Als “voetbalromanticus” heb ik toch wel iets met de voetbalvereniging HPSV. En zeker met het complex in het Zuiderpark, waar de club al sinds 1936 is gehuisvest. Al hoewel de thuisbasis van HPSV in het hart van Den Haag ligt, geniet ik daar telkens weer van die prachtige omgeving en de innerlijke rust. Bovendien is de Haaglandse Politie Sport Vereniging de laatst overgebleven “bedrijfsvoetbalvereniging” in de Haagse regio, dit kun je toch ook wel uniek noemen.
Aanvoerder Chris Bovenlander in het nieuwe voetbalshirt van HPSV

Zo’n vier jaar geleden was ik al eens op bezoek bij HPSV en moest ik tot mijn spijt constateren dat de club op sterven na dood was. Sterker nog, men vreesde zelfs dat het 100-jarig bestaan in 2019 niet eens gehaald zou gaan worden. Het eerste elftal stond stijf onderaan op de ranglijst en verder had HPSV nog slechts de beschikking tot een veteranenteam en een dameselftal. Het geluk van de club was nog dat het terrein (en de opstallen) in het Zuiderpark eigendom is van de politie want anders was de stekker al lang uit de voetbalvereniging getrokken.

Toch kon de club in 2016 zo niet verder. De “kar” werd al jarenlang getrokken door de oude garde van de vereniging en men vond het tijd dat nu maar eens de jongeren generatie de verantwoording moest gaan nemen. Dit proces kwam in werking toen de pas 26-jarige Ian Meere de voorzittershamer bij HPSV overnam. Meerdere leden zagen nu ineens de noodzaak hier van in en besloten ook hun steentje te gaan bijdragen. Hierdoor werden er allerlei bestuursfuncties en taken verdeeld met als doel om zo minimaal het 100-jarig bestaan van de club te gaan realiseren.
Ondertussen had ik regelmatig contact met John Mulder, zeg maar de archivaris van HPSV. John had zich al eerder een doel voor ogen gesteld en dat was een jubileumboek van 100 jaar HPSV uit te gaan brengen. Monnikenwerk voor hem want zie maar in een paar jaar tijd 100 jaar historie van HPSV te achterhalen. Maar hij gaf niet op en kreeg het ook werkelijk voor mekaar.

Op zaterdag 23 november 2019 was het DE dag voor HPSV, het 100-jarig jubileum van de club werd op deze dag gevierd. Zeer vereerd was ik met de uitnodiging voor de receptie/reünie voor (oud)leden en genodigden van HPSV voetbal in de zaal van “Parkoers”, tegenover het HPSV terrein. Alles was tot op de puntjes goed georganiseerd en wat waren er veel (oud)leden van HPSV aanwezig. Hoogtepunt van deze avond was de uitreiking van het 100-jarig jubileumboek van John Mulder. Niet alleen John had het “geflikt” maar al ook al die leden die in 2016 hadden besloten om de club van de ondergang te gaan redden. Chapeau! En nu doorpakken dacht ik diezelfde avond nog.

Op zaterdag 26 september j.l. werd ik wederom uitgenodigd door het bestuur van HPSV. Voor aanvang van de wedstrijd HPSV-SEV wilde men het 100-jarig jubileumshirt van de club aan mij overhandigen voor mijn verzameling. Na een flinke wandeling door het Zuiderpark was ik al ruim voor de wedstrijd aanwezig en hierdoor kon ik met vele clubmensen weer even gezellig bijkletsen.
Door bestuurslid Dennis Elzinga werd ik hartelijk welkom geheten en van alles over de club op de hoogte gesteld. HPSV telde inmiddels weer drie seniorenteams, een veteranenelftal en een dameselftal. Het eerste elftal kreeg deze middag ook de nieuwe tenues gepresenteerd. Het is werkelijk een prachtig tenue geworden die de club, samen met het kledingmerk Robey, heeft mogen samenstellen.
Of dit nu het thuis- of uit-shirt van wordt daar was men nog niet over uit bij HPSV. Beide shirts zijn prachtig.

Ian Meere had inmiddels de voorzittershamer overgedragen aan Adil El Fakih. Hij wilde weer gaan keepen in het eerste elftal want dat heeft hij de laatste tijd toch wel erg gemist. Vol trots staart hij over het veld en vertelt mij dat er nog nooit zoveel reclameborden langs het veld hebben gestaan. “Dit is overigens de verdienste van iedereen die vier jaar geleden de schouders er onder hebben gezet”, vertelt hij er wel meteen achter.
Bestuurslid (en super vrijwilliger) Dan Hageman laat mij nog even de aparte fitness ruimte zien die de politie tijdens de coronatijd naast de kleedkamers heeft neergezet en waarvan ook de club gebruik van kan maken.

Binnen in de kantine kom ik weer dezelfde mensen tegen die er vier jaar geleden ook al stonden. Dit is overigens niet alleen het geval bij HPSV maar dat zie ik bij meerdere clubs. Echte clubmensen die de hele dag in de weer zijn voor hun cluppie. Respect voor al deze mensen. Uiteraard was John Mulder er ook en met hem nog even stilgestaan over het maken van zijn jubileumboek. Tevens hebben we samen nog even de historische fotowand bekeken die op de jubileum dag was onthuld. Mooi om te constateren dat steeds meer voetbalverenigingen in de Haagse regio zo’n wand met historische foto’s in de kantine plaatsen. Dit trekt altijd veel bekijks.
Het jubileumshirt van HPSV dat door John Mulder wordt overhandigd. Op de achtergrond een gedeelte van de historische wand met vele mooie foto’s.

Vervolgens heb ik nog even bijgepraat met de nieuwe trainer Winston Faerber. Ook hij merkt aan alles dat de club in een “flow” zit en dan is het natuurlijk lekker dat de eerste competitiewedstrijd bij DVC met 2-4 wordt gewonnen. Als dan later deze middag ook nog eens SEV met 4-1 wordt verslagen is HPSV ineens medekoploper. Wanneer dit voor het laatst is geweest moeten we eigenlijk aan archivaris John Mulder vragen….

Rob Pronk
website Haagse Voetbalhistorie
01-10-2020