Als je tegenwoordig op vakantie naar Torremolinos gaat dan is de kans groot dat je daar vele bekenden uit de Haagse voetbalwereld tegen het lijf aan loopt. Zon, zee, strand en een biertje, heerlijk toch? Waarom verbaast het mij dan niet dat ik daar vooral veel leden van de voetbalverenigingen ODB en WIK ontmoet. Ons kent ons op die gezellige boulevard aan de Costa del Sol en dus is er altijd wel tijd voor een praatje voetbal.

Aan de vakantiegangers van WIK merk ik dan weinig verschil. Genieten van het leven, dat is hun motto. Is dat niet in Carihuela dan wel de komende jaren op de zondag in het Zuiderpark. De ODB-ers genieten uiteraard ook onder de Spaanse zon maar toch meer gelaten merk ik. Hoe gaat het met de toekomst van hun club als ze dadelijk weer thuis komen? Moeten we ons zorgen gaan maken? Wordt ODB de volgende Haagse volksclub die het hoofd niet meer boven water kan blijven houden?

Voor het derde achtereenvolgende jaar ontmoette ik dus een aantal ODB-leden tijdens mijn vakantie. Je stelt dan al snel de vraag; ‘hoe gaat het met de club’?
Ik merk dan dat de positieve reacties met het jaar minder worden. De trouwe veteranenteams worden natuurlijk steeds ouder en op 8 jeugdelftallen na, telt de club nog slechts twee senioren (selectie)-elftallen.
Bovendien sloeg dit seizoen het bericht van de KNVB om de zondag 4e Klasse, en later de 3e Klasse, op te gaan heffen in als een bom. Gelukkig kwam de KNVB terug op deze beslissing want dit had sowieso tot de ondergang van ODB geleid. Omdat de club op Sportpark Albarda twee velden deelt met de zaterdagvereniging RAS, had men nooit kunnen overstappen naar het zaterdagvoetbal.

Omdat we het toch over de voetbalvereniging RAS hadden, schoot mij ineens nog een vraag te binnen. Ik vroeg me namelijk af dat wanneer er twee voetbalverenigingen op één complex spelen de ene club een geheel nieuw clubhuis (Buurthuis van de Toekomst) krijgt en bij de andere club helemaal niets aan de ‘vervallen’ kantine wordt gedaan. Het antwoord van een clubicoon van ODB (ik noem maar geen naam) was veel zeggend over de huidige tijd. ‘Rob, ODB kent alleen maar bouwvakkers, wij hebben geen leden die connecties hebben in dat witte ijspaleis aan Het Spui’. ‘Je hebt een kruiwagen nodig’!

Een waarheid als een koe! Je hebt tegenwoordig altijd een ‘kruiwagen’ nodig. Niet alleen bij voetbalverenigingen maar ook bijvoorbeeld bij je werk. Ja, zelfs bij Haagse voetbalsites! Ik heb hier zo’n hekel aan maar dit is tegenwoordig de realiteit.

Dus daarom hebben de voetbalverenigingen ODB, Duindorp SV, HDV en WIK, om zomaar enkele overgebleven Haagse volksclubs te noemen, al tientallen jaren hetzelfde clubhuis?
Nou moet mij overigens wel gelijk van het hart dat ik dit helemaal niet erg vind want juist deze kantines ademen nog nostalgie en gezelligheid uit. Echter een kleine broodnodige renovatie zouden ze van mij wel mogen (moeten) ondergaan. De gedachte dat de ene voetbalvereniging een paar ton krijgt voor ‘Een Buurthuis van de Toekomst’ en de andere club het kan schudden bij een aanvraag van een kleine subsidie voor een renovatie, dat heb ik nooit kunnen begrijpen. Ik maak me hier altijd kwaad over. Hierdoor is bijvoorbeeld ook de voetbalvereniging GONA ten onder gegaan. Deze ooit zo mooie voetbalclub kon de dakrenovatie niet meer bekostigen en moest daarom weg van de Beresteinlaan.

Terugkomend op het antwoord van het ODB-lid ging mijn gedachte meteen uit naar Ome Jan Doorschodt. De Ere-voorzitter van ODB wist vroeger wel de juiste paden te bewandelen om iets voor elkaar te krijgen. Had ODB nieuwe wedstrijdballen nodig dan stapte hij de Free Kick Sport winkel in de Weimarstraat binnen. Het lukte hem dan altijd wel om bij eigenaar Henk van Wanrooy een paar gratis ballen ‘te scoren’. Ik denk dat Ome Jan nog nooit in het Haagse stadhuis geweest is want wat moest hij daar zoeken? Als hij nu nog had geleefd had hij dat voor zijn ‘cluppie’ wel gedaan denk ik. Dan had hij met zijn charme ook de sportwethouder ‘in kunnen pakken’! Durfde maar eens nee te zeggen tegen Ome Jan Doorschodt.

Maar goed, de echte ODB-ers die nog over zijn proberen met man en macht de club te redden van de ondergang. Helaas krijgen ze de laatste tijd de ene na de andere klap te verwerken en zakt hiermee de moed bijna in de schoenen. Hoe moeten ze nu weer het vertrek van de drie beste spelers bij het eerste elftal op gaan vangen? En het terugdraaien van de KNVB om de 4e- en 3e- Klasse op te heffen, is dit niet een jaar uitstel van executie?

Het unieke van de Haagse voetbalhistorie is dat er ooit in Den Haag tientallen echte volksclubs bestonden. Dat waren voetbalverenigingen waarvan de leden voornamelijk uit hardwerkende bouwvakkers, marktkooplui en glazenwassers bestonden. Na een week van hard werken leefde men altijd naar de zondag toe om dan met z’n alle naar de club te gaan. Eerst een potje voetballen en daarna gezellig een biertje drinken, al dan niet met een live zanger. Juist van al deze voetbalverenigingen komen, van de oud-leden, de mooiste verhalen en anekdotes. Juist die clubs gaven kleur aan onze mooie Haagse voetbalhistorie.

Het is daarom wel heel toevallig dat juist deze clubs bijna allemaal niet meer bestaan. Ik zeg dus bijna, want gelukkig bestaan o.a. WIK, Duindorp SV, HDV en ODB nog wel. Maar voor hoelang nog?

Als je tegenwoordig aan een willekeurige Haagse voetballiefhebber vraagt welke voetbalkantine hij in de Haagse regio het gezelligst vindt, dan zullen zeven van de tien antwoorden: ‘de kantine van ODB’. Deze club mag dus nooit verdwijnen!

Gemeente en KNVB, ondersteun ook daarom eens de ‘kleine’ clubs in de Haagse regio met die unieke voetbalcultuur! Of willen we van het voetbal ook al een elitesport gaan maken?

Rob Pronk
10-6-2019