De 84-jarige Jan Toepoel had de wens om nog één keer terug te keren naar het oude complex van ESDO tegenover Renbaan Duindigt. De roots van de familie Toepoel ligt op dit terrein. Jan zijn vader behoorde in 1915 tot één van de oprichters van ESDO en de hele familie is hier ook opgegroeid.

Zoon Manolito Toepoel is bijna vier jaar bezig geweest om de wens van zijn vader te kunnen vervullen maar de eigenaar van dit huidige terrein gaf geen toestemming. Uit ervaring wist ik dat er in de week voor Prinsjesdag altijd door de Koninklijke marechaussee op het oude ESDO veld met paarden wordt geoefend. Woensdag j.l. stond dus eindelijk het hek weer open maar toevallig liepen Mano, Jan en ik de vrouw van de eigenaar tegen het lijf en kregen we wederom geen toestemming. Je vraagt je dan wel eens af of sommige mensen geen hart hebben.

Maar we gaven niet op! Op zaterdag 17 september was er voor familie toegang om de laatste “trainingen” van de Koninklijke marechaussee te aanschouwen. Om 10.00 uur hadden we afgesproken en konden we eindelijk met Jan wel naar binnen.

Voor Jan (en Mano en zus) was het net of hun ESDO-tijd tientallen jaren had stilgestaan. Alles in en om de kantine (waaraan Jan in 1972 ook met de bouw daarvan heeft meegeholpen) was nog het zelfde als vroeger. De bar, het uitgifte loket, het biljart en zelfs de oude bestuurskamer. Buiten de kantine, lagen nog steeds de geel-zwarte tegels en aan de achterkant bij de voormalige ingang de grote steen met de naam ESDO er op.

Een kippenvelmoment dus voor de familie Toepoel maar ook voor mij. Prachtig om mensen zo te zien genieten van hun voetbalverleden. Hier doen wij het toch allemaal voor!?

Rob Pronk