Haagse voetbalanekdotes, daarvan heb ik in de loop der jaren al vele honderden van gehoord. De één nog mooier (of gekker) dan de ander. Over al die anekdotes zou ik eigenlijk een boek van moeten uitbrengen, geheid dat dit hier in Den Haag een bestseller gaat worden. Om twee redenen ga ik dit echter toch niet doen! Ten eerste is een anekdote veel leuker als de betrokkene(n) hem zelf vertelt. Ten tweede, ik ben nog van de generatie “What happens at football, stays at football”.

Een voetbalanekdote is (meestal) een grappig en kort verhaal over iets wat zich werkelijk heeft afgespeeld. Meestal gaan ze dan over iets wat de voetballers onder elkaar uithaalden. Ik denk dat iedere voetballer, van de hoogste tot de laagste klasse, precies weet wat ik hiermee bedoel. De meeste anekdotes komen dan ook uit de kleedkamer, bij feestavonden of weekendjes weg.

Ik dacht dat wij momenteel in een gekke wereld leven maar geloof me, na veel anekdotes gehoord te hebben liepen er in de jaren zeventig en tachtig ook heel wat gekkies op de voetbalvelden rond hoor. Het enige verschil is dat er toen (gelukkig) nog geen mobiele telefoons waren. Met andere woorden, toen ging alles nog spontaan. Uit ervaring weet ik inmiddels wel dat de mooiste anekdotes toch uit de vorige eeuw komen.

Veel voetbalanekdotes krijg ik te horen op ons Haagse Voetbalhistorie Toernooi en in ons museum. Vooral als men een paar biertjes op heeft gaan de tongen los en volgt het ene na het andere geweldige verhaal. Laatst in mijn museum had ik weer een bont gezelschap voetballers uit die bewuste jaren op bezoek. Willem van der Toorn en Marcel Boer zaten op een gegeven moment, na een paar biertjes op, aardig op hun praatstoel en floepten de ene na de andere anekdote er uit. Alle aanwezige lagen helemaal dubbel van het lachen. Als ik dit gefilmd en uitgezonden had dan was menig Nederlandstalig cabaretier met zijn oudejaarsconference jaloers geworden.

Haagse voetbalhumor, sterft dat ook uit of leeft dit nu ook nog steeds onder de jongere generatie voetballers? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat vele voetbalanekdotes van vroeger nu niet meer kunnen want voor je het weet word je aangeklaagd. Daarom kijk ik alweer uit naar het volgende bonte gezelschap voetballers uit de vorige eeuw.

Rob Pronk
16-04-2022