NLS

Den Haag
01-07-1930 - 08-02-1983

 

 

NLS = Na Lering Sterker, oorspronkelijk Nieuwe Literaire Societeit, naar de club op het Plein

Begon aan de Hoekwaterstraat. Speelde later jarenlang aan de Buurtweg.
Won in 1981 de HC-cup door een 2-1 overwinning op Schipluiden.
Kwam omstreeks 1973 korte tijd uit onder de naam NLS Bremah en had toen o.a. de oud-profs Guus Haak en Joop Jochems in de gelederen. Dit was overigens geen fusie, maar een zogenaamde naamsverbinding, net zoals later bij TONEGIDO HB en Haaglandia SW.

>

<

Seizoen 1960-1961

>

De zondag 2e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1960-1961 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, CWP, Den Hoorn, Duindorp SV, GONA, Juventas, NLS, Ooievaars, Oranje Blauw en RKSVM.

Het werd een slecht seizoen voor het eerste elftal van NLS want van de 18 competitiewedstrijden werden er slechts 4 gewonnen, 2 gelijk gespeeld en maar liefst 12 keer verloren. Met 10 punten, en een doelsaldo van 36 voor en 54 tegen, eindigde NLS dan ook op de laatste plaats van de ranglijst van de zondag 2e Klasse B HVB.

Seizoen 1961-1962

>

<

Seizoen 1962-1963

>

<

Seizoen 1963-1964

>

<

Seizoen 1964-1965

>

<

Seizoen 1965-1966

>

<

Seizoen 1966-1967

>

<

Seizoen 1967-1968

>

<

Seizoen 1968-1969

>


NLS 1 seizoen 1968-1969 Staand v.l.n.r: trainer Miel Hollard, Roel Apperlo, Jan van Leeuwen, Henk Vink, Peter Woyde, Ton Tromp en Nelis Koegler. Zittend v.l.n.r: Andries Breier, Bas Koegler, Martin Toet, Jan Spitse en Bennie van der Ark. Wie weet voor ons de overige namen op deze foto? Mail dan aub naar haagse.voetbalhistorie@gmail.com 

Seizoen 1969-1970

>

<

Seizoen 1970-1971

>

De zondag 2e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1970-1971 uit de volgende clubs samengesteld: DHB, DZS (De Zwarte Schapen), FC Den Haag’67, sv De Jagers, LVSJ, NLS, TAMUVONA, Toofan, VVOG’62 en WIK.

<

Seizoen 1971-1972

Voor aanvang van seizoen 1971-1972 kwam sponsor Bremah bij N.L.S. als een soort reddende engel. Vijf jaar lang moest Herman Souer bijna alles alleen regelen binnen N.L.S. en zag het bijna niet meer zitten maar door de komst van firma Bremah was er eindelijk ook weer voldoende kader beschikbaar.

De zondag 2e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1971-1972 uit de volgende clubs samengesteld: De Adelaars, FC Den Haag’65, DUNO, HWS, sv De Jagers, GDCPH, NLS Bremah, Quintus, Toofan, VOGEL en WVS.

>

Seizoen 1972-1973

Het 1e elftal van NLS/Bremah kwam dit seizoen uit in 2e Klasse A HVB van het zondagvoetbal en ontmoette daarin BBW, BTC, CWP, DHB, DUNO, De Zwarte Schapen, FC Den Haag’65, HWS, Marathon,  en WVS.
Verrassende nieuwe namen van spelers waren er dit seizoen in de selectie van NLS/Bremah te vinden. Zo kwamen bijvoorbeeld de ex-profvoetballers Guus Haak en Joop Jochems van RVC over. Ook Wezenaar (VDS), Zier Tebbenhof sr (RVC), doelman Van der Hout en Ludwig (beide Oranjeplein) waren nieuw in de groep.
Vanaf het begin van de competitie maakte Hsv Marathon, DUNO en NLS/Bremah de dienst uit in deze 2e Klasse……..

>

In het seizoen 1972-1973 werd het 1e elftal van NLS-Bremah kampioen van de 2e Klasse A HVB. Het team van trainer Jacco Veltmeijer versloeg thuis in de kampioenswedstrijd CWP met 4-0 door doelpunten van Zier Tebbenhof (2x), Wezenaar en Van Ginkel. Uitblinker in deze wedstrijd was aanvoerder Joop Jochems. Hiermee drong N.L.S. voor de tweede maal in de geschiedenis van de club door tot de 1e Klasse van de HVB.

>

Seizoen 1973-1974

>

<

Seizoen 1974-1975

>

<

Seizoen 1975-1976

>


NLS 1 in 1976 Staand v.l.n.r: Dirk Lugters, Theo Souer, Ton Souer, Bats Lugters, Akkie Mulder, Maarten Hofland, Chris Walters, Piet de Roode, Dirk Lugters en Herman Souer. Zittend Louis van Ee, Henk Lugters, Arie van Beek, Corrie Mulder, Hendrik Lugters en Miel Lugters.

>

Seizoen 1976-1977

>

De zondag 2e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1976-1977 uit de volgende clubs samengesteld: Azzurri, BBW, CWP, GDCPH, NLS, Robin Hood, SVS’70, De Ster, TAMUVONA, Toofan, Triomph, Vliethage, VOGEL en WVS.

Van de 26 competitiewedstrijden werden er door NLS 11 in winst omgezet, speelde men 7x gelijk en werd er 8 maal verloren. Met een totaal van 29 punten en een doelsaldo van 48-45 eindigde de mannen van trainer Joop Degenhart op de achtste positie van de 2e Klasse HVB.


NLS 1 in 1977, winnaar Buurtwegtoernooi. Staand v.l.n.r: Theo Souer, Dirk Lugters, Akkie Mulder, Hendrik Lugters, Maarten Hofland, Miel Lugters, Piet de Roode, Chris Walters en Ome Dirk Lugters. Zittend Joop Degenhart, Louis van Ee, Ton Souer, Henk Lugters, Corrie Mulder, Bats Lugters en Arie van Beek.

>

Seizoen 1977-1978

>

De zondag 2e Klasse van de HVB was in het seizoen 1977-1978 uit de volgende clubs samengesteld: Azzurri, DUNO, sv International, NLS, De Ster, SVH, SVS’70, TAMUVONA, Toofan, Triomph, Vliethage, VOGEL, WVS en FC Zoetermeer.


NLS 1, seizoen 1977-1978, kampioen 2e Klasse HVB. Staand v.l.n.r: (Ome) Piet Mulder, (Ome) Dirk Lugters, Maarten Hofland, Miel Lugters, Bap Brummer (voorzitter), Bert Tijdeman, Henk Lugters, Rob Beck, Piet Krapels, Bats Lugters, Piet de Roode en Herman Souer (secretaris). Zittend Akkie Mulder, Hendrik Lugters, Chris Walters, Cor Mulder, Ton Souer, Louis van Ee en Jannie Brummer. Liggend Dirk Lugters.

>

<

Seizoen 1978-1979

>

In het seizoen 1978-1979 was de zondag 1e Klasse A van de HVB uit de volgende clubs samengesteld: DVC, De Zwarte Schapen, GONA, Groen Wit’58, Juventas, Lyra, Maasstraat, Marathon, NIVO, NLS, Te Werve en Zwart Blauw.

<

Op zondag 29 april 1979 versloeg N.L.S. Maasstraat met 2-0 door doelpunten van Piet de Roode en John Waalberg. Met deze zege nestelde N.L.S. zich aan kop van de 1e Klasse A HVB. GONA volgde op 1 punt achterstand maar had nog wel twee wedstrijden minder gespeeld dan de nieuwe koploper.

Elftal NLS 1 - kopie-001NLS 1 SEIZOEN 1978 – 1979 1e klasse HVB. Staand v.l.n.r; Piet de Roode, Kees Smit, Eddy Kloosterman, Cor Mulder, Henk Lugters, Chris Waltens, Bats Lugters en Piet Kwarten.
Zittend v.l.n.r; Ton Souer, Dirk Lugters, Akkie Mulder, Dick Sloos, Hendrik Lugters en Alwin Leter.

Seizoen 1980-1981

Het seizoen 1980-1981 was een heel bijzonder jaar voor N.L.S.

Receptie bij het 50-jarig jubileum in 1980

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1980-1981 uit de volgende clubs samengesteld: Duindorp SV, DVC, GSC, Lyra, NLS, OSC, Robin Hood, Tamuvona, TEDO, De Valkeniers, VVM en Zwart Blauw.

>

Voor de tweede maal in successie werd het Voetbal West toernooi om de Haagsche Courant Cup georganiseerd. Dit toernooi werd in die tijd gezien als het officieuze kampioenschap van groot Den Haag. Begon dit toernooi vorig jaar nog met 80 deelnemende teams, dit seizoen was het aantal deelnemers opgelopen naar maar liefst 146.
N.L.S. bleek een echte cupfighter en was als afdelingsclub inmiddels doorgedrongen tot de halve finale. In deze halve finale moest N.L.S. naar V.V.M. toe, het team van de legendarische Aad Mansveld. Maar liefst 1.200 toeschouwers zagen twee, aanvankelijk hypernerveuze, maar boordevol karakter strijdende ploegen zich uitsloven voor één plek in de finale. N.L.S. begon de wedstrijd overdonderend want na amper drie minuten voetballen zette laatste man Jan Renooij N.L.S. al op en 1-0 voorsprong. V.V.M. zette nog meer druk en dat leverde in de 25e minuut dan ook de gelijkmaker op. V.V.M.-speler René Zemering scoorde de 1-1. In deze stand kwam geen verandering meer zodat er strafschoppen moesten uitmaken welk team zich zou plaatsen voor de finale. N.L.S. liet twee strafschoppen onbenut en V.V.M. maar liefst drie, dus dit betekende dat de mannen van trainer Daan Regeer zich plaatste voor de finale. N.L.S.-doelman Erwin Trebus ging overigens op de schouders van het veld omdat hij de beslissende elfmetertrap van V.V.M. keerde.
In de finale, op dinsdag 26 mei 1981 op het complex van Scheveningen, moest N.L.S. aantreden tegen Schipluiden. Voor maar liefst 2.700 toeschouwers zette Dick Tijdeman in de 10e minuut N.L.S. op een 1-0 voorsprong. Na rust, in de 55e minuut werd het 1-1 maar Jan Renooij schoot, middels een penalty in de 83e minuut, N.L.S. naar de overwinning, 2-1.


Dirk Sloos sr. anno 2009 met het shirtje, waarin in 1981 de HC-cup werd gewonnen

Seizoen 1981-1982

>

Het 1e elftal van NLS kwam dit seizoen uit in de zondag 1e Klasse B van de HVB en ontmoette daarin de volgende clubs; CWP, DVC, Marathon, Paraat, Postalia, Quintus, SVDHB, TAMUVONA, Valkeniers, VDS en VVM.

De strijd om het kampioenschap ging lange tijd tussen VVM en NLS maar uiteindelijk bleek VVM de langste adem te hebben en werd met 38 punten kampioen. Van de 22 competitiewedstrijden wist NLS er 14 te winnen, 5 gelijk te spelen en werd er 3 keer verloren. Met 33 punten, en de doelcijfers 55-27, eindigde men dan op een uitstekende tweede positie van de ranglijst van de 1e Klasse B.

Seizoen 1982-1983

>

<

Het einde van voetbalvereniging NLS

Nadat voorzitter Bap Brummer in 1982 zijn functie neerlag bij NLS ging het snel bergafwaarts met de club. Brummer had bij NLS altijd alles onder de duim, was een sterke man en de spelers keken tegen hem op. Niemand durfde tegen hem in te gaan en er heerste discipline.
Bap Brummer was al jaren met de gemeente Den Haag bezig voor een nieuwe kantine bij NLS want de huidige kantine in die tijd was werkelijk een verschrikking. Na jaren lang door de gemeente van kastje naar de muur te zijn gestuurd met vele valse beloftes kwam de kantine er definitief niet. Brummer kampte in die periode al met gezondheidsklachten en toen het op een gegeven moment bij wedstrijd van NLS 1 uit bij Quintus uit de hand liep besloot hij per direct zijn functie neer te leggen.

Secretaris Herman Souer die al 29 jaar lang werkelijk alles voor NLS deed nam de taken van Brummer over. Enkele weken later onthief Souer trainer Jan van den Bosch van zijn functie en het ging steeds slechter met de club. Toen op zondag 30 januari 1983 een speler van NLS tijdens de wedstrijd NLS-GONA (0-1) gigantisch in de fout ging en de scheidsrechter de wedstrijd staakte kwam de voetbalvereniging NLS in korte tijd voor de zoveelste keer negatief in het nieuws.
Herman Souer had die bewuste zondag na de gestaakte wedstrijd voor zich zelf al besloten om NLS op te heffen omdat het zo niet verder kon gaan maar moest natuurlijk nog een algemene ledenvergadering uitschrijven. Deze buitengewone ledenvergadering volgde op dinsdag 8 februari 1983 en daarin werd uit respect voor Herman Souer  het lot van NLS definitief bezegeld.

Op woensdag 9 februari volgde nog een groot interview met Herman Souer in de Haagsche Courant over het einde van de roemruchte club NLS. Herman poseerde voor de fotograaf met de Haagsche Courant Cup beker in zijn handen voor de oude houten NLS kantine. De volgende dag was deze houten kantine tot de grond toe afgebrand en was dit letterlijk en figuurlijk definitief het einde van het tijdperk NLS


Februari 1983 : Herman Souer, vele jaren dag en nacht bezig voor NLS, staat hier met de HC-cup voor de kantine, kort nadat de vereniging was opgeheven.

Alle foto’s van NLS uit privé collectie van Ton Souer.

Palmares NLS (zondag)

Kampioenschappen
1940-1941 3e klasse G HVB
1972-1973 2e klasse A HVB
1977-1978 2e klasse A HVB
Andere prestaties
1981 Winnaar Haagsche Courant Cup (2-1 winst tegen Schipluiden)

Parade der voorzitters bij NLS

1930-???? ??
???? -???? ??
???? -???? Leo Sartel?
???? -???? ?
1975- ???? A.Zuiderwijk
???? -1982 Bap Brummer
1982-1983 Herman Souer

Parade der trainers bij NLS

1960-1961 ?
1961-1962 ?
1962-1963 ?
1963-1964 ?
1964-1965 Noordman
1965-1966 Noordman
1966-1967 Noordman
1967-1968 Miel Hollard
1968-1969 Miel Hollard
1969-1970 Wim van Eck
1970-1971 ?
1971-1972 ?
1972-1973 Jacco Veltmeijer
1973-1974 Guus Haak
1974-1975 Theo Grasman
1975-1976 Wim van Eck
1976-1977 Joop Degenhart
1977-1978 ?
1978-1979 ?
1979-1980 Theo Lugters
1980-1981 Daan Regeer
1981-1982 Daan Regeer/Kees Zegeling
1982-1983 Jan van den Bosch

Van NLS hebben wij verder helaas niet meer historie kunnen achterhalen. Als u kunt helpen met de historie van NLS neem dan a.u.b. contact met ons op via haagse.voetbalhistorie@gmail.com . Ook oude foto’s, namen van spelers en mooie verhalen zijn van harte welkom.

Palmares NLS (zondag)

Kampioenschappen:
1940-1941 3e klasse G HVB
1972-1973 2e klasse A HVB
1977-1978 2e klasse A HVB

Andere prestaties:
1981 Winnaar Haagsche Courant Cup (2-1 winst tegen Schipluiden)

Parade der trainers bij NLS

1960-1961 ?
1961-1962 ?
1962-1963 ?
1963-1964 ?
1964-1965 Noordman
1965-1966 Noordman
1966-1967 Noordman
1967-1968 Miel Hollard
1968-1969 Miel Hollard
1969-1970 Wim van Eck
1970-1971 ?
1971-1972 ?
1972-1973 Jacco Veltmeijer
1973-1974 Guus Haak
1974-1975 Theo Grasman
1975-1976 Wim van Eck
1976-1977 Joop Degenhart
1977-1978 ?
1978-1979 ?
1979-1980 Theo Lugters
1980-1981 Daan Regeer
1981-1982 Daan Regeer/Kees Zegeling
1982-1983 Jan van den Bosch

Parade der voorzitters bij NLS

1930-???? ??
???? -???? ??
???? -???? Leo Sartel?
???? -???? ?
1971-1976 Herman Souer
1976-1977 A.Zuiderwijk
1977-1982 Bap Brummer
1982-1983 Herman Souer

Terrein aan de Hoekwaterstraat te Voorburg.

*

Terrein aan de Buurtweg te Wassenaar

Zijn we nog naar op zoek