01. Naam?
Wim de Jong
Kampioenenmaker Wim de Jong met ditmaal als trainer van JAC in seizoen 2001-2002 in de zaterdag 2e Klasse C. (foto uit privécollectie van Wim de Jong).

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Slechts bij twee clubs: Die Haghe en Vitesse Delft

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Centrale verdediger of positie 6

04. Wat was je voor een voetballer?
Fysiek sterk en zocht graag in de omschakeling de aanval

05. Qua voetballer en trainer je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Als voetballer het kampioenschap met Die Haghe en vooral topwedstrijden met Vitesse Delft tegen Quick Boys, IJselmeervogels, Kozakken Boys, Noordwijk etc. Daar kijk ik echt heel mooi op terug. Geloof me: als er 1000 man langs de kant stond was dat weinig destijds.

Als trainer uiteraard de diverse kampioenschappen. Wat er uit springt is toch wel de 2 kampioenschappen met HBS en promoveren naar het hoogste amateurniveau. Maar zeker ook met een zeer vaste groep van de 3e klas naar de top van de 1e klas promoveren met Die Haghe. Dit laatste is wellicht wel het meest bijzondere vind ik zelf. Verder kijk ik terug op een geweldige periode van 37 jaar bij hele mooie clubs als Duno, JAC, Vitesse Delft, HBS en Die Haghe

06. Dieptepunt?
Toch wel een zware knieblessure die ik opliep in de wedstrijd bij Vitesse Delft tegen Zwaluwen Vlaardingen en hierdoor al op 26-jarige leeftijd het einde betekende van voetballen op niveau. Hier heb ik wel veel last van gehad.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Eigenlijk best wel veel maar twee spelers springen eruit. Jan van de Veer en Richard Walther van Die Haghe. Samen voetballen, feestjes in het clubhuis, op stap, op vakanties met de gezinnen, wintersport etc. We zijn nog steeds goede vrienden.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ik was jong (22) toen ik mijn diploma UEFA A haalde in Zeist en heb van alle trainers veel geleerd. Ik was kritisch, positief en je leert vooral door te kijken hoe zou je dit zelf doen of juist niet. Je moet je eigen stijl ontwikkelen. Als ik er dan toch 1 moet noemen is het Gerard Weber van Vitesse Delft die zelf bij Excelsior had gevoetbald en zeer gedreven was. Ik smulde van zijn passie.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja zeker, de eerder genoemde Richard Walther en Jan vd Veer. Maar ook de Die Haghe jongens van destijds als Kees de Groot (nu teammanager), Theo Mol, Dick Maalsen, Bert Stiemsma, Hans van Belle en Bob Kootwijk. Nog steeds goed contact mee en zij komen vaak bij de wedstrijden van het 1e kijken.

10. Was vroeger echt alles beter?
Nee natuurlijk niet. Het was anders maar het werd wel later op de donderdag maar of het dan de volgende dag ook zo gezellig was???? Heb wel het idee dat we de tegenstanders beter kenden en koude oorlog voeren meer plaatsvond. Na afloop altijd met elkaar een biertje drinkend in het clubhuis. Winst of verlies.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het mooie felle Oranje shirt van JAC maar dan wel gecombineerd met een witte broek en witte kousen

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De oude kantine van DUNO. Had sfeer en iets knus.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ja zit er nog volop in en geniet er nog steeds van. Kan eigenlijk niet zonder.

14 A. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Keeper Paul Oortwijn Vitesse Delft (speelde ook in het Nederlands amateurelftal)

Verdediging: Dick Maalsen van Die Haghe, Koos van Drongelen van Die Haghe en later ’s Gravenzande SV (helaas kort geleden overleden), Koos Burg van Vitesse Delft en Leo Huisman van Die Haghe.

Middenveld: Pleun vd Akker van Vitesse Delft en destijds ook in het Nederlands amateurteam, Richard Walther van Die Haghe, Harry Garnaat van Vitesse Delft.

Aanval: Jan van de Veer van Die Haghe, Ronald Vermeulen van Vitesse Delft en Jan Groenenberg van Die Haghe.

14 B. De beste keeper en tien beste voetballers die je als trainer hebt meegemaakt?

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ja vraag 14 was de lastigste om uit zo veel keus een elftal samen te stellen. Daarnaast wil ik afsluiten door aan te geven dat ik als speler in de top van het amateurvoetbal veel heb geleerd van de enorme routine van vooral Koos Burg en Pleun vd Akker. Het is 45 jaar geleden maar heb nog steeds contact met ze.

Wim de Jong
14-06-2020