Op zaterdag 15 juni 2019 viert het Haagse Voetbalhistorietoernooi zijn tien-jarig jubileum. Met andere woorden, oud-voetballers (en leden) van niet meer bestaande voetbalverenigingen uit de Haagse regio krijgen dan voor het tiende achtereenvolgende jaar de mogelijkheid om massaal bijeen te komen. Wat een ‘gewoon’ vriendschappelijk toernooitje, met aansluitend een gezellige feestavond, in de loop der jaren wel niet te weeg heeft weten te brengen!

Het doel wat ik met dit evenement voor ogen had is dan ook ruimschoots bereikt. Het moest een gezellig samenzijn worden waar iedere voetballiefhebber verlangend naar uitkeek. Een voetbaldag waarbij je je oud clubgenoten en je toenmalige tegenstanders weer kon ontmoeten.

Steeds meer bekende-, en minder bekende, voetballers gaven acte de précence op de reünie van de website haagsevoetbalhistorie.nl en onbewust werd het Haagse Voetbalhistorietoernooi hiermee een jaarlijkse traditie. Het succes van dit voetbalevenement was vooral te danken aan de goede organisatie, het enthousiasme van al die oud-leden van de deelnemende teams maar vooral aan al die vrijwilligers van gastheer Hsv VUC. Mijn waardering gaat dan ook uit naar al die fantastische mensen.

Ondanks dat het toernooi alsmaar groter en drukker werd, ben ik altijd mijn standpunten trouw gebleven. Ik wilde de gezellige voetbaltijden uit de jaren zeventig en tachtig laten herbeleven. Dit betekende dus geen entreegelden en geen inschrijfgeld voor de deelnemende teams. Tegen mijn principe in moest ik een aantal jaren geleden de hele dag beveiliging in gaan huren. Dit op last van de politie, want die vond het toegestroomde publiek op het complex van VUC te massaal worden.

In het jaar 2015 kende het Haagse Voetbalhistorietoernooi zijn hoogtepunt met maar liefst 60 deelnemende teams van niet meer bestaande voetbalverenigingen uit de Haagse regio.
Na dit topjaar merkte ik dat de animo minder werd. Steeds meer deelnemende clubs kregen, logischerwijs, meer moeite om een team bij elkaar te krijgen. Bovendien werd het steeds meer een gevecht om voldoende scheidsrechters voor de wedstrijden te kunnen inplannen.

Toen het aantal deelnemende teams voor het HVH-toernooi in 2018 weer flink was afgenomen besefte ik meteen dat het een goed moment zou zijn om na het tweede lustrum in 2019 met dit evenement te gaan stoppen. Ik kan (en wil) gewoon niet onder ogen zien dat al dat moois wat ik heb opgebouwd, als een nachtkaars zal uitgaan.

Tien jaar Haagse Voetbalhistorietoernooi, ik ben er enorm trots op! Sommige personen zijn er al vanaf het eerste toernooi bij, zoals mijn altijd trouwe fotograaf Rolf van Raamsdonk. In die negen jaar heeft Rolf wel enkele duizenden foto’s geschoten. Ik betrap mezelf er op dat ik de laatste weken opvallend vaak zijn prachtige fotoreportages door de jaren heen bekijk. (klik hier om al die foto’s terug te kijken).
Bij het bekijken van al die foto’s valt mij twee dingen op. Ten eerste, iedereen lijkt het enorm naar zijn zin te hebben. Als tweede, wat zijn er in die negen jaar inmiddels veel mensen overleden die ooit op het toernooi aanwezig waren. Dat hakt er bij mij wel behoorlijk in.

Om nog één keer zoveel mogelijk voetballiefhebbers te kunnen laten genieten van ‘het feest der herkenning’, besloot ik om het allerlaatste toernooi te verschuiven van de maand augustus naar 15 juni.
Nou dat heb ik geweten! Maar liefst 59 teams van niet meer bestaande voetbalverenigingen schreven zich in. Dit betekent dus dat ruim 700 voetballers de kleuren van hun oude ‘cluppie’ op het Sportpark Het Kleine Loo zullen gaan vertegenwoordigen. De meesten daarvan zelfs in het oude clubtenue, dat speciaal voor dit toernooi opnieuw is gemaakt. Ruim zevenhonderd voetballers dus, en dan praat ik nog niet eens over al die oud-leden en toeschouwers die op deze dag gezellig een kijkje komen nemen.
Sterker nog, veel deelnemende teams willen er op 15 juni een complete reünie van gaan maken en roepen zodoende zoveel mogelijk oud-leden op om ook gezellig langs te komen.

Allemaal mooie berichten dus in de aanloop naar het 10-jarig jubileum van het Haagse Voetbalhistorietoernooi. Echter door al die positieve berichten word ik de laatste weken overstelpt met de vraag of ik alstublieft met het toernooi wil doorgaan. Van veel spelers van de deelnemende teams krijg ik namelijk het verwijt dat ik met mijn besluit hun jaarlijkse uitje afpak. Zelfs de Haagse voetbalcoryfeeën Mario van der Ende en Aad de Mos dringen via de media aan of ik op mijn beslissing wil terugkomen. Nee, het wordt me allemaal niet makkelijk gemaakt naarmate het toernooi nadert.

Maar goed, laten we er eerst maar weer met z’n allen een geweldig voetbalfeest van gaan maken. Als ik zo de berichten hoor gaan we op zaterdag 15 juni met het Haagse Voetbalhistorietoernooi zelfs landelijke bekendheid krijgen.

Den Haag is niet alleen de enige stad in Nederland met een website over haar mooie voetbalverleden maar ook met een toernooi voor voetbalverenigingen die al lang niet meer bestaan. Uniek dus in heel Nederland en hier ben ik ben trots. Dit pakken ze sowieso nooit meer van mij af.

Tot zaterdag 15 juni bij Hsv VUC aan het Kleine Loo te Den Haag.

Rob Pronk
31-05-2019