Traditioneel schrijf ik aan het einde van het jaar een overzicht hoe het met ons inmiddels “project Haagse Voetbalhistorie” is vergaan. Meestal wordt dat dan één goed nieuws show want de mooie en succesvolle momenten wil ik graag met u delen en de mindere momenten uiteraard zo snel mogelijk vergeten. Maar is dit eigenlijk nog wel fair in deze moeilijke tijden?
sv ORNAS, Lvv De Postduiven, Cromvliet en Hvv Paraat anno 2021 als één Haagse familie

Ik kan dus net doen alsof m’n neus bloedt en gaan schrijven dat voor ons het jaar 2021 een topjaar is geweest. Dat het aantal bezoekers van de website en het aantal volgers van onze social media kanalen blijft groeien. Onze merchandising met de verkoop van minitenue ’s van niet meer bestaande clubs erg succesvol is en we enorm blij zijn met de oprichting van onze Stichting Haagse Voetbalhistorie. Mooi en leuk allemaal, maar zit u daar nu eigenlijk wel op te wachten?

Hoe was uw jaar eigenlijk?

Ik weet het antwoord al; ‘klote en saai door die corona’! We missen allemaal ons gewone leventje, de gezelligheid, de sociale contacten en uiteraard het voetbal.

Je zou maar 20 jaar oud zijn en al twee jaar lang in een “lockdown” moeten leven. Niet op stap en geen feesten en dit juist tijdens de mooiste periode van je leven. Je zou maar 65+ zijn en de voetbalclub is je enige uitje. Hierdoor zit je al weer een tijdje geïsoleerd thuis. Ik ken er genoeg! Je zal maar 80+ zijn en eenzaam weg zitten te kwijnen in een bejaardenhuis omdat er bijna of geen bezoek meer komt. Je zal maar een partner hebben die door corona (of een andere oorzaak) is overleden. Kom je deze klap nog wel te boven? Zeer heftig en triest allemaal maar dit is nu wel de keiharde realiteit.
Gelukkig schenken een aantal voetbalverenigingen nog wel aandacht aan deze mensen door af en toe bij ze langs te gaan om dan vervolgens een kleinigheidje te overhandigen. Eigenlijk moeten alle clubs zich toch om deze mensen bekommeren? Juist nu in deze periode rondom de Kerst is het sociale contact zo belangrijk voor hun. Een klein gebaar doet wonderen!

Iemand zei laatst tegen mij dat ik mensen weer met elkaar verbindt. In eerste instantie snapte ik niet wat hij hiermee bedoelde. ‘Kijk maar naar je toernooi’ zei hij vervolgens. ‘We waren zo blij dat het dit jaar toch nog doorging zodat we na twee jaar al onze oude voetbalvrienden en kennissen weer konden zien. En weet je hoeveel oudere mensen zo genieten van je website? Alles uit hun mooie en gezellige periode vinden ze er op terug en hiermee lever jij een positieve bijdrage in deze moeilijke tijden’.

Wow, daar werd ik dan toch wel even stil van. Op die manier besefte ik dat ook niet zo. Dat komt ook voornamelijk omdat ik de laatste jaren in een soort van “roller coaster” ben beland. Iedere dag maar druk en alles gaat dan op de automatische piloot.

Ja nu besef ik pas waarom we zoveel bezoekers / volgers trekken in deze coronatijd. Veel, vooral oudere, mensen die nu “gedwongen” thuis zitten missen gewoon die prachtige en gezellige voetbaltijden van weleer. Ze missen ook nog steeds hun oude, niet meer bestaande, “cluppie” en vinden die dan terug op de site. Wat ben ik dan blij dat wij met onze website iets voor ze kunnen betekenen.

Rini Toet (mister WIK) zag dit ook in. Als er één iemand veel weet (en kan schrijven) over onze mooie Haagse voetbalverleden dan is hij dit wel. Daarom was ik, en achteraf vele andere Haagse voetballiefhebbers, zo blij dat Rini aanbod om iedere maand voor onze site een column te gaan schrijven. Zijn columns worden massaal gelezen en zijn inmiddels een verrijking voor onze website geworden.

Maar laten we heel eerlijk zijn, er moeten toch nog veel meer ‘Rini Toets’ zijn in onze Haagse voetbalhistorie? Van die mensen die ook zoveel te vertellen hebben over hun voetbalverleden en dit dan op papier willen zetten? Bij ons ben je dan altijd van harte welkom! Misschien dat we dan iedere week wel een nieuwe column kunnen plaatsen.

Terugkomend op dat mooie compliment besef ik wel ineens dat er bij mij (ons) nu ook een stukje verantwoordelijkheid en druk ligt. De mensen verlangen nu toch iedere dag weer iets nieuws op onze site. Nieuwe historie, nieuwe foto’s, nieuwe verhalen enz. enz. Dat komt wel goed want na inmiddels alweer veertien jaar website Haagse Voetbalhistorie ben ik nog steeds ambitieus. Ik weet namelijk dat er nog heel veel meer uit te halen is maar we wachten eigenlijk nog steeds op de support van het grote Haagse bedrijfsleven.

Toch gaan wij in 2022 weer onze uiterste best doen. Hiervoor zijn we dan ook een beetje afhankelijk van u! Immers, dankzij al die aangeleverde plak-, foto- en jubileumboeken en oude voetbalkrantjes krijgen wij weer nieuwe input die we dan kunnen verwerken op de site of in m’n boeken zodat iedereen weer kan meegenieten.

Laten we het jaar 2021 dus maar snel vergeten en ons gaan richten op het nieuwe jaar waarin we hopelijk ons gewone sociale leventje weer zo snel mogelijk kunnen gaan oppakken.

Team Haagse Voetbalhistorie wenst al onze trouwe bezoekers / volgers en onze sponsoren fijne Kerstdagen en een gelukkig maar vooral gezond 2022 toe.

Rob Pronk
22-12-2021