Het Haagse Voetbalhistorie Toernooi zit er weer op. Na een week van stress, door o.a. diverse afmeldingen van teams, kunnen we “the day after” wederom terug kijken op een geslaagd evenement. Ons doel is weer bereikt! Oud voetballers uit ons prachtige Haagse voetbalverleden bij elkaar brengen door een toernooitje met een aansluitende feestavond. Voor één dag gingen we weer terug naar die mooie en gezellige voetbaltijden van weleer.
Helaas moest ik constateren dat het aantal deelnemende teams van niet meer bestaande voetbalverenigingen uit de Haagse regio steeds meer moeite krijgen om genoeg spelers te vinden om mee te voetballen. Is ook wel begrijpelijk want we worden allemaal (gelukkig) steeds een jaartje ouder. Dat in de laatste vier dagen voor aanvang voor ons toernooi maar liefst zes deelnemende teams zich terugtrokken leverde dus wel enige stress op. Maar al met al, met uiteindelijk 35 deelnemende clubs, mogen we nog steeds niet klagen. Bovendien begroette we na 12 jaar HVH-Toernooi met de Hsv Westerkwartier zelfs een debutant. De Hsv Westerkwartier was met een hele groep oud-leden aanwezig en hadden zelfs shirts met clublogo en naam laten maken. Volgens mij hadden “de roodborstjes’ het gisteren wel naar hun zin!
Ook gisteren was het weer uniek om veel teams in hun oude vertrouwde clubtenue te zien voetballen. Oude tijden herleven!
Het voetbal op onze, inmiddels traditionele, HVH-Toernooi is eigenlijk alleen maar bijzaak geworden. Dat bleek gisteren ook weer. Je oude maten weer terug zien, dollen in de kleedkamer onder het genot van een drankje en oude herinneringen weer op doen, daar komen de meesten voor. Met voetballen wil het hoofd het hoofd soms meer dat wat de benen aan kunnen maar bij sommige zie je het fanatisme en het plezier in het spelletje nog wel terug.
Wat ik de laatste weken van veel oud-voetballers hoorde is dat ze niet meer komen voetballen maar wel een biertje komen drinken. Nou dat hebben we gisteren ook weer kunnen constateren. Wat was het weer gezellig druk!
Rond 16.00 uur viel voor mij persoonlijk eindelijk de stress weg. Alle 35 teams waren op komen dagen en hierdoor kon ik eindelijk ook gaan genieten. Er wordt mij regelmatig; ‘wat maakt ons Haagse voetbalverleden naar zo uniek’? Nou dat is dat bijna iedereen elkaar vroeger wel kende, van welke Haagse voetbalvereniging je ook was. Die bevestiging kreeg ik gisteren weer eens duidelijk te zien toen ik over het terras en door de kantine liep. Grote stoere mannen omhelzen elkaar nadat ze elkaar na een tijdje weer tegen. De mooiste verhalen en anekdotes komen dan meteen weer te voorschijn. Ook wordt er interesse getoond hoe het met je gaat. We worden ten slot van rekening allemaal wat ouder en sommige lopen alweer een tijdje te sukkelen met hun gezondheid. De eenheid die er vroeger onder de Haagse voetballers was zie je op ons toernooi terug. Dit is persoonlijk voor mij de mooiste motivatie die je kan hebben. De feestavond aansluiten op het toernooi met Henna Grunholz en Woman & Woman was ook weer een ouderwets gezellig.
Het zit er weer op! Ben benieuwd hoe vele aanwezigen op ons toernooi zondagochtend wakker zijn geworden! Feit is wel dat het weer een super gezellige reünie is geweest zonder enige wanklank.

Alle deelnemende teams, alle aanwezige op ons toernooi en vooral alle vrijwilligers bij Hsv VUC wil ik bij deze bedanken voor de fantastische dag. We hebben het weer voor elkaar gekregen.

Rob Pronk
Team Haagse Voetbalhistorie