W.I.K.-geschiedenis een jeugdteam (o.a. Jongens O14) in de sterke hoofdklasse in te schrijven. Hierbij beoordeelt de KNVB de resultaten van het afgelopen seizoen en concludeert dat dit talentvolle team wellicht in een sterke poule met o.a. Concordia JO14.1, Foreholte JO14.1, Forum Sport JO14.1 en FC Lisse JO14.1 mee moet kunnen draaien. Voor trainers/leiders Andre Lorsheijd en Sam Zuidam betreft het hoofdklasse avontuur een grote uitdaging die men graag aangaat en hoopt om te zetten in klinkende resultaten met fijne, leerzame, wedstrijden.

Voor de penningmeester is de zomerstop altijd een spannende periode, de veldhuur dient immers te worden doorbetaald en uiteraard is dit ook voor de gas, water en licht rekening van toepassing. Het voetbalmateriaal dient aangevuld te worden. Het betreft veelal de aanschaf van ballen die sinds de bouw van het ballenhok in 2016 beter worden opgeborgen en langer meegaan. Daarentegen groeit het aantal jeugdleden, dus ballen worden nog steeds in grote hoeveelheden aangeschaft. Het moge duidelijk zijn dat dit de nodige kosten met zich meebrengt. Vanuit o.a. het bestuur heerst de gedachte dat de jeugdafdeling voldoende materiaal dient te hebben, dit is mede zichtbaar aan het in de voorgaande seizoenen aangeschafte jeugddoeltjes. Het betreft verplaatsbare doelen van deugdelijk materiaal, een hoge noodzakelijke kostenpost.

De (gras)voetbalvelden zijn/worden door de mensen van de Gemeente Den Haag ingezaaid en het betreden van de velden is dan ook streng verboden. Niet dat iedereen zich strikt aan deze regel houdt, echter over het algemeen is de enorme ganzenplaag het meest zorgwekkend. Dat de leden van de nog steeds toenemende ganzenkolonie de velden continue bevuilen is nog daar aan toe, echter aangezien de ingezaaide zaadjes als lekkernij worden beschouwd wordt de noodzakelijke groei van het voor het voetbal zo noodzakelijke groene gras gestagneerd. Halverwege juli 2019 blijken de medewerkers van de Gemeentelijke groenvoorziening het ingezaaide veld te hebben afgeschermd met een soort van afscheiding welke de ganzen weg moeten houden van het deel van het ingezaaide veld. De weken hierna komen de ganzen niet voorbij het gaas!

Door de wind beschadigde en aangetaste W.I.K.-honderd jaar vlaggen worden vervangen door meer robuuste wimpels, zodat bij de aanvang van het seizoen de entree van het W.I.K.-complex wordt opgevrolijkt met herkenbare W.I.K.-kleuren voorzien van door Marco van der Kroft ontworpen jubileum symbool. Ondertussen wordt de planning en bijkomende administratie voor verschillende geplande W.I.K.-projecten (o.a. dakbedekking oude kleedkamers) in gang gezet en worden subsidies aangevraagd. Daarnaast is het opvallend dat op het hoofdveld een klein doeltje niet op slot staat zodat grote aantallen voetballers, met diverse culturele achtergronden, gretig gebruik maken van deze doeltjes. Je krijgt bijna de indruk dat deze mensen op de één of andere manier het bijbehorende slot weten te openen. Of laten W.I.K.-mensen e.e.a. ongesloten achter? Hoe men het ook wendt of keert, de bedrijvigheid gedurende de zomermaanden is, ten opzichte van decennia terug, enorm toegenomen. Bedrijvigheid waarbij de inzet van W.I.K.-vrijwilligers van essentieel belang is. Zonder vrijwilligers geen vereniging, geen vereniging zonder vrijwilligers. Een goede voorbereiding is het halve werk en als je iets doet moet je het goed doen dat is het credo van vele WIK-vrijwilligers. Chapeau, geweldig, great, muy bien!

Niet onvermeld mag blijven dat het clubhuis, gedurende zomermaanden, in navolging van tijdens het reguliere seizoen, ook op dinsdagochtenden is geopend. Door een letterlijk en figuurlijk grijs gezelschap wordt o.a. geklaverjast en worden diverse verhalen uit de lange W.I.K.-historie als anekdotes verteld. Reden voor de schrijver van dit boek nog niet beschreven anekdotes in dit boekwerk te vereeuwigen. Met vaste dinsdagochtend bezoekers, zoals Joop van der Starre, Joop v/d Berg, Henk Hansen, Wim Lorsheijd (sluiter), Andre Lorsheijd, Wim Loof, Jonge Walther, Ton Fresco, Jan Roberti, Freek Brant, Peter van Kesteren, Ton Houdts, Piet de Mollenvanger en Jan van Dijk is het altijd lachen geblazen en is het bepaald niet moeilijk om geweldige verhalen los te peuteren. Niet onvermeld mag blijven dat het W.I.K.-complex op zaterdagen en zondagen in juli niet door Wikkers wordt bezocht. Vanaf circa 1990 tot niet zo lang geleden waren Jan Hazebroek en Loek Dommanschet elke zaterdag van de zomerstop bij W.I.K. te vinden om aldaar allerlei technische klusjes aan alle W.I.K. panden op het complex uit te voeren. Hiermee is destijds de basis gelegd voor andere enthousiaste klusjesmannen die op de meest onverwachte momenten (ook tijdens de zomerstop) klusjes aan de W.I.K.-opstallen uitvoeren. Overigens zijn Dommanschet en Hazebroek anno 2019 nog steeds op de meest onverwachte momenten als klusjesman actief. Voorts blijkt uit toegezonden fotomateriaal dat men (in dit geval Loek Hemerik jr. (vele jaren W.I.K.. 1)) op vakantie het WIK-boek leest.

Tijdens de zomerstop in juli 2019 ontving de auteur van dit boek een speld van Nelis Groos (via zijn zoon) die in 1953 een speld ter ere van zijn 25-jarig W.I.K.-lidmaatschap mocht ontvangen. Hieruit blijkt dat men in die tijd al werd gehuldigd i.v.m. langdurig lidmaatschap. Zoon Groos bestelde direct een W.I.K.-honderd jaar boek, het naslagwerk dat door de jubileumcommissie in juli 2019 overigens ook aan KNVB-bestuurslid Wicher Schreuders is overhandigd.

Niet onvermeld mag blijven dat ook de mensen rondom het G2 kader absoluut niet stil hebben gezeten. Tijdens de zomerstop zijn verkoopbare spullen ingezameld welke o.a. eind juli op een rommelmarkt in Hoek van Holland zijn verkocht. Van het opgeleverde geld is benodigde voetbalkleding aangeschaft.

De tijden zijn dus duidelijk veranderd, genoeg te doen in de zomermaanden. De 24-uurs maatschappij zal hier ook ongetwijfeld een rol in spelen, echter laten we niet voorbij gaan het feit dat alle mensen (dus vrijwilligers, kader en spelers) voorheen na de zomerstop enorm opgeladen aan het nieuwe seizoen begonnen. De vraag is echter of iemand die naast het lange seizoen ook in de zomer als vrijwilliger voor zijn/haar club bezig is/blijft de juiste rust vindt en in augustus als het voetbalcircus weer begint wel scherp genoeg aan zijn of haar seizoen kan beginnen. Net zoals spelers die na de zomerstop weer honger hebben naar de bal en er als het ware de graszoden uit willen lopen is dit ook voor vrijwilligers van toepassing m.b.t. de activiteiten die zij na de zomerstop weer hongerig op zullen pakken. Mensen dienen de tijd te nemen om zowel lichamelijk maar ook geestelijk tot rust te komen. Dit is niet negatief bedoelt, echter mijn gevoel zegt dat het beter is tijdens de zomerstop even pas op de plaats te maken. Dit wil niet zeggen dat alles maar moet blijven liggen, echter bepaalde mensen hebben echt af en toe hun rust nodig om de accu weer op te laden. Absoluut niets mis mee beste mensen.

Rini Toet
september 2019