We staan alweer aan de voet van jaargang nummer dertien van website Haagse Voetbalhistorie. Wat zal het jaar 2020 mij nu weer gaan brengen? Is het succes van afgelopen jaar nog wel te evenaren? Of wil ik dit überhaupt nog wel? Een aantal vragen waarvan ik de antwoorden niet weet. Wat ik wel weet is dat ik de afgelopen jaren één ding goed heb geleerd; ik ga mijn eigen gang en laat me door niemand meer gek maken. De één vindt dit eigenwijs of zelfs arrogant, de ander heeft daar gelukkig wel begrip voor. Het is de beste remedie want ik moet ook een beetje aan mij zelf denken. De site is en blijft voor mij slechts een hobby.
De voetbalvereniging BWS, één van de zovele clubs waar ik nog zo weinig historie van heb kunnen achterhalen!

Prioriteiten stellen dus! Ook voor het jaar 2020. Inmiddels besef ik heel goed dat de website over onze prachtige voetbalhistorie never nooit afkomt. Neem nou bijvoorbeeld de 136-jarige historie van, de moeder aller Haagse voetbalclubs, HVV. Hoe krijg ik in hemelsnaam 136 jaar historie van één club op een website “gepropt” terwijl er nog ruim tweehonderd andere voetbalverenigingen op de site staan. Let wel, ik heb al en aantal keer bij mijn provider extra ruimte moeten inkopen.

Gelukkig houden de “oudere”, nog bestaande, voetbalverenigingen in onze regio zelf hun historie uitstekend bij. Daar heb ik dus geen omkijken naar en daarom zal hun historie ook nooit verloren gaan.

Waar ik wel bang voor ben is dat de historie van al die niet meer bestaande voetbalverenigingen uit de Haagse regio dadelijk als sneeuw voor de zon zal gaan verdwijnen. Zeker als niemand zich meer bij mij meldt die veel weet van zijn oude club. Vooral van al die kleine voetbalclubs die ooit naam maakten op de Haagse velden mis ik nog zoveel historie. Eeuwig zonde toch? Als oud-lid van zo’n “cluppie” wil je toch ook graag de verhalen van jouw club teruglezen en vooral de oude elftalfoto’s weer eens bekijken? Ik heb al regelmatig verkondigd dat juist die kleine volksclub onze Haagse voetbalhistorie zo uniek hebben gemaakt.

Van héél veel clubs die in de jaren tachtig en negentig zijn opgeheven mis ik dus nog veel historie. Met andere woorden, van deze clubs staat bijna geen informatie (en foto’s) op de site. Ik snap dit niet want van al die oude voetbalverenigingen moeten toch nog leden zijn die ergens op zolder of in de kelder historie, foto’s of oude voetbalkrantjes hebben liggen? Ik wil het alleen maar even lenen om te verwerken op de site, daarna krijgt u het uiteraard netjes terug.

Prioriteit voor het jaar 2020 wordt dus voor mij om zoveel mogelijk mensen op te sporen van niet meer bestaande voetbalclubs die mij kunnen helpen aan historie en foto’s van hun oude club.

Waar zijn dus die oud-leden van o.a. de voetbalverenigingen: ALTO, Amar Deep, ANWB, Bizon, BWS, Bohemen, CWP, DHB, Ec-So, ESC, Escher Boys, GDS, GSC, HGA, HWS, Juventas, Klokken Toren Boys, NIVO, NLS, NSEM, Ornas, PGS, PZH, RCDH, RFC’95, Rvv Rijswijk, Robin Hood, RTT’99, RVC, Spoorwijk, SVGT, SVT, TEDO, Tempo, Vliethage, VOGEL, sv Voorburg, VVOG’62, Wilsonmeters, Wit Blauw RK en WVS allemaal gebleven?

Mocht u ergens in huis nog oude spullen van uw voetbalclub hebben mail dan aub naar haagse.voetbalhistorie@gmail.com

Rob Pronk
30-12-2019