Als je als liefhebber van het Haagse voetbal inzake vernieuwingen van de huidige voetballocaties op de hoogte wil blijven is het best wel noodzakelijk om goed in de rondte te blijven kijken – er gebeurt best wel veel op dit moment. Onze Haagse voetbalcomplexen worden steeds moderner en uitgebreider.

Iedere Haagse voetballiefhebber zal inmiddels bekend zijn met het feit dat ADO met haar eerste elftal rondom de komende jaarwisseling of wellicht iets later in 2025 terug naar het Zuiderpark zal verhuizen alwaar men op o.a. het voormalige hoofdveld van HDV, het voormalige veld van Triomph (later RVA Anadole) en het derde veld vanaf de W.I.K.-kantine zal gaan trainen. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de nieuwe velden, waarbij het voor mij overduidelijk is dat hier uiteindelijk een fraai complex zal verschijnen. Het sportveld van de Haagse Hogeschool is inmiddels verplaatst naar het tweede veld vanaf de W.I.K.-kantine. Althans, hier is een volledig nieuw veld met allerlei voorzieningen en belijningen opgeleverd waarop allerlei sporten kunnen worden beoefend – dit veld is reeds in gebruik genomen kan ik u melden. Deze locatie is o.a. voorzien van mobiele hockeydoeltjes en een veelheid aan mobiele tennisnetten. Best wel goed geregeld dus. HDV is inmiddels verhuisd naar het voormalige honkbalcomplex van ADO (later ADO Lakers) en heeft hier de beschikking over een prachtig kunstgrasveld, een volledig opgeknapte kantine, zes tijdelijke omkleedcabines en een tweede voetbalveld waar op gras zal worden gespeeld. Na een bezoekje mijnerzijds aan dit deels gerenoveerde complex is het duidelijk geworden dat hier nog enige uitdagingen van toepassing zijn.
De columns van Rini Toet worden mede mogelijk gemaakt door BeDe Kamerverhuur

Op de twee beschreven locaties wordt op dit moment keihard gewerkt om de uiteindelijke doelstellingen te realiseren – er is echter nog veel werk te doen – mooi wordt het in ieder geval. Inzake de oude HDV-kantine en kleedkamers zijn er echter enige beren op de weg. Best wel vreemde beren kan worden geconcludeerd. Er zijn namelijk vleermuizen aangetroffen met gevolg dat het afbreken van de in 1978 opgeleverde HDV-kantine en kleedkamers enige vertraging heeft opgelopen. Op dit moment is mij onbekend wanneer deze tegenvaller kan/zal worden rechtgetrokken en de boel daadwerkelijk kan worden gesloopt. In ieder geval is bekend dat als de huidige opstal is verwijderd het parkeerterrein op die plaats zal worden uitgebreid. Het in 2015 aangelegde HDV-kunstgrasveld is inmiddels verwijderd en zal evenals het tweede veld in de lengte vanaf het parkeerterrein worden aangelegd. Dit alles betekent dat er uiteindelijk één voetbalveld minder dan voorheen beschikbaar zal zijn. Althans aanvankelijk waren er zes voetbalvelden van toepassing, echter vanaf dat moment dat Triomph en later RVA waren verdwenen was er al sprake van één voetbalveld minder. Immers, dit veld werd ongeveer in 2014/2015 vervangen door een multifunctioneel sportveld voor de Haagse Hogeschool – sinds kort veld 2 voor de W.I.K.-kantine.

Dat ADO binnenkort met haar mannenselectie voor trainingen zal terugkeren naar het Zuiderpark is mijns inziens logisch. Naar ik mag aannemen zullen de vaste bezoekers van de trainingen ook in het Zuiderpark acte de préséance geven – doet mij denken aan die goede oude tijd. Decennia lang kon het namelijk zomaar gebeuren dat voor een thuiswedstrijd van ADO (toen elke eredivisiewedstrijd gewoon nog op zondagmiddag werd gespeeld) – achter de korte zijde van het stadion – een warming-up van onze ADO-voetbalhelden kon worden aanschouwd. Als men in die periode langs het veld van HDV wandelde kon men links achter het hek van het wandelpad de ADO-iconen van weleer bewonderen – was echt prachtig om te zien en trouwens ook om te ruiken al die gemasseerde benen – maar dat terzijde.

HDV speelt sinds kort dus op het voormalige honk- en softbalcomplex van ADO dat in 1966 door ADO Honkbal in gebruik werd genomen – het betreft dus Escamp 3. Het nieuwe door de gemeente Den Haag netjes gerenoveerde clubgebouw werd in 1975 gebouwd, waarna in 2015 definitief de stekker uit de eens zo roemruchte honkbalvereniging werd getrokken. Het terrein en het clubgebouw zijn opvallend genoeg jarenlang door een sportvereniging onbenut gebleven – in HDV heeft men in ieder geval een enthousiaste nieuwe bewoner gevonden. ADO traint binnen afzienbare tijd weer in het Zuiderpark, HDV op Escamp 3. Wat mij betreft een win-win situatie. Moet u wel even weten dat zowel ADO als HDV de eerste bewoners, samen met de Ooievaars, VCS en SVC, van het in 1925 geopende Zuiderpark waren. Dat dit in het jaar 1925 was, was voor mij al jarenlang duidelijk – echter niet voor iedereen. De afgelopen maanden trof ik tot mijn grote ergernis meerdere krantenartikelen waarin vol overtuiging werd gesteld dat HDV na 45 jaar het Zuiderpark moest verlaten. Ik kan u verzekeren dat dit dus na 99 jaar is! Alleen tijdens alsmede enkele maanden na de wereldruiterspelen van 1994 moest men tijdelijk het HDV-complex verlaten en betrok men het oude complex van Bizon.

HDV beschikt nu dus over een volledig gerenoveerd clubgebouw, echter liet onlangs een door hen (deels) zelf in 1978 gebouwde kantine achter. Wanneer dit gebouw zal worden afgebroken is vooralsnog onduidelijk. Voor biljartliefhebbers onder u kan ik melden dat men een prachtig biljart in het oude clubhuis heeft achtergelaten. Wellicht iets voor uw club? Dat men in 1977 verhuisde naar de overkant – de Ooievaars was inmiddels van het Zuiderpark naar de Guntersteinweg (Juliana Sportpark) verhuisd – zal voor de ouderen onder ons niet onbekend zijn. Dat men vanaf 1960 samen met W.I.K. een nieuw clubgebouw opende zal wat minder vers in het geheugen liggen. Nadat W.I.K. in 1973 haar huidige clubgebouw in gebruik nam had HDV de gehele kantine voor zichzelf – HDV en W.I.K. hebben dus gedurende dertien jaar samen van een gemeenschappelijke kantine gebruik gemaakt. Exact in het midden van dit clubhuis werden de voetbalverenigingen door middel van een schuifwand gescheiden. Dat dit jarenlang in goed overleg in stand is gehouden zegt veel over de goede verhoudingen destijds tussen groen/witten en de zwart/witten.

1925

Overal waar ik langs ga probeer ik een soort van historische spullen te fotograferen – zo ook bij HDV. Vanaf 2015 kon aan de voorzijde van het HDV-clubgebouw een straatnaambord met de naam ‘Jan Wagner Plein’ worden waargenomen. Jan Wagner heeft uiteraard veel voor zijn HDV betekent vandaar dit eervolle naambordje ter ere van deze HDV-duizendpoot. Toen ik vorige week nog even bij het oude HDV clubhuis langs ging stelde ik vast dat het straatnaambordje was verdwenen. Navraag leerde mij dat de HDV-bestuurders het naambordje netjes bij de voormalige super-vrijwilliger thuis hadden afgeleverd. Verder wist ik dat ooit een eerste steen van het opgeleverde HDV-clubhuis aan de buitenzijde was ingemetseld. Deze bleek inmiddels in het nieuwe clubhuis op Escamp 3 veiliggesteld te zijn.

Deze steen – die heden ten dage – netjes in de nieuwe HDV-bestuurskamer een plekje heeft gekregen bracht ook mijn persoontje als speler terug naar de zeventiger jaren. In het HDV-vlaggenschip speelde destijds o.a. Huub van Staveren, ik ga er vanuit dat dit de vader van de op de steen vermelde Erwin is en dat voorzitter van Alphen een zoon had die in het eerste elftal van de groen/witten speelde. Andere bekende namen uit die periode waren o.a. Addy van Rijn, Erik Versteegh, Wim Lalleman en Jan Vermaas die mij tijdens hardloopwedstijden in de jaren tachtig diverse keren zijn hielen liet zien – tijdens HDV-W.I.K. wedstrijden was dit overigens meestal andersom.

Helaas is het nieuwe HDV-complex nog niet officieel door de gemeente geopend, hiervoor zal op termijn nog een datum worden gepland. In 2015 werd wel het oude HDV-complex als onderdeel van het volledig gerenoveerde 2e gedeelte van het Zuiderpark officieel geopend. Het is niet geheel ondenkbaar dat de officiële opening van het nieuwe HDV-complex nog even op zich laat wachten. Dan zal het voor de mensen van HDV wel fijn zijn als op korte termijn voor de bouw van nieuwe kleedkamers vergunningen worden geformaliseerd!
Over eerste stenen gesproken. In 1973 werd de eerste steen van het fraaie clubgebouw van Cromvliet gelegd en laat dit nu net de locatie zijn alwaar op dit moment een multifunctioneel kunstgrasveld wordt aangelegd. Dit past overduidelijk in het onderwerp van deze column ’in 2024 nieuwe en gerenoveerde Haagse voetbalcomplexen’.
Dat Cromvliet in 2005 het complex verliet en de Ster dankbaar gebruik van deze best wel prachtige locatie mocht maken heeft de Ster bepaald geen windeieren gelegd. Ondanks de prachtige voetballocatie zijn de Ster-bestuurders – gefaciliteerd en ondersteund door de gemeente Den Haag en de Haagse Hogeschool – in 2023 een samenwerking met de Sporttuin Moerwijk en de Hockey Foundation aangegaan. De gedachte is om de komende jaren gezamenlijk te bouwen aan een nog meer gezonde en toegankelijke locatie om te sporten en te bewegen in Moerwijk Noord. Het streven is om op een aan te leggen multifunctioneel kunstgrasveld in de toekomst te kunnen hockeyen en voetballen – dit is gelukt. Op dit moment wordt voor het de Ster-clubgebouw zo’n kunstgrasveld aangelegd wat zal resulteren in het feit dat naast de Ster ook andere partijen van het revolutionaire veld gebruik zullen gaan maken. Hockeyclub Den Haag is inmiddels opgericht en zal in de nabije toekomst op het veld voor het de Ster-clubhuis haar kunsten gaan vertonen. Naar ik mag aannemen zal er op dit veld tevens worden gevoetbald – redelijk uniek dus. Ik ben enorm benieuwd naar de ondergrond van dit multifunctionele kunstgrasveld. Loopt voetbalvereniging de Ster hiermee voorop – ik denk van wel. Er vanuit gaande dat de overweldigende keuken open zal blijven en o.a. leden, buurtbewoners alsmede bezoekers tegen redelijke tarieven een speciale maaltijd kunnen nuttigen of maaltijden kunnen afhalen concludeer ik dat de Ster hiermee een positief imago verder kan opbouwen. Dat is maar goed ook – hoe meer Haagse voetbalverenigingen hoe beter.
Feitelijk heb ik nu drie accommodaties aangetikt. Waarvan ik inzake ADO nog kan melden dat de twee aan te leggen velden hybride grasvelden met dezelfde specificaties als het veld in het ADO-stadion zullen krijgen. Dat is dus prima, zeker gezien het feit dat het ADO-hoofdveld de laatste jaren hoge ogen inzake het beste van Nederland heeft gegooid. Ik ben benieuwd. Op dit moment betreft het een enorme zandoppervlakte die ik graag – en mijn persoontje niet alleen – binnen enkele maanden in een mooi groen plaatje zie veranderen. Er zullen, nadat de oude HDV-opstal is verdwenen extra parkeerplaatsen worden gerealiseerd. Hierbij hoop ik oprecht dat in de avond en nachturen het parkeerterrein niet zal worden gebruikt door drugsdealers om hun handel te slijten – ik neem toch aan dat de huidige overlast en het verder voorkomen daarvan ergens in de huidige plannen is opgenomen. Ook aan alle ondergrondse en bovengrondse infra en verdere terreininrichting wordt op dit moment gewerkt. Denk hierbij aan de drainage, het beregeningssysteem, verlichting, hoge hekwerken en groenvoorziening. Nogmaals, dat wordt echt wel mooi.

Inzake de nieuwbouw hoop ik oprecht dat men een eerste steen formeel, inclusief tekst, zal aanleggen. Maak er wat moois van s.v.p.

We zijn er nog niet – bedrijvigheid alom. Ook bij DVC aan de Brasserskade wordt op dit moment een prachtig kunstgrasveld aangelegd. Het hoofdveld, waarop jarenlang de finales van de Delftse vier tegen vier competities werden afgewerkt en waarop een veelheid aan KNVB-jeugdselecties oefenwedstrijden hebben gespeeld ondergaat op dit moment een gigantische metamorfose. Evenals bij HDV is er sprake van nieuwe lichtmasten, nieuwe dug-outs en een nieuwe afrastering. Dit toch al fraaie DVC-complex wordt deze maanden dus voorzien van een tweede kunstgrasveld – de oplevering zal in ieder niet lang op zich laten wachten. Ik ben benieuwd of de huidige voetbal- en keepersscholen hun lessen op het nieuwe hoofdveld of op het tweede kunstgrasveld zullen blijven geven. Overigens heb ik nooit goed kunnen begrijpen dat men na de fusie tussen BEC en DVC uiteindelijk de club als DVC heeft laten voortbestaan. Dat DVC nog immer in de BEC-clubkleuren speelt betreft een compensatie die lovenswaardig is, echter had de club dan als DVC/BEC of BEC/DVC verder laten gaan. Zeker gezien het feit dat beide voetbalverenigingen als oude clubs kunnen worden gezien. DVC werd immers opgericht in 1908, BEC in 1916. Dat men in 1999 – op aandringen van de gemeente Delft – een fusie aanging was wellicht begrijpelijk, echter die naamgeving? In het meer dan geweldige clubhuis zijn in een daartoe ingerichte ruimte twee uitstekende wedstrijdbiljarts opgesteld en heb ik aan de wand diverse interessante foto’s aangetroffen, waarvan één uit 1958, het jaar dat BEC een benefietwedstrijd organiseerde waaraan Coen Moulijn, Faas Wilkes en Abe Lenstra deelnamen. Ik adviseer u eens een kijkje te nemen op dit geweldige complex en het clubhuis binnen volledig rond te lopen om foto’s van voormalige Oranje-helden aan de wand te zien hangen. Alleen komend weekend adviseer ik u om via DHL naar het DVC-complex te wandelen. Is beter, zeker gezien het feit dat in de afgelopen dagen diverse fietsers en voetgangers over de rijplaten – noodzakelijk voor het vervoer van o.a. de zware kunstgrasmatten – zijn uitgegleden.

We zijn er nog niet. Afgelopen zomer werd het kunstgrasveld van SVV Scheveningen vervangen door een nieuw kunstgrasveld, ook dit ziet er dus prima uit. Vorig jaar werd tevens het hoofdveld van Duindorp sv door een fraaie kunstgrasmat vervangen, inclusief dug-outs, een nieuwe afrastering en doeltjes voor de jeugd. Veld 2 werd volledig afgegraven, waarna de Duindorpers hoopten dat alles zonder gedoe in gebruik kon worden genomen. Nu, eindelijk na bijna 16 maanden van overleg en juridisch gedoe zijn alle vergunningen rond en kunnen de blauw/witten van Duindorp sv een volgende stap zetten in het groeiproces dat onder aansturing van het huidige bestuur is ingezet.

In meer dan 140 jaar Haags voetbal is er veel veranderd – ook op het gebied van locaties en bijbehorende opstal. In deze column heeft u kunnen lezen hoeveel er alleen al dit jaar qua voetbalterreinen is veranderd. Moderne clubhuizen, fraaie kunstgrasvelden, multifunctionele velden, afrasteringen, nieuwe verlichting, kleedgelegenheden – het kan niet op. Waar is de tijd gebleven dat men een stuk land van bijvoorbeeld boer Made huurde en voorafgaande aan een voetbalwedstrijd het vee van het veld moest verwijderen. Van sporthygiëne had men in ieder geval nog nooit gehoord. Het kon zomaar voorkomen dat men tijdens een sliding of valpartij in een koeienvlaai of de uitwerpselen van een paard of schaap belandde – met alle gevolgen van dien. Na de wedstrijd afspoelen in een nabij gelegen sloot of in een soort van trog was gewoon en om dan te weten dat de KNVB pas in 1956 besloot om wedstrijden op dit soort weilanden te verbieden is nogal wat. Het klinkt ongelooflijk maar pas in genoemd jaar werd het verboden te voetballen op velden waar paarden, koeien of varkens weidden. In dat jaar was immers een jonge speler aan tetanus overleden – dat kon in het vervolg worden voorkomen door dat verbod, zodat de spelers tijdens blessures met schaaf en/of open wonden minder gevaar liepen. Dit schrijvende vraag ik mezelf af hoe dit tegenwoordig zit met uitwerpselen van ganzen, hele kolonies vervuilen wekelijks onze voetbalvelden waarbij ik dus oprecht hoop dat iedereen tegen tetanus is ingeënt!

Rini Toet
31-10-2024

casibom 780 girişcasibomcasibomJojobetjojobetCasibom GirişCasibomDeneme Bonusu Veren SitelerCasibom Girişdeneme bonusuJojobet Giriş Yapcasibom giriscasibomCasibomCasibom Girişjojobet girişCasibomCasibomcasibomcasibom girişcasibomcasibom girişcasibom güncel giriş