Het eerste weekend van september is in de regel het weekend waarin de meeste voetbalamateurs hun eerste formele wedstrijden spelen – het KNVB- bekertoernooi gaat dan van start. In de weekenden van 2, 9 en 16 september wordt de 1e ronde van het bekertoernooi afgewerkt. Natuurlijk, de 2e – 3e en 4e divisie clubs zijn reeds in augustus aangevangen met de eerste competitieronden, echter vanaf de 1e klasse KNVB zal komend weekend – door het gehele land – de bal weer rollen. Ook zo in de Haagse regio. Al die standaardwedstrijden beginnen normaliter om 14.00, 14.30 of 15.00 uur – uitzonderingen daargelaten.
Wedstrijdbeeld van GDA tegen Cromvliet in seizoen 2000-2001. Twee echte “zondagclubs” waarvan GDA nu op zaterdag voetbalt en Cromvliet inmiddels (helaas) niet meer bestaat. (foto gekregen uit het GDA-archief)

Met een beetje pech moeten de grasvelden – voorafgaande aan de eerste wedstrijden – van ganzenontlasting worden ontdaan. Het aantal ganzen dat o.a. de Haagse voetbalvelden bezoekt ligt aanzienlijk hoger dan het aantal bij de KNVB ingeschreven voetbal(st)ers.

Daar waar velen er inmiddels van overtuigd zijn dat er door de senioren nauwelijks meer op zondagen zal worden gevoetbald daar kan ik u melden dat dit inderdaad voor standaardelftallen grotendeels van toepassing is, echter een veelheid aan lagere elftallen spelen hun wedstrijden nog steeds op zondag.

De columns van Rini Toet wordt mede mogelijk gemaakt door BeDe Kamerverhuur

Inzake de standaardelftallen zijn er binnen Den Haag best wel uitzonderingen zoals het standaardelftal van TAC’90 dat komend seizoen in de competitie – conform de huidige planning – zes wedstrijden op zondag zal spelen. Dat men de overige wedstrijden, inclusief de bekerwedstrijden, op zaterdagen zal afwerken valt onder de noemer weekendvoetbal waarbij in onderling overleg kan worden bepaald of men op zaterdag of zondag wenst te voetballen. RKAVV zal komend seizoen twee wedstrijden op zondag afwerken, de eerste krachtmeting betreft een uitwedstrijd tegen Westlandia op zondag 3 september 2023, de tweede uitwedstrijd tegen HBS op zondag 14 april 2024. Het zou mij overigens niet verbazen als ook Quick, HBS en Westlandia (zondag) meerdere wedstrijden op zondag zullen spelen.

Door standaardelftallen wordt dus nog wel degelijk – weliswaar op kleine schaal – op zondag gevoetbald, echter met name de lagere seniorenelftallen – van de van origine zondagclubs – betreden op zondag het veld. Het betreft lagere elftallen van Quick, HBS, HVV, VUC, W.I.K., HDV, BMT, De Ster, Wanica Star, Erasmus, Concordia, DHC, RKDEO, Full Speed, DHL, DWO, SVO Buytenpark, FC Zoetermeer, VELO, sv Den Hoorn, Taurus (beschikt komend seizoen niet over een eerste elftal) en Graaf Willem Vac, die op zondagen met meer dan twee elftallen de velden betreden. Moet wel worden vermeld dat een aantal van genoemde verenigingen tevens voor de zaterdagcompetitie lagere elftallen heeft ingeschreven.

Er zijn ook voetbalverengingen die voorheen meerdere elftallen op zondag uitlieten, echter heden ten dage met slechts 1 of 2 zondag elftallen vertegenwoordigd zijn. Voorbeelden hiervan zijn GDA (1 lager elftal op zondag en 2 op zaterdag), sv Madestein (2 lagere elftallen op zondag), sv Zuid West DH (2 lagere elftallen op zondag), Toofan (2 lagere elftallen op zondag, 3 lagere elftallen op zaterdag), RVC Celeritas (2 lagere elftallen op zondag, 2 lagere elftallen op zaterdag), SVH (2 lagere elftallen op zondag, 2 lagere elftallen op zaterdag), ODB (1 lager elftal op zondag en 3 lagere elftallen op zaterdag), Houtwijk sv (1 lager elftal op zondag, 2 lagere elftallen op zaterdag), DVC (2 lagere elftallen op zondag, drie lagere elftallen op zaterdag) en Vredenburch (1 lager elftal op zondag en 5 lagere elftallen op zaterdag).

Van s.v. Wassenaar zien we komend seizoen twee elftallen die aan de vrijdagavondcompetitie zullen deelnemen, dit is tevens voor een vrouwenelftal van Delfia van toepassing.

Dit alles betekent dat bij voormalige – nog bestaande – van oorsprong -zondagverenigingen zoals Duindorp sv, Quick Steps, Naaldwijk, Quintus, Wassenaar, Scheveningen, Schipluiden (Steeds Voorwaarts), Monster (RKSVM), HVC’10 (Hoek van Holland), Den Hoorn en Delfia niet meer door senioren aan de zondagcompetitie wordt deelgenomen.

Velen van mijn voetbalkennissen vrezen dat het zondagvoetbal een stille dood zal sterven echter vergeten hierbij te melden dat zij dan met name de seniorenselecties – dus het eerste en tweede elftal – bedoelen. Zelf ben ik van mening dat het voortbestaan van voetbal op zondag niet zomaar zal worden bedreigd. Met name grote voetbalverenigingen kunnen bij gebrek aan velden immers niet zomaar met alle elftallen naar zaterdag overstappen. Daarnaast zijn er genoeg clubs waarvan hun voetballers op zaterdagen werken – een volledige overstap naar het zaterdagvoetbal is voor hen onbespreekbaar en volledig ongewenst. Voorts zijn er voetbalclubs die gewoon van oudsher bij voorkeur op zondag de grasmat betreden en het zogenaamde zondagochtendgevoel niet willen missen – mijn club is er één van. Als je niet anders gewend bent geven die zondagse wedstrijden een nostalgisch gevoel waarbij ‘ouwe jongens krentenbrood’ veelvuldig van toepassing zal zijn. Uiteraard is dit ook voor onze zaterdagvoetballers van toepassing, echter mijn persoonlijke voetbalgeschiedenis gaat terug naar de zondag.

Ik heb de tijd nog meegemaakt dat lagere elftallen van Rooms Katholieke voetbalverenigingen niet voor 12.00 uur mochten voetballen. Wist u trouwens dat er tot 1940 voor RK-clubs een RK-voetbalbond van toepassing was? Dat bijvoorbeeld GDA, DHL, VVP, Graaf Willem VAC, RAVA en Blauw Zwart in deze bond speelden.

Feitelijk begon het zondagvoetbal in de Haagse regio vanaf het moment dat onze 5oudste voetbalvereniging РHVV Рin 1883 werd opgericht. Door de decennia heen werd het zondagvoetbal steeds intensiever beleefd totdat de Haagsche Voetbal Bond in de jaren twintig een zaterdagmiddagcompetitie trachtte in te stellen en men hoopte voetbalminnend Den Haag hiervoor te enthousiasmeren. Op zaterdag 6 januari 1928 begon dan toch eindelijk de zaterdagmiddagcompetitie, waarvoor op dat moment zich vijf verenigingen hadden ingeschreven, ̩en met twee elftallen.

Bovenstaand artikel dateert dus uit januari 1928 – het begin van het formele zaterdagvoetbal in Den Haag. TOGO was derhalve de eerste voetbalvereniging met zowel een zaterdag als zondag-afdeling.

Kijk waar we nu staan. Het zaterdagvoetbal floreert met een veelheid aan jeugdafdelingen, G-voetbalteams, dames en meisjeselftallen, heren standaardelftallen van de 2e divisie tot en met de 5e klasse KNVB alsmede lagere herenelftallen. Dit betekent dat de voetbalvelden op zaterdagen veelal volledig worden bezet en de grasmatten op zondagen met name tussen 10.00 en 14.00 uur worden bespeeld. Na 14.00 uur staan er nauwelijks – uitzonderingen daargelaten – wedstrijden op het programma en zien we helaas meer ganzen dan voetballers op de velden.

Rini Toet
01-09-2023