De massale belangstelling tijdens de op 21 februari georganiseerde reünie geeft eens te meer aan dat RVC in vele harten voor altijd is blijven voortleven.

Embleem RVC

Aad de Mos en Rob Jansen zijn door de jaren heen gepokt en gemazeld in het internationale voetbal als trainer en spelersmakelaar. Beiden hebben niet alleen hun Haagse roots met elkaar gemeen maar zeker ook hun jaren bij RVC. De Mos en Jansen behoorde vorige maand tot de 300 gasten die de reünie van de Rijswijkse club in ruste bijwoonde. De samenkomst van oud-leden, spelers, trainers, donateurs en andere sympathisanten werd een groot succes dankzij de inspanningen van het negen man tellende organisatiecomité . John van der Wal, Ron Mangelmans, Henk ter Borg, John Roos, Ronald Bakker, Paul Canninga, Eugene Hercules, John Bolman en Richard Hartnack waren twaalf avonden bijeen geweest om de organisatie op rolletjes te laten verlopen. Elke vergadering regende het steevast anekdotes en grappen over de mooie jaren die zij bij RVC hebben beleefd. ,,Bij ons stromen de rood zwarte clubkleuren nog altijd door de aderen. Net als bij de mensen die zich voor die zaterdag hadden ingeschreven, “weet John van der Wal. Hij is een van de initiatiefnemers van de reünie. ,,Steeds wanneer we elkaar ergens tegen het lijf liepen opperde iemand wel het idee van een reünie. Altijd kwam er ook wel weer wat tussen. Maar nu met de honderdste geboortedag van de club in het vooruitzicht hebben we de knoop doorgehakt. Dit was de ideale gelegenheid om een mooie feestavond voor onze oud leden te organiseren. Het werd ongetwijfeld ook meteen de laatste keer dat dit plaats vond, ”aldus Van der Wal.

Het aantal van driehonderd gasten had zeker nog overtroffen kunnen worden wanneer alle aanmeldingen voor de avond zouden zijn gehonoreerd. ,,Meer mensen konden we echt niet kwijt omdat we van mening waren dat de mensen ook de ruimte moesten hebben om zich te kunnen voortbewegen, “benadrukte Richard Hartnack. Hij is de zoon van de bekende oud- voorzitter Wim Hartnack. Een voorzitter waren nog altijd met veel respect over wordt gesproken. ,,Die man was zijn tijd ver vooruit, ”weet Ron Mangelmans te vertellen. ,,Hij werkte bij de KLM en vaak wanneer hij een deal afsloot met een buitenlandse maatschappij dan regelde hij daarnaast dat RVC er ook van kon profiteren. Vandaar dat er op het complex ook reclameborden van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen hingen.”

Erewedstrijd oud RVC - Oud Holland Sport

 

RVC was zeker in de zeventiger jaren een groot macht binnen het Haagse amateurvoetbal. De sportieve hoogtij dagen beleefde de club begin jaren zeventig. In het seizoen 70/71 was daar het kampioenschap van de eerste klasse B. In die dagen het hoogste niveau. ,,Op 16 mei 1971 wonnen wij voor maar liefst 8000 toeschouwers op het eigen Sportpark Irene van directe concurrent Papendrecht met 3-0. Dat was het mooiste wat ik als voetballer heb meegemaakt. Het seizoen daarvoor waren we als tweede geëindigd achter datzelfde Papendrecht. Ik speelde in die jaren samen met mijn grote idool Carol Schuurman. De absolute blikvanger in die tijd. Ik heb nooit met een betere voetballer samengespeeld,” aldus John Bolman, die twintig jaar de kleuren van RVC verdedigde. John van der Wal was Bolman een speler voor wie hij naar het eerste elftal kwam kijken. ,,Elke wedstrijd stond ik achter het doel met mijn ratel, ”lacht hij. Naast Bolman en Schuurman telde de selectie in die dagen nog meer illustere namen. Zoals Cock Clavan, Ger Hup en Koos van Dullemen. Ron Mangelmans tovert uit zijn enorme verzameling foto’s er een tevoorschijn waarop hij samen met John van der Wal in jonge jaren staat afgebeeld met Aad de Mos. Beide staan in hun korte voetbalbroek in de sneeuw trots te zijn naast hun trainer De Mos. ,,Ik denk dat wij de eerste spelers zijn geweest die door Aad werden getraind, ”glimlacht Mangelmans.

Dave Grondel
Maart 2015