De A1 jeugd van FC Den Haag beëindigde het succesvolle seizoen 89/90 met een finale om de landstitel tegen PSV. In het Philips stadion waren de Eindhovenaren weliswaar met 5-0 te sterk maar dat maakte de herinnering voor doelman Vincent Kippersluis er niet minder om. In de tegenwoordige tijd is Vincent Kippersluis werkzaam als trambestuurder op de lijnen die richting Scheveningen rijden. De goedlachse Leidschendammer is in de voetballerij werkzaam als keeperstrainer bij SEV. Volgend seizoen blijft hij weliswaar op sportpark Kastelenring actief maar dan bij buurman RKAVV. Daarmee keert hij terug in de schoot bij de club waar hij als B-junior deel uitmaakte van een succesvolle lichting met onder meer Edwin Vurens. ,,In de jaren tachtig speelde RKAVV op een hoog niveau met de jeugd. De A-jeugd speelde zelfs nog in de landelijke eredivisie tegen grootmachten als Ajax en Feyenoord. Laatst ontdekte ik een opstellingsformulier van een competitiewedstrijd van de RKAVV B jeugd tegen Ajax. Dennis Bergkamp zat toen op de bank bij Ajax samen met Ronald de Boer trouwens. Overigens maakte ik van dat team geen deel uit. Dat zijn toch leuke dingen om op terug te kijken.
” Zijn keeperskwaliteiten demonstreerde Kippersluis toen niet alleen in het doel van de Leidschendamse club maar ook in de Haagse jeugd. Wat die dagen onder leiding stond van de in Haagse voetbalkringen zeker niet onbekende Louis Krikke. Hij werd er opgepikt door FC Den Haag als tweede jaars B-junior. Zo gebeurde het dat de toen langharige blonde maar inmiddels kale Leidschendammer het doel van de A-jeugd ging verdedigen. ,,Het werd een memorabel eerste seizoen. Achteraf gezien was het misschien het mooiste seizoen uit mijn carrière. Johan de Vries en ik speelde vaak om en om.”

Vincent Kippersluis 1

Kerstboomsysteem

Eind jaren tachtig stond FC Den Haag onder de technische leiding van Co Adriaanse. De trainer introduceerde het befaamde kerstboomsysteem. Ook de spelers van A-jeugd moesten zich het vooruitstrevende tactische concept met de diepe spits als piek tot in de perfectie kunnen uitvoeren. ,,Ik herinner mij nog dat we voor de start van de eerste training een uitleg van een puur uur kregen over het wat het systeem precies inhield. Daarbij was het zeker in de voorbereiding keihard trainen. Een onderdeel van het systeem was het vroeg druk zetten op de tegenstander. Dat kostte heel veel kracht. Dus moesten we echt superfit zijn. Dat we kampioen werden in de regulaire competitie kwam zeker ook door de kerstboomopstelling. Veel tegenstanders hadden daar vaak geen antwoord op. Zeker niet wanneer we er in slaagde om vroeg op voorsprong te komen. Dat was ook onderdeel van de tactiek. Snel scoren om zo voor verwarring te zorgen bij de tegenstander.”

Kampioen

De A jeugd van FC Den Haag werd in 1990 kampioen in de hoofdklasse A op een punt van Ajax. De Amsterdammers hadden onder meer Edgar Davids in de gelederen. ,,Ik wisselde vaak om met Johan de Vries in het doel. Het was puur toeval maar ik heb een aantal mooie wedstrijd toen gekeept. Ajax uit, Feyenoord uit en thuis en AZ uit en thuis. Dat waren zeker de krenten in de pap. De kampioenswedstrijd tegen Emmen in het Zuiderpark stond Johan in het doel. Voor ruim 1.500 toeschouwers wonnen we met 6-3. Daardoor plaatse we ons voor de finale om de landstitel tegen PSV. Zij waren kampioen geworden in de hoofdklasse B.” In de Haagse selectie speelde onder meer Jeffrey Talen mee. De latere international, die thans deel uitmaakt van de technische staf van Heerenveen, werd door de buitenwereld toen al als de beste speler uit de Haagse selectie omschreven. ,,Jeffrey Talan, Marco Meijer en Marcel Karlas waren drie jongens die later de meeste wedstrijden in het eerste hebben gespeeld. Talen was altijd al een super talent. Ik denk ook wel dat hij onze beste spelers was. Karlas kon ook erg goed voetballen maar hij had in zijn jeugdjaren al vaak last van knieblessures. Stefan Koegler heeft ook nog wel bij de selectie van het eerste gezeten maar die heeft slechts een competitiehelft tegen FC Twente meegedaan. Remco Torken mocht de finale niet mee spelen omdat hij al teveel wedstrijden in het eerste had gespeeld. John Baven was geschorst.” In tegenstelling tot zijn concurrent Johan de Vries heeft Kippersluis nooit van het spelen van een officiële wedstrijd op het hoogste niveau mogen proeven. ,,Johan stond als 17-jarige nog eens een halve competitiewedstrijd tegen FC Utrecht in het doel als invaller. In die periode raakte onder meer Rene Stam en Leo de Boer geblesseerd bij het eerste en stapte Max de Jong op. Daardoor waren er opeens geen voldoende keepers meer en werd later Ricardo de Jongh aangetrokken uit pure nood. Ik maakte samen met Johan daardoor bizar veel trainingsuren. We trainde mee met het eerste en tweede en ’s avonds ook nog eens met ons eigen team. Dat was eigenlijk gekkenwerk.”

Vincent Kippersluis 2

De finale

Vincent Kippersluis kreeg van trainer Mark Wotte wel de voorkeur boven Johan de Vries tijdens de landelijke finale tegen PSV. In het Philips stadion hadden zich ruim 15.000 veelal kinderen verzameld tijdens de landelijke jeugddag finale. Los Vast presentator Jan Rietman praatte de feestelijke dag aan elkaar. Ondermeer VOF de Kunst, Gerard Joling en niet te vergeten Tatjana zorgde tussen de diverse wedstrijden en activiteiten door voor de muzikale omlijsting. ,,Volgens mij was ik voor die wedstrijd niet super gespannen. Ik genoot echt van de sfeer die dag. Het was natuurlijk wel een bijzondere ervaring. Een helft konden we bij PSV in de buurt blijven en hielden we de schade beperkt tot 2-0 achter. In de tweede helft gaven we de doelpunten echter veel te snel weg. PSV werd toen getraind door Huub Stevens en Adrie van Kraaij. Peter Hoekstra was veruit de belangrijkste speler. Hij begon geblesseerd op de bank maar toen hij er in kwam was dat een enorme kwaliteitsimpuls voor PSV. Thomas Thorninger was een Noorse spits met kwaliteiten. Verder speelde bij hun onder meer Geoffrey Prommayon en de broers Dick en Alfred Schreuder mee. Ja, PSV was toen aanzienlijk verder dan wij. Zij speelde ook met jongens die al ervaringen hadden opgedaan in verschillende tegenwoordige elftallen.“

Vincent Kippersluis 3

Afscheid

Na drieënhalf half jaar eindigde het Haagse profavontuur voor Kippersluis. Boos op trainer Mark Wotte verliet hij halverwege het seizoen het Zuiderpark. ,,Hij was niet eerlijk tegen mij. Door ziekte miste ik een wedstrijd. Er lag een afspraak dat de keepers om en om een competitiewedstrijd zouden spelen in het tweede elftal. Dus ik verwachte weer te keepen toen ik weer fit was. Dat gebeurde niet. Toen was voor mij de lol wel er af. Ik heb mijn spullen ingeleverd en ben bij de amateurs gaan spelen. Zowel bij DEVJO, RKAVV als Wilhelmus heb ik nooit echt het juiste gevoel meer gehad. Dat heeft denk ik ook te maken met de enorme hoeveelheid trainingsarbeid die ik bij FC Den Haag moest leveren. Dat is uiteindelijk ten kostte van mijn plezier gegaan. Jammer, maar ik heb die jaren bij FC Den Haag voor geen goud willen missen. Hoeveel jongens kunnen nu zeggen dat zij hebben mogen voetballen bij hun favoriete club?”

Dave Grondel
April 2014