Het zesde boek over de voetbalhistorie in de Haagse regio is voor mij persoonlijk klaar. Op 1 oktober j.l. zijn alle teksten met bijbehorende foto’s bij mijn uitgever, Chris Willemsen van de Nederlandse Sportboeken Club, ingeleverd. Ook in dit deel van de boekenserie ga ik u kris kras door onze voetbaltijd meenemen met bijzondere foto’s en leuke korte verhalen. Zelf vind ik dit boek het beste en leukste die ik tot nu toe heb geschreven, maar ja dat zullen volgens mij alle schrijvers wel zeggen als er een nieuw boek verschijnt!
Terugkijkend hierop besef ik eigenlijk wat een bevoorrecht mens ik ben, en dat is niet alleen omdat op donderdag 21 november alweer mijn zesde boek gepresenteerd gaat worden. Het gaat mij er meer om dat ik, n.a.v. dit schrijven, telkens weer hele bijzondere mensen mag ontmoeten. Mensen die zoveel voor hun voetbalclub of voor de Haagse voetbalhistorie hebben betekend, op wat voor manier dan ook. Al die voetbaliconen hebben één ding gemeen, ze vertellen vol trots en passie over die mooie Haagse voetbaltijden van weleer. Alle reden dus om dit, in al die boekenseries over ons voetbalverleden, met u te delen.

Ik probeer in mijn boeken (en op de website) altijd duidelijk te maken dat onze voetbalhistorie veel meer is dan alleen “de beste voetballers ooit” of “de meest succesvolste clubs” in onze regio. Sterker nog, de mooiste verhalen komen juist van die kleine volksclubs waarvan de meeste inmiddels helaas zijn opgeheven. Dit geldt trouwens niet alleen bij voetballers en voetbalclubs maar ook bij scheidsrechters. Die afspiegeling kunt u dadelijk ook weer in het nieuwe boek tegenkomen met o.a. een leuk verhaal met de enige Hagenees die de Europa Cup 1 (de huidige Champions League) heeft gewonnen en bijvoorbeeld de supervrijwilliger van een zondag HVB-club.

Uiteraard komen er in het boek ook weer vele bestaande- en niet meer bestaande voetbalverenigingen uit de Haagse regio aan bod. Aan de hand van een bijzondere (historische) foto maak ik dan een verhaal. Wat leuk is om te constateren dat steeds meer nog bestaande clubs dit gaan waarderen en ik van hun archivaris de volledige medewerking krijg met het uitzoeken van een foto. Helaas zijn er ook clubs, waarvan ik nog heel weinig archief heb, die niet eens de moeite nemen om te reageren op mijn verzoek. Dit is dan ook de rede dat u enkele bestaande voetbalverenigingen nog niet bent tegengekomen in deze boekenserie.

Van de niet meer bestaande voetbalverenigingen uit de Haagse regio heb ik inmiddels al zo’n groot archief opgebouwd dat ik daar nog wel enkele boeken over kan gaan schrijven. Toch ben ik nog altijd nog op zoek naar oude foto’s van deze clubs. Regelmatig krijg ik namelijk te horen dat wanneer er iemand is overleden, die ooit lid is geweest van zo’n voetbalclub, de kinderen “die oude voetbaltroep” op zolder weggooien. Wat moeten ze ermee! Eeuwig zonde natuurlijk want voor mijn website (en boeken) is dit voor enorme waarde.

De titel voor deel 6 moet nog verzonnen worden maar ondertussen heb ik op mijn computer alweer een mapje “deel 7” in mijn bestanden aangemaakt. Wees gerust, ik ga niet nu al beginnen met schrijven maar zodra ik weer een bijzondere foto uit de Haagse voetbalhistorie ontvang dan selecteer ik deze alvast voor de zekerheid.
Waar ik nog wel op zoek naar ben dat is naar bijzondere mensen (helden / iconen) van ‘kleine voetbalclubs’ die vroeger ooit in de HVB speelde en nu helaas niet meer bestaan. Als u iemand weet neem dat aub contact met mij op.

Houdt u de komende tijd onze website in de gaten want er gaan meerdere presentaties van deel 6 plaats vinden!

Het was mij weer een genoegen!

Rob Pronk
E-mail: haagse.voetbalhistorie@gmail.com