De tijd vliegt, zeker als je het druk hebt. Zo toostte ik nog op het Duindorp strand op een gelukkig en gezond 2019 en zo loopt dit jaar alweer ten einde. Voor mij persoonlijk was het een jaar met vele hoogtepunten maar helaas ook met een aantal trieste gebeurtenissen.
Laat ik maar met de dieptepunten beginnen. Het is gewoon niet normaal hoeveel bekenden van mij dit jaar zijn overleden. Oké, door mijn website heb ik in de loop der jaren vele nieuwe vrienden en kennissen mogen begroeten en aangezien de doelgroep van de site boven de vijftig jaar is, is de kans dat iemand komt te overlijden natuurlijk groter. Zoals gezegd, dit jaar waren het er extreem veel met daarbij zelfs vrienden die nog jonger waren dan ik ben. Hiermee word ik wel weer even met m’n neus op de feiten gedrukt aangezien ik vier jaar geleden ook met mijn gezondheid liep te sukkelen. Iedere dag maar genieten van het leven zeg ik dan maar, maar het lijkt wel wanneer je ouder wordt je meer begrafenissen hebt dan verjaardagen.

Omdat mijn website in de loop der jaren een steeds groter bereik kreeg, gebeurde het ook steeds vaker dat ik weer van iemand een melding ontving wanneer er weer iemand uit de Haagse voetbalhistorie was overleden. Soms waren dit wel eens drie a vier meldingen per week. Ik ben er op een gegeven moment dan ook maar mee gestopt om al die overlijdensberichten op de site te plaatsen want anders ging het meer op een uitvaartsite lijken. Alleen persoonlijke verzoeken van de familie worden nu nog wel geplaatst.

Over overlijdensberichten gesproken, ik zag een aantal weken geleden Ton Beije vol trots op zijn site vermelden dat De Jong Uitvaartzorg en Begeleiding de nieuwe sponsor van de website Haaglanden voetbal was geworden. Ik denk dan bij mezelf; ‘zou deze ondernemer dan helemaal niemand in dienst hebben voor zijn public relations’? Als je één doelgroep op een populaire website wil bereiken dan had ik dat wel geweten. Of klinkt dit te cru?

Een ander punt waar ik in het afgelopen jaar niet vrolijk van ben geworden is de snelle achteruitgang van ons ooit zo mooie Haagse voetbalwereldje. Met name het zondagvoetbal gaat hard achteruit. Natuurlijk zijn er uitzonderingen maar toch krijgen steeds meer zondagverenigingen het steeds moeilijker. Ik voorspel dan ook dat er over een paar jaar geen voetbal op de zondag meer zal zijn.

Een hele omschakeling maar dan nu toch de positieve momenten van het jaar 2019. Met de website heb ik dit jaar alleen maar hoogtepunten meegemaakt.

Van een enorm druk bezochte Haagse Voetbalhistorietoernooi tot de uitreiking van de Haagse Stadsspeld. Van de presentatie van alweer m’n zesde boek over de Haagse voetbalhistorie tot de organisatie van een gezellige avond in de kantine van ODB met vele voetbaliconen. Van de vele prachtige ‘spullen’ uit de Haagse voetbalhistorie die ik weer heb gekregen tot het creëren van m’n eigen voetbalmuseum. Van, nu al, een nieuw record qua aantal bezoekers aan de website tot reclame uitingen op de Utrechtse baan. Maar vooral weer de vele unieke mensen uit de Haagse voetbalhistorie die ik dit jaar heb mogen ontmoeten. Van Ere-voorzitter tot super vrijwilliger van een club, het maakt allemaal niet uit. Ze hebben echter allemaal één ding gemeen; met volle passie vertellen van de prachtige en gezellige voetbaltijden die zij hebben meegemaakt.

Kortom, misschien is dit wel het succesvolste jaar van mij met de website maar aan de andere kant denk ik wel eens of ik dit nog wel kan blijven volhouden. Het groeit allemaal boven m’n pet en soms zie ik door de bomen het bos niet meer, om er enkele clichés er uit te gooien. Gelukkig komt mijn vrouw ook uit een voetbalfamilie en heeft ze hier alle begrip voor maar tot welke hoogte?

Ik wens alle bezoekers van de website hele fijne KERSTDAGEN en vooral een heel mooi en gezond 2020 toe. Geniet van het leven mensen.

Rob Pronk
06-12-2019