Te Werve

Den Haag
01-09-1916 - Heden

De oprichting van Te Werve

Het begon in de jaren 1905 t/m 1916 allemaal met zo’n twaalf a dertien Haagse employés van De Bataafsche Petroleum Maatschappij die een potje “wild” voetbal speelden. Dat wil zeggen, voetbalwedstrijden spelen buiten een voetbalbond om. De strijd ging dan tegen “wilde” elftallen van bijvoorbeeld leveranciers en deze wedstrijden werden dan gespeeld in de duinen, of op “Zorgvliet” of op een bouwterrein, waar men regelmatig snel werd weggejaagd. Voetbalde men bijvoorbeeld in een duinpan dan werd er geloot wie er voor en wie na rust tegen de helling op moest spelen.
Op een gegeven moment leek het de Shell-employees toch wel leuker om in vast competitieverband te gaan spelen. Zodoende werd op vrijdagavond 1 september 1916 in het toenmalige Shellkantoor aan de Lange Vijverberg de “Bataafse Voetbalvereniging” opgericht, met in het bestuur de heren C. Sauer, J.W. Faas, J.H. van Millingen en J. Jonker.

Men wist beslag te leggen op een eigen veld achter “Houtrust” op Scheveningen. Verkleedgelegenheid was er ook op dit terrein, al was dit slechts een houten hok waar één elftal nauwelijks inpaste. Bij een thuiswedstrijd moesten de tegenstanders daar ook nog bij. Wassen deden de mannen in “De Beek”, het watertje dat ongeveer 50 m verderop stroomde.

Het eerste seizoen

Het B.P.M.-team deed onder andere mee aan de bekerwedstrijden van kantoor- en veteranen-elftallen. Inzet was de KEVEA-beker. Het debuut was niet slecht want pas in de finale werd er in de verlenging van VUC verloren.
In het eerste volledige seizoen werden er door Te Werve 31 wedstrijden gespeeld, waarvan er 13 werden gewonnen, 5 gelijk gespeeld en 13 verloren. De roemruchte namen van de elftalspelers in het eerste seizoen van Te Werve waren o.a; J. Jonker, J.W. Faas, Latenstein, Oudshoorn, Botter, Vos, Ravelli en Huguenin.

Het drassige veld achter “Houtrust” voldeed niet erg en in 1917 werd het mogelijk, door bemiddeling van Jonkheer Loudon en het Gemeentebestuur, dit veld te verlaten en te verhuizen naar een goed droog terrein op Leimonias te Scheveningen. De accommodatie was hier aanmerkelijk beter dan het veld achter “Houtrust”. Er waren n.l. douches, vaste doelpalen met netten en een heus buffet, compleet met “bar-houdster”.

De volgende verhuizing

Van het mooie terrein bij Leimonias kon men echter ook maar een jaartje genieten want in 1918 besloot de Directie van de Bataafse Petroleum Maatschappij het grasveld tegenover het kantoor aan de Carel van Bylandtlaan te Den Haag (waar nu het grote Shell-kantoor staat) aan de voetballers ter beschikking te stellen.

Te Werve 1916 - kopie

Bij wijze van opening werd op 23 maart een wedstrijd gespeeld tussen de oudste voetballers en een elftal van de jongere generatie. Bij de jeugd speelde ook Jan Gelink mee, die later Erelid van de vereniging zou worden. Een gelijkspel hield oud en jong in evenwicht.

De jaren 1920 t/m 1929

In deze periode werden door de voetballers van B.P.M. al gezellige uitstapjes gemaakt, o.a. naar “Stokvis” en “Van Ommeren” in Rotterdam. Aan deze gezellige trips werd uitbreiding gegeven door een jaarlijkse wedstrijd te organiseren tussen B.P.M. en een team van Ajax-veteranen. Deze wedstrijd werd altijd zo gepland dat het een voor-wedstrijd was van de 1e Klasse ontmoeting tussen Ajax-H.V.V. Met een voor spelers, dames en een paar supporters ingerichte vrachtauto, gehuurd van “Stokvis”, trok dan het hele gezelschap naar Groot-Mokum. Na deze “big match” ging het gehele gezelschap van B.P.M. nog lekker op stap in Amsterdam.  In de begin jaren stond gezelligheid centraal bij B.P.M. (en later Te Werve) en dat is tot de dag van vandaag altijd de rode draad binnen de vereniging gebleven.

In 1921 pakte, de toen nog “Bataafse voetbalvereniging”, haar eerste prijs door in een spannende finale tegen Die Haghe de toenmalige KEVEA beker te veroveren.

In 1923 kocht de Shell directie het Landgoed Te Werve aan de Vredenburchweg in Rijswijk en bestemde dit schitterende complex voor personeelsactiviteiten. Door deze prachtige schenking van de directie kwamen de voetballers van B.P.M. in het bezit van een juweel van een voetbalveld. Omdat men vanaf deze periode op landgoed ‘Te Werve” kwam te voetballen werd De Bataafse Voetbalvereniging omgedoopt tot H.v.v. Te Werve. De club had dus nu Rijswijk als thuisbasis maar statutair bleef het een Haagse voetbalvereniging.
Het nieuwe, prachtige voetbalveld werd op 23 september 1923 officieel ingewijd met een aantal serie-wedstrijden. Te Werve moest echter in de finale met 3-2 de eer laten aan de v.v. Van Ommeren.

De “Te Werve”-voetbalclub ging in het seizoen 1923-1924 voor het eerst op de internationale toer. Op 19 april 1924 kwam n.l. de Engelse voetbalclub Lensbury Club op bezoek. Deze wedstrijd, die de eerste was van (later) een traditionele lange reeks, werd door de Engelsen met 1-0 gewonnen, ondanks het feit dat Te Werve was versterkt met een aantal B.P.M.-ers die in de 1e Klasse speelde.

Bij aanvang van seizoen 1924-1925 volgde er een belangrijk feit in de historie van Te Werve. Het bestuur had n.l. besloten dat Te Werve ging meedoen aan de geregelde competitie van de Haagse Voetbal Bond. Te Werve werd ingedeeld in de 2e Klasse HVB maar de eerste resultaten waren matig. Het moest natuurlijk nog even allemaal wennen. Aan het einde van seizoen 1924-1925 reisde Te Werve op zijn beurt naar Londen, waar men ditmaal met 3-0 klop kreeg van Lensbury.

Het bleef een lange tijd wennen want pas in het seizoen 1927-1928 kon Te Werve zich in de kop van de competitie-ranglijst nestelen. Te Werve eindigde uiteindelijk op de derde plaats van de 2e Klasse HVB. Inmiddels telde de club al drie elftallen. Behalve het eerste team kwam er nu ook een veteranen-team en een junioren-team voor Te Werve in het veld. Na afloop van seizoen 1927-1928 volgde er het eerste internationale succesje. Een ontmoeting met Duitse collega’s uit Dusseldorf werd met 5-1 gewonnen. In het Paastoernooi op Lensbury Club verloor Te Werve opnieuw van de gastheren. Maar de troostwedstrijd tegen het Franse Shell-team bleek een dubbele troost, want deze werd met maar liefst 6-1 gewonnen.

Het seizoen 1928-1929 werd, onder de roemruchte leiding van het bestuursduo Jonker / Rogman een succesjaar. Het 1e elftal van Te Werve werd n.l. kampioen van Afdeling 2 A van de Haagsche Voetbal Bond. Aan het einde van dit seizoen vierde Te Werve haar eerste jubileum (12,5-jarig bestaan) met een grote cabaretavond in de Haagse Dierentuinzaal tegenover het Malieveld. Jan Jonker, de toenmalige voorzitter van Te Werve, schonk de vereniging een clublied.

De jaren 1930 t/m 1939

In het seizoen 1929-1930 begroette Te Werve met de Pasen eindelijk de eerste, lang verwachte, overwinning op Lensbury FC, tijdens “De Kok”-bekerwedstrijden op Lensbury Club. De Engelse werden met 3-2 verslagen en in de eindstrijd moesten de Belgische Shell-voetballers met maar liefst 5-1 het onderspit delven tegen Te Werve. De “De Kok”-beker werd in triomf mee naar Nederland gevoerd.

Op 23 mei 1931 werd bij Te Werve het 15-jarig bestaan gevierd met de jubileumrevue “Haast Kampioen”, zo genoemd omdat zowel het eerste elftal (in de 1e Klasse B van de HVB) en het tweede elftal (in de reserve 3e Klasse B) in het seizoen 1930-1931 net naast het kampioenschap hadden gegrepen.
Feesten konden ze bij Te Werve want het  jubileum werd uitgebreider gevierd met ook nog een zomertuinfeest met maar liefst 2000 deelnemers. Een Beierse biertent, overvolle dansvloer, een vrolijke keuken, vuurwerk en een gondelvaart op het meer.  Vele jubilea werden daarna nog uitbundig gevierd.

Op 12 september 1931 was het wederom feest want toen werd het tweede veld op Te Werve in gebruik gesteld. Er kwam ook een derde elftal bij Te Werve, samengesteld uit ex-junioren zodat twee velden geen overbodige luxe was.
In het seizoen 1931-1932 moest Te Werve een beslissingswedstrijd spelen om het kampioenschap tegen Scheveningen 2. Ruim 1000 toeschouwers zagen Scheveningen met 2-1 winnen maar….. in augustus 1932 promoveerde Te Werve 1 bij keuze alsnog naar de 4e Klasse E van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond.

In juni 1932 werd bij Te Werve voor het eerst een trainer in dienst genomen.

Seizoen 1933-1934

De indeling van Te Werve 1 voor het seizoen 1933-1934 in de zondag 4e Klasse C van de NVB luidde als volgt; Archipel, Delfia, MAAS, OB, Rijswijk, SEP, SVC, Te Werve en Zwart Blauw.

Te Werve zou uiteindelijk op de zesde positie van de 4e Klasse C eindigen. Van de 16 wedstrijden werden er 5 gewonnen, 2 gelijk gespeeld en 9 verloren. Hiermee behaalde men 12 punten en een doelsaldo van 31 voor en 59 tegen.

In het seizoen 1934-1935 werd Te Werve 2 kampioen en promoveerde naar de 1e Klasse van de HVB. Het 1e elftal van Te Werve kon het nog steeds niet verder brengen dan een plaatsje in de staart van de Klasse.

Seizoen 1935-1936

Tijdens het seizoen 1935-1936 werd er bij Te Werve een nieuw bestuur gekozen en deze zag er als volgt uit; J. Gelink (voorzitter), G. Tolman (secretaris), J. Gefken, P. Hartman en A. Rode. Vanwege het 20-jarig bestaan van Te Werve werd er een tweede zomertuinfeest georganiseerd.

Seizoen 1936-1937

>

Bij Te Werve werd besloten om de trainingsfaciliteiten te verhogen. Zo werd er voortaan niet alleen meer in de zomer getraind maar ook ‘s-winters. Dit leidde tot situatie’s als trainen onder het licht van oude autolampen.

In seizoen 1936-1937 kwam het eerste elftal van Te Werve uit in de 4e Klasse C van de KNVB en ontmoette daarin; De Jagers, De Ooievaars, DSO, Kranenburg, LDWS, OB, Oranje Blauw, VCST en Zwart Blauw.

Seizoen 1937-1938

>

De zondag 4e Klasse C was voor het seizoen 1937-1938 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, De Jagers, De Ooievaars, DSO, LFC, Maasstraat, SOA, Te Werve, VVD en WIK.

>

Seizoen 1938-1939

>

<

Seizoen 1939-1940

De oorlog naderde en wierp zijn schaduw vooruit. In het jaarverslag over 1939 lezen we dat het ledenaantal in dat jaar binnen de gehele vereniging Te Werve van 1.220 terugliep tot 1.087.

>

De jaren 1940 t/m 1949

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontstond er een grote achteruitgang van het ledenbestand. Te Werve hield nauwelijks nog 2 elftallen over. Desondanks zag het eerste elftal, na jarenlang zwoegen, in het seizoen 1941-1942 haar inzet beloond met een kampioenschap van de 4e Klasse B. De beslissende promotiewedstrijd werd echter helaas verloren.

Het 25-jarig bestaan van Hvv Te Werve werd vanwege de oorlog niet gevierd. De Duitsers, die had landgoed Te Werve gedeeltelijk bezet hadden, werden door allerlei foefjes (beheerder Rogman was daar een meester in) geregeld op het verkeerde been gezet.

In het seizoen 1944-1945 was er door o.a. invasie, razzia’s, hongerwinter en Dolle dinsdag helemaal geen sport meer.

Direct na de Tweede Wereldoorlog (seizoen 1945-1946) kon het voetbalspel weer beginnen. Te Werve had weer twee elftallen en één veld maar al spoedig bleek dit seizoen een snelle ledenaanwas. Uiteindelijk had Te Werve in seizoen 1945-1946 alweer vier elftallen, waarvan er twee op zondag uitkwamen en twee in de zaterdagcompetitie.

Aan het einde van seizoen 1946-1947 werd het “De Kok-toernooi” weer in ere hersteld en Te Werve (samengesteld uit spelers van de Shell-voetbalclubs uit Amsterdam, Rotterdam, NAM Oldenzaal en Den Haag) won voor de derde maal deze beker.

Te Werve bleef maar groeien en in seizoen 1948-1949 schreef het bestuur 3 elftallen voor de zondag-competitie, 2 voor de zaterdagmiddag-competitie en een veteranenteam in bij de KNVB. Het 2e elftal werd in dit seizoen kampioen en promoveerde, na geslaagde promotiewedstrijden, naar de 1e Klasse van de HVB.

In het seizoen 1948-1949 bezat Te Werve nu ook twee junioren-teams. Het 1e elftal deed mee aan de eerste KNVB-bekerwedstrijden. Tegen VUC (met o.a. Bertus en Karel de Harder) werd, na een felle strijd en ten aanschouwen van een paar duizend toeschouwers, met 5-1 verloren. Nooit meer  zou Te Werve voor zoveel publiek voetballen. In dit seizoen werd Te Werve 3 kampioen, na een bloedstollende beslissingswedstrijd en promoveerde uiteindelijk naar de 3e Klasse.

De jaren 1950-1959

Vooral door de inzet van voorzitter C.A. van den Berg kreeg Te Werve in 1950 een lichtinstallatie. De heer Van den Berg kon in die tijd nog wel eens wat versieren. Door zijn werk bij Shell Nederland had hij veel contacten en relaties. De lichtmasten kreeg hij zodoende gratis van de Tank Installatie Amsterdam (ze waren afkomstig van afgebroken tanks) en een andere Shell-collega zorgde ervoor dat ze naar Rijswijk werden vervoerd. het Bureau Scheeres, dat veel werk voor de Shell deed, leverde kabels en ornamenten gratis en installeerde alles ook. Het enige wat Te Werve moest betalen was de verzekering, zo’n 135 gulden. Met deze lichtmasten konden de elftallen nu ook in de wintermaanden gewoon op het veld trainen.

In het seizoen 1952-1953 werd het eerste zaterdagteam van Te Werve kampioen van de 3e Klasse A HVB en promoveerde. Het nationale Shell-team (met 5 spelers van Te Werve) won voor de vierde keer de De Kok-beker.

Herman Choufoer, oud ADO-speler en oud-international werd in het seizoen 1954-1955 trainer van Te Werve.  In 1954 kwam ook Erelid Jan Jonker, vele jaren secretaris en voorzitter van de club, te overlijden.
Aan het einde van seizoen 1954-1955 won Te Werve wederom het Van Hasseltbekertoernooi, een toernooi voor de Shell-teams uit Amsterdam, Rotterdam en Oldenzaal.
Ook won het Nederlandse Shell-voetbalelftal (met 6 Te Werve-spelers) voor de vijfde maal De “De Kok beker”. Dit toernooi werd tussen Shell teams uit omringende landen verspeeld, met vooral Duitse en Engelse deelname. Met deze vijfde overwinning kwam de beker kwam definitief in het bezit van Te Werve.

>

Seizoen 1959-1960

>

De negen clubs die in het seizoen 1959-1960 in de zaterdag 2e Klasse A van de HVB uitkwamen waren; AVA 1845, DORR, DVJ, Klokken Toren Boys, PVS, PZH, Quick Steps, Te Werve en TONEGIDO.

In een competitie waarin AVA 1845 oppermachtig was en met 28 punten kampioen werd kende het eerste zaterdagelftal van Te Werve een matig seizoen. Van de 16 competitiewedstrijden werden er 6 gewonnen, 2 gelijk gespeeld en 8 verloren. Met 14 punten en een doelsaldo van 13 voor en 28 tegen eindigde men op een zesde positie van de ranglijst.

Het eerste zondagelftal van Te Werve in seizoen 1959-1960. De namen volgen spoedig……..

<

Seizoen 1960-1961

>

<

Seizoen 1961-1962

>

<

Seizoen 1962-1963

>

De indeling van de zaterdag 1 van Te Werve voor het seizoen 1962-1963 in de 3e Klasse B van de HVB luidde als volgt; Arentsburg, ASSO, Bizon, GDA, KSD, PVS, PZH, SVGW, Te Werve en TONEGIDO.

De zaterdag 1 kende een ongekend succesvol seizoen. Van de 18 competitiewedstrijden wist men er maar liefst 17 in winst om te zetten en speelde men 1x gelijk. Met 35 punten, en een doelgemiddelde van 71 voor en 10 tegen, werd Te Werve met een straatlengte voorsprong op nummer twee SVGW )21 punten’ kampioen van de 3e Klasse B van de HVB.

<

Seizoen 1963-1964

>

De indeling van de zaterdag 1 van Te Werve voor het seizoen 1962-1963 in de 3e Klasse B van de HVB luidde als volgt; Arentsburg, ASSO, Bizon, GDA, KSD, PVS, PZH, SVGW, Te Werve en TONEGIDO.

<

Seizoen 1964-1965

>

De zondag 4e Klasse C van de KNVB was in het seizoen 1964-1965 uit de volgende clubs samengesteld: ASC, Duindorp SV, Graaf Willem II VAC, GSC, De Ooievaars, Oranje Groen, RKDEO, RKWIK, Te Werve, TONEGIDO en sv Wassenaar.

Te Werve 1 speelde een onopvallend seizoen. Van de uiteindelijk 20 competitiewedstrijden werden er 5 gewonnen, 8 gelijk gespeeld en 7 verloren. Met 18 punten, en de doelcijfers 26-25, eindigde men op de zevende positie van de ranglijst van de 4e Klasse C.

Seizoen 1965-1966

>

Na 34 jaar gespeeld te hebben in de 4e Klasse van de KNVB degradeerde het eerste zondagteam van Te Werve in het seizoen 1965-1966 naar de eerste afdeling van de H.V.B. Ondanks al de nederlagen bleef dit team een echt vriendenteam.
Het 2e elftal van de zaterdag-afdeling zorgde voor blijdschap binnen Te Werve door kampioen te worden en naar de 2e Klasse van de H.V.B. te promoveren. Ook het veteranenteam en de Te Werve Junioren 1 werden dit seizoen kampioen. Deze drie kampioenschappen gaven het 50-jarig jubileum van Te Werve extra glans.

>

Seizoen 1966-1967

>

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1966-1967 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, Concordia, Cromvliet, DHBRK, DWO, De Flamingo’s, Full Speed, GONA, Te Werve en sv Voorburg.

De zondag 1 van Te Werve kende een slecht seizoen. Bovendien kreeg men tijdens dit seizoen ook nog eens 2 punten in mindering wegens schuld aan staken van de wedstrijd Te Werve – sv Voorburg op 12 februari 1967. Van de uiteindelijk 18 competitiewedstrijden wist men er slechts 4 te winnen, 6 gelijk te spelen en werd er 8 keer verloren. Met 12 punten, en een doelgemiddelde van 21 voor en 36 tegen, eindigde Te Werve op de laatste positie van de ranglijst en degradeerde hiermee naar de 2e Klasse van de HVB.

Seizoen 1967-1968

Het seizoen 1967-1968 bracht de club een enorme aanwas van nieuwe jeugdleden. In totaal telde de voetbalafdeling van Te Werve dit seizoen maar liefst 244 leden.

<

Seizoen 1968-1969

>

De zaterdag 2e Klasse B van de HVB was voor het seizoen 1968-1969 uit de volgende clubs samengesteld: AVA’45, CWP, DvJ, GDA, GGB, KSD, sv Nootdorp, PGS, Te Werve en sv Voorburg.

De zaterdag 1 van Te Werve kende een uitstekend seizoen maar wist helaas geen kampioen te worden. Van de 18 competitiewedstrijden werden er 11 gewonnen, 6 gelijk gespeeld en 1 verloren. Met 28 punten, en de doelcijfers 63-18, eindigde men op de tweede positie van de ranglijst op slechts een punt van kampioen DvJ.

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1968-1969 uit de volgende clubs samengesteld: DUNO, DVC, DWO, Groen Wit’58, De jagers, NIVO, RCDH, RKSVM, TEDO, Te Werve, Triomph en WVS.

<

Seizoen 1969-1970

>

De indeling van Te Werve 1 voor het seizoen 1969-1970 in de zaterdag 2e Klasse A van de HVB luidde als volgt; DORR, ESC, GDA, KSD, sv Nootdorp, PVS, Quick Steps, SML’46, Te Werve, VELO en Wilsonmeters.

De zaterdag 1 van Te Werve presteerde dit seizoen uitstekend maar had de pech dat ESC het nog beter deed en uiteindelijk kampioen werd. Van de 20 competitiewedstrijden werden er 12 gewonnen, 4 gelijk gespeeld en 4 verloren. Met 28 punten, en de doelcijfers 70 voor en 24 tegen, eindige Te Werve op de tweede positie van de ranglijst. ESC werd kampioen met 30 punten uit 19 wedstrijden.

>

Seizoen 1970-1971

>

In het seizoen 1970-1971 promoveerde het eerste zaterdagteam van Te Werve naar de 1e Klasse van de H.V.B. Ook de jeugdafdeling bloeide als nooit tevoren want er werden maar liefst 8 jeugd-elftallen voor de competitie ingeschreven. Trainer J. Tavecchio had daar een grote hand in gehad.

>

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1970-1971 uit de volgende clubs samengesteld: DHBRK, GSC, Maasstraat, Marathon, Oranje Blauw, OSC, Robin Hood, SEP, Taurus, TEDO, Te Werve en VOGEL.

>

Seizoen 1971-1972

>

De zaterdag 1e Klasse van de HVB was dit seizoen uit de volgende clubs samengesteld: ASSO, BSC’68, DORR, Ec-So, ESC, Marine, PGS, SVGEB, Te Werve, VCS, Wassenaar en Wilsonmeters.

<

De zondag 1e Klasse A was in het seizoen 1971-1972 uit de volgende clubs samengesteld: Duindorp SV, DVC, DWO, Dynamo’67, Groen Wit’58, HDV, Maasstraat, Marathon, OSC, TEDO, Te Werve en WIK.

>

Seizoen 1972-1973

>

De 1e Klasse A van de HVB van de zondagcompetitie was dit seizoen uit de volgende clubs samengesteld: DVC, Dynamo’67, LVSJ, RCDH, Robin Hood, SOA, Steeds Voorwaarts, Taurus, TEDO, Te Werve, Valkeniers en WIK.
Te Werve begon de competitie met een 5-0 overwinning op RCDH. Bennie Aaldrink (3x) en Aad Koster (2x) waren de doelpuntenmakers voor Te Werve.

>

In het seizoen 1972-1973 was de zaterdag 1e Klasse van de HVB uit de volgende clubs samengesteld: ASSO, BSC’68, DVC, DVJ, Ec-So, ESC, KSD, PGS, SVGEB, Te Werve, Verburch en sv Wassenaar.

In het kader van de zelfwerkzaamheid werd er in 1973 op Te Werve een kantinecommissie in het leven geroepen. Dit betekende een grote stimulans voor het clubleven.

Seizoen 1973-1974

>

In het seizoen 1973-1974 miste het eerste zondagteam van Te Werve op een haar na de promotie maar het eerste zaterdagelftal lukte dat wel en promoveerde naar de Hoofdklasse van de H.V.B.

>

Seizoen 1974-1975

>

Het 1e elftal van de zondag-afdeling kwam dit seizoen uit in de 1e Klasse B van de HVB en ontmoette daarin: BTC, DVC, GONA, Groen Wit’58, NIVO, Quintus, SOA, SVH, Taurus, TEDO, Triomph en Zwart Blauw.

>

Seizoen 1975-1976

Het eerste zaterdagelftal bleef het maar goed doen want in het seizoen 1975-1976 werd men wederom kampioen, ditmaal van de Hoofdklasse HVB en promoveerde hierdoor naar de 4e Klasse van de KNVB. Tijdens dit jubileumjaar van Te Werve, bedroeg het aantal leden 280. Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan ontving de vereniging de sportpenning van de Gemeente ‘s-Gravenhage.

Seizoen 1976-1977

Bij aanvang van het seizoen 1976-1977 vierde de Hvv Te Werve haar 60-jarig jubileum.
Te Werve voetbalde altijd in een groen shirt met witte mouwen en een witte broek maar vanaf het seizoen 1976-1977 werd het “club-kostuum” veranderd in een wit shirt met twee a-symmetrische groene strepen en een groene voetbalbroek.

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1976-1977 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, Cromvliet, DVC, DZS (De Zwarte Schapen), Juventas, Lyra, Quintus, SVDHB, SVH, Taurus, TEDO, Te Werve, Wit Blauw RK en Zwart Blauw.

De zondag 1 van Te Werve kende een uitstekend seizoen. Van de 26 competitiewedstrijden wist men er maar liefst 16 in winst om te zetten, speelde Te Werve 8x gelijk en werd er slechts 2 maal verloren. Met 40 punten, en een doelsaldo van 47-21, eindigde men dan ook, gezamenlijk met Zwart Blauw op de 1e plaats van de 1e Klasse A van de HVB. Nog geen kampioen dus want een beslissingswedstrijd tussen Zwart Blauw en Te Werve moest duidelijk gaan maken wie zich kampioen mocht gaan noemen.

Op het neutrale terrein van VIOS aan de Melis Stokelaan te Den Haag vond deze beslissingswedstrijd plaats. Zwart Blauw kwam in deze wedstrijd al snel op een 2-0 voorsprong maar evenals eerder in de competitie maakte Te Werve deze 2-0 achterstand ongedaan en stond het alweer 2-2. Zwart Blauw kreeg het steeds moeilijker, echter vlak voor tijd verkeek Te Werve-doelman Loet Mekel zich op een vrije schop van Zwart-Blauws uitblinker Hans van Iersel. De keeper kwam te laat zijn doel uit en kon hiermee niet meer verhinderen dat Bennie Kleinée met een kopbal Zwart Blauw op een 3-2 voorsprong zette. Dit werd tevens de eindstand en Zwart Blauw mocht zich de kampioen van de 1e Klasse A HVB noemen.

Het eerste zaterdagelftal haalde dit seizoen een huzarenstukje uit om in een wedstrijd voor de KNVB-beker de eerste Klasser Zwart Wit’28 uit te schakelen.

De jeugdafdeling van Te Werve bestond ook dit seizoen uit 8 elftallen. De B3 en de C4 werden in dit seizoen kampioen.

Seizoen 1977-1978

Het eerste zaterdagteam van Te Werve degradeerde dit seizoen door domme pech weer terug naar de Hoofdklasse van de H.V.B. Echter het tweede team maakte dit weer goed door naar de reserve 1e Klasse te promoveren.
Jan Tavecchio stopte aan het einde van dit seizoen, na 7 jaar, met het trainerschap. Bij zijn afscheid kreeg de heer Tavecchio het buitenlidmaatschap aangeboden.

De zondag 1e Klasse van de HVB was in het seizoen 1977-1978 uit de volgende clubs samengesteld: BTC, CWP, DVC, Dynamo’67, GDCPH, Groen Wit’58, Maasstraat, Marathon, de Ooievaars, Quintus, SEP, SVDHB, Te Werve en Wit Blauw.

Bij de jeugdafdeling werden dit seizoen de junioren 4 en pupillen 1 kampioen.

Het verzoek van Te Werve aan de Shell om het grote paviljoen te verbouwen werd door de Maatschappij ingewilligd.

Seizoen 1978-1979

De plannen om bij Te Werve van de hele afdeling Voetbal een zaterdagclub te maken mislukte doordat een aantal leden de zondagafdeling wilde handhaven.

In het seizoen 1978-1979 was de zaterdag Hoofdklasse van de HVB uit de volgende clubs samengesteld: DORR, Duinoord, DVC, GONA, Holland Sport’32, Honselersdijk, HPSV, De Jagers, Ornas, RAS, Te Werve en Wassenaar.

>

In het seizoen 1978-1979 was de zondag 1e Klasse A van de HVB uit de volgende clubs samengesteld: DVC, De Zwarte Schapen, GONA, Groen Wit’58, Juventas, Lyra, Maasstraat, Marathon, NIVO, NLS, Te Werve en Zwart Blauw.

<

Seizoen 1979-1980

Aan het begin van het seizoen 1979-1980 werd het nieuwe grote paviljoen van Te Werve afgeleverd. Hiermee had de club eindelijk een beter en mooier onderkomen.

De zaterdag Hoofdklasse van de HVB was voor dit seizoen uit de volgende clubs samengesteld: DVC, GONA, Holland Sport’32, Honselersdijk, HPSV, sv De Jagers, Nationale Nederlanden, sv Nootdorp, RAS, Semper Altius, Te Werve en sv Wassenaar.
In april 1980 waren HPSV en Te Werve, als nummers 1 en 2 van de Hoofdklasse, al zeker van promotie naar de KNVB. Op zaterdag 26 april 1980 veroverde HPSV ook de titel in de Hoofdklasse HVB door in de laatste competitiewedstrijd met 6-1 te winnen van Semper Altius. Te Werve won ook haar laatste wedstrijd door bij Holland Sport’32 met 3-1 te winnen.
HPSV eindigde dus als eerste in de Hoofdklasse HVB met 38 punten uit 22 wedstrijden, gevolgd door Te Werve (22-36), Honselersdijk (22-32) en GONA (22-26).

Het eerste zaterdagelftal promoveerde dit seizoen weer naar de 4e Klasse KNVB en ook het tweede elftal wist promotie te bewerkstelligen naar de reserve Hoofdklasse van de HVB.

Te Werve zaterdag 1 seizoen 1979-1980, gepromoveerd naar de K.N.V.B. Staand v.l.n.r: J. Prins (trainer), J. de Jong, G. Pronk, R. Verstraate, C. Paagman, J. Heikoop, E. Jongeleen, J. Abbenhuis, G. v.d. Deyl (leider), H. van Gemmert (verzorger) en T. Mol. Zittend v.l.n.r: R. Suykerbuyk, Henk Lucassen, A. Lugtenburg, G. Hartog, H, Verstraate, H. Dekens en J. Hoeve.

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1979-1980 uit de volgende clubs samengesteld: De Adelaars, BTC, Duindorp SV, HDV, Marathon, OSC, Te Werve, Toofan, VDS, VVM, Wippolder en Zwart Blauw.

Helaas degradeerde het eerste zondagteam naar de 2e Klasse HVB.

De zaterdagafdeling maakte aan het einde van dit seizoen opnieuw een reis naar Lensbury Club, dat zijn 60-jarig bestaan vierde.

Seizoen 1980-1981

>
Kees Praagman speelde zijn 400ste wedstrijd voor het eerste elftal van de zaterdagafdeling.

De zondag 2e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1980-1981 uit de volgende clubs samengesteld: BWS, Groen Wit’58, sv De Jagers, Juventas, NIVO, De Ster, Te Werve, Triomph, VDS, Vliethage, WVS en FC Zoetermeer.

Junioren 5 werd dit seizoen kampioen.

Het hoogtepunt van seizoen 1980-1981 was de gekostumeerde carnavalsavond.

De veteranen en het eerste zondagelftal maakte aan het einde van dit seizoen een reisje naar Hillesheim in Duitsland.

Seizoen 1981-1982

Het 1e elftal van de zaterdagafdeling kwam dit seizoen uit in de 4e Klasse A van de KNVB. De Klasse bestond verder uit: DORR, DSO, DSVP, Hoekse Boys, HPSV, KMD, sv Loosduinen, Monster, Naaldwijk, SEV en SV’35.
Het werd een moeizaam seizoen voor Te Werve want van de 22 wedstrijden werden er slechts 6 gewonnen, speelde men 6 keer gelijk en werden 10 wedstrijden verloren. Met 18 punten, en een doelsaldo van 35-33, eindigde Te Werve samen met sv Loosduinen, op de voorlaatste plaats van deze 4e Klasse A. Dit betekende dus, dat er een beslissingswedstrijd moest komen tussen Te Werve en sv Loosduinen om te kijken wie er samen met DSO zou gaan degraderen naar de HVB-Klasse.

Op zaterdag 15 mei 1982 won Te Werve deze beslissingswedstrijd, op het terrein van KMD te Wateringen, vrij eenvoudig met 4-1 van sv Loosduinen door doelpunten van Harm Dekens, Alfred Luchtenburg, Henk Lucassen  en Loek Willemse. Door deze overwinning leek Te Werve behouden voor de 4e Klasse en volgde er degradatie voor sv Loosduinen. Echter direct na deze wedstrijd kregen de Loosduiners een tip dat er bij Te Werve een speler van de zondag-afdeling (Ben Aalderink) had meegedaan en men tekende gelijk protest in bij de KNVB. De tuchtcommissie van de KNVB gaf sv Loosduinen gelijk en bepaalde dat de wedstrijd in zijn geheel overgespeeld moest worden.

Op zaterdag 22 mei 1982 volgde er dus, ditmaal op het veld van Svv Scheveningen, wederom een beslissingswedstrijd tussen sv Loosduinen en Te Werve. Voor ruim 300 toeschouwers ontliepen beide ploegen elkaar niet zo veel. Na zich 90 minuten lang te hebben leeggeknokt bleef het bij 0-0, waardoor er nog een slopende verlenging van een half uur volgde. Het scorebord bleef echter op 0-0 staan waardoor de competitie voor beide teams nog steeds niet ten einde was.
Dit betekende dus dat sv Loosduinen en Te Werve elkaar dit seizoen voor de vijfde keer moesten ontmoeten. Beide “gewone” competitiewedstrijden eindigden in een zege voor de thuisclub, bij Loosduinen 2-1 en bij Te Werve 5-1. Vervolgens won Te Werve de beslissingswedstrijd met 4-1, maar vanwege “de zaak Ben Aalderink” moest deze party worden overgespeeld.

Op dinsdagavond 25 mei 1982 troffen beide clubs elkaar dus voor de vijfde en laatste keer, ditmaal op het veld van sv Die Haghe op Ockenburgh. Zou de stand na 90 minuten nog steeds gelijk zijn dan volgde er nog een verlenging van tweemaal een kwartier. Was er na deze verlenging nog steeds geen beslissing gevallen dan zou sv Loosduinen degraderen naar de HVB, omdat Te Werve in de competitie een beter doelsaldo had.

In het seizoen 1981-1982 degradeerde het eerste elftal van de zaterdagafdeling.

Heugelijk nieuws dit seizoen over de jeugdafdeling van Te Werve want drie van de in totaal vijf jeugdelftallen werden kampioen.

Het kleine paviljoen werd tijdens dit seizoen geheel verbouwd.

Aan het einde van dit seizoen deden er een zaterdag- en zondag-team van Te Werve mee aan een groot internationaal toernooi met Shell-teams uit Aberdeen, Stanlow, Sittingbourne, Milaan en Hamburg.

Seizoen 1982-1983

In het seizoen 1982-1983 werd voor het eerst shirtreclame toegestaan bij het amateurvoetbal. Met name de eerste elftallen kregen veel publiciteit in de lokale- en landelijke pers, radio en lokale tv-zenders, hetgeen natuurlijk aantrekkelijk werd voor een sponsor. De eerste shirtsponsor bij Te Werve was de firma Swart Engineering, wiens naam op de shirts van zowel de Zondag- als op de Zaterdag-Vlaggenschip prijkte.

De zaterdag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1982-1983 uit de volgende clubs samengesteld: DSO, DVC, sv Duinoord, HS Texas DHB, vv Nationale Nederlanden, Ornas, RAS, Scheveningen, SVGEB, Te Werve, Verburch en Westerkwartier.

>
Op zaterdag 23 april 1983 zette Te Werve een hele belangrijke stap voor promotie naar de 4e Klasse KNVB. Het team van trainer Cees van Leeuwen moest thuis aantreden tegen naaste concurrent DSO. Zowel Te Werve als DWO bezette toen met 29 punten uit 20 duels de tweede positie en de nummers 1 t/m 3 in de einddrankschikking zouden promoveren naar de 4e Klasse KNVB.
Getergd begon Te Werve aan de wedstrijd en kreeg ook de beste kansen maar bij rust stond het nog steeds 0-0. In de tweede helft zette Loek Willemse Te Werve in de 55e minuut op een terechte 1-0 voorsprong. Het bleef lang spannend maar zeven minuten voor het einde van de wedstrijd schoot Henk van Es de 2-0 tegen de touwen en was de wedstrijd definitief gespeeld. Door deze 2-0 overwinning stond de zaterdag 1 van Te Werve met een been in de 4e Klasse van de KNVB. Met nog een speelronde voor de boeg was de stand bovenin de Hoofdklasse HVB nu als volgt: 1. HS Texas DHB 21-32, 2. Te Werve 21-31, 3. DSO 21-29, 4. Scheveningen 21-29. Omdat ook de laatste competitiewedstrijd tegen Westerkwartier werd gewonnen promoveerde Te Werve op zaterdag 30 april 1983 definitief naar de 4e Klasse van de KNVB.

Het eerste zaterdagteam bleef maar op en neer gaan want dit seizoen promoveerde men wederom naar de 4e Klasse van de KNVB. Dit gebeurde op zaterdag 30 april 1983 in de wedstrijd tegen Westerkwartier.

Te Werve Nieuws krantje - kopieTe Werve-nieuws van 5 mei 1983, het wekelijkse mededelingenblad van de Koninklijke Shell Sport- en Ontspanningsvereniging “Te Werve”

Van de 22 competitiewedstrijden wist de zaterdag 1 van Te Werve er 13 te winnen, 7 gelijk te spelen en 2 te verliezen. Met 33 punten, en de doelcijfers 47 voor en 21 tegen, eindigde men op een tweede positie van de ranglijst. Kampioen werd dus HS Texas DHB met 34 punten en als derde eindigde DSO met 31 punten.

Het 3e elftal van de zaterdag-afdeling werd ongeslagen kampioen.

Bij de zondag-afdeling degradeerde het 2e elftal naar de reserve Klasse HVB.

Seizoen 1983-1984

Het zaterdagvoetbal bij de Hvv Te Werve zat aardig in de lift want in het seizoen 1983-1984 promoveerde nu het tweede elftal naar de reserve 4e Klasse van de KNVB.

De zondag 2e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1983-1984 uit de volgende clubs samengesteld: BWS, GDCPH, Lyra, NIVO, SVH, SVS’70, Taurus, Te Werve, Triomph, Vliethage en FC Zoetermeer.

De jeugdafdeling van Te Werve liep wel hard terug want dit seizoen telde de club nog slechts drie jeugdteams, waarvan het D-elftal echter wel kampioen werd.
In het “Te Werve Nieuws” verscheen er dit seizoen een nieuwe voetbalrubriek voor de jeugd, genaamd “De Lieverdjes”.

Seizoen 1984-1985

>

De zondag 2e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1984-1985 uit de volgende clubs samengesteld: BWS, GDCPH, sv De Jagers, De Ooievaars, Postalia, REMO, De Ster, Taurus, Te Werve, Vliethage en WVS.

>
In 1985 werd er op landgoed Te Werve een kunstgras-hockeyveld aangelegd en dit vergrootte ook voor de voetballers de trainingsmogelijkheden.

Aan het einde van dit seizoen maakte de jeugdafdeling een reisje naar Zuid Limburg.

Seizoen 1985-1986

Bij aanvang van seizoen 1985-1986 was het bestuur van de Hvv Te Werve als volgt samengesteld: Chris de Croon (voorzitter), Rob Remark (penningmeester), Rob Reijenga (secretaris) en de commissarissen Warner Mink, Jan Tavecchio en Gerard Eversteijn. Dit bestuur werd bijgestaan door de zaterdagcommissie bestaande uit Flip Breur, Rutmer Dalstra, Epke Openty en Jan Slok. De zondagcommissie bestond uit Ben Aalderink, Arno Koster en Maarten Mulder en de jeugdcommissie uit John Abbenhuis, Henk van Gemmert, Addie van Rijn  en Loek Sluis.
>
In 1986 kreeg het eerste veld van Te Werve een nieuwe grasmat en de verlichting van het tweede veld werd zodanig verbeterd, dat men er vanaf heden lichtwedstrijden konden worden gespeeld.

De indeling van de zaterdag 1 van Te Werve voor het seizoen 1985-1986 in de 4e Klasse A van de KNVB luidde als volgt; DEVJO, DSO, Honselersdijk, HPSV, KMD, Maasdijk, MVV’27, Nootdorp, Scheveningen, Semper Altius, SV’35 en Te Werve.

Het 1e elftal van de zaterdagafdeling degradeerde in dit seizoen maar weer eens naar de Hoofdklasse HVB.

Te Werve (zat.)3 promoveerde daarentegen weer naar de reserve 1e Klasse van de HVB.

De zondag 2e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1985-1986 uit de volgende clubs samengesteld: BWS, CWP, DVC, Dynamo’67, Exception, sv International, sv De Jagers Lyra, SVS’70, Te Werve, Vliethage en VOGEL.

>

Aan het einde van het seizoen 1985-1986 ging “Ome” Jaap Rensink, naar meer dan 33 jaar als portier van Landgoed Te Werve, met pensioen. Iedereen van Te Werve kende Jaap en bij alle takken van sport bij de Shell-club was hij geliefd.

Seizoen 1986-1987

Bij aanvang van het seizoen 1986-1987 werd het 70-jarig jubileum van Te Werve gevierd. Het eerste zaterdagteam mocht hierdoor als sparring partner optreden tegen FC Den Haag.

Op 23 augustus 1986 vond er op Landgoed Te Werve een groot senioren jubileumtoernooi plaats waaraan ook de buitenlandse Shell-zusterverenigingen Rot-Gelb Hamburg (Duitsland) en Lensbury Soccer Club (Engeland) aan meededen. Na afloop volgde er nog een feest, inclusief buffet, dansorkest en boerenkapel.
Op 16 september 1986 werd de dag der oprichting herdacht met een grote feestavond.

De organisatie van alle festiviteiten was in handen  van een speciaal daarvoor in het leven geroepen jubileumcommissie, waarvan de heer J. Fortuin voorzitter was.

Toen Chris de Kroon eind 1986 algeheel lid werd van het Hoofdbestuur van Te Werve (hij werd secretaris), moest hij, gedwongen door de statuten,  zijn voorzitterschap van de voetbal-afdeling opgeven. Wel bleef de toen 59-jarige De Kroon nog wel steeds actief in het veteranenelftal. Rob Reijenga nam bij Te Werve de taken over als voorzitter van de voetbal-afdeling.

Het 2e- en 3e-elftal van de zaterdagafdeling degradeerden aan het einde van dit seizoen.

Seizoen 1987-1988

>
Wim de Kruiff was voor dit seizoen als trainer vastgesteld voor zowel de zondag- als de zaterdag-selectie bij Te Werve.

Het eerste zaterdag-elftal van Te Werve kwam dit seizoen wederom uit in de Hoofdklasse van de HVB. Naast Te Werve bestond deze Hoofdklasse verder uit: DORR, sv Duinoord, HPSV, LenS, Marine, Naaldwijk, RAS, Semper Altius, SVGW, Takdier Boys en VCS.

Te Werve elftalfoto 1987 -1988 001 - kopieTe Werve 1(zaterdag), seizoen 1987-1988, gekiekt op het fraaie, helaas verdwenen, sportpark in Rijswijk. Staand v.l.n.r. Henk van Gemmert(verzorger), Wim de Kruif(trainer), Sander Slok, Mehmet Yavri, Sjaak de Bruin, Gijs Hartog, Jan Slok, Peter de Boer, Ron Verstraete, Pascal Lindenlauf, Dhr. Swart (sponsor) en Rob Reijenga (voorzitter). Zittend Gerrit ??(leider) , ??(grensrechter), Leo den Dulk, Ron Mose, Marco van Santen, Loek Willemse en Paul de Heij.

De “Rijswijkers” kwamen voor het laatst in het seizoen 1985-1986 in de KNVB-klasse uit en waren van plan om na dit seizoen de HVB-klasse weer de rug toe te keren. Er was echter wel één nadeel want de “zaterdag-1” draaide nog steeds op de oude garde voetballers zoals Loek Willemse (35 jaar), Ruud Taal (36) en Henk Lucassen (37) en op deze mannen kon je niet eeuwig een beroep op blijven doen. Verder bestond de zaterdag-selectie van Te Werve o.a. uit; Jan van der Berg, Peter de Boer (keeper), Jan Slok, Ron verstraete, Ruud Taal, Gerrit Pronk (res. keeper), Ron Mosel, Leo den Dulk, Yavri, Henk van Es, Sander Slok, Sjaak de Bruin, Johan Huizinga, Pascal Lindenlauf, Andrew Forthmar en Paul de Heij.

De mannen van trainer Wim de Kruiff begonnen in ieder geval uitstekend aan de competitie met een 0-7 (met o.a. 5 doelpunten van Sander Slok) overwinning bij RAS en een 5-2 (3x Pascal Lindelauf en 2x Sander Slok) thuiszege op DORR.
Op zaterdag 12 september leed Te Werve op haar eigen “Landgoed” het eerste puntverlies door tegen LenS 0-0 te spelen. Hierna pakte men de draad weer op door overwinningen op HPSV (0-1) en SVGW (2-1). De topper bij Semper Altius eindigde in 2-2. Beide Te Werve-doelpunten kwamen wederom van de voet van Sander Slok. Na de 2-0 thuisoverwinning op vv Marine had Te Werve in eigen huis tegen het onderstaande VCS (slechts 1 punt) aan een gelijkspel voldoende om de 1e Periodetitel in de wacht te slepen. Echter zeer verrassend liep Te Werve in deze wedstrijd tegen haar eerste nederlaag (1-2) op. Omdat Semper Altius ook zo vriendelijk was om bij vv Naaldwijk te verliezen konden de mannen van trainer De Kruiff alsnog het 1e Periode-kampioenschap gaan vieren en was men hiermee al sowieso zeker van de nacompetitie.
De pupillen van trainer Wim de Kruiff voerde in de Hoofdklasse HVB lange tijd de toon aan maar na het behalen van de 1e Periodetitel raakte men helaas helemaal de kluts kwijt. Tot aan de winterstop werden van de zeven duel driemaal verloren, driemaal gewonnen en slechts één keer gewonnen. Hiermee was Te Werve met 17 punten uit 15 wedstrijden ineens afgezakt naar de vijfde positie in de Hoofdklasse, op 3 punten achterstand op koploper HPSV.
Na een stilstand van acht weken ging op zaterdag 13 februari 1988 dan eindelijk weer de competitie van start. Ook na deze lange winterstop kon Te Werve niet meer imponeren. Van de resterende zeven wedstrijden wist Te Werve alleen nog bij sv Duinoord (1-4) te winnen. Verder werd er vier keer verloren en tweemaal gelijk gespeeld. Hiermee eindigde Te Werve met 21 punten uit 22 duels uiteindelijk op een zeer teleurstellende negende positie in de Hoofdklasse van de HVB.
Ondanks deze teleurstellende positie had Te Werve, na het winnen van de 1e Periodetitel, zich natuurlijk wel geplaatst voor de nacompetitie. Samen met sv Duinoord, DORR en Semper Altius moest men dus gaan uitmaken wie kampioen HPSV mocht gaan vergezellen naar de KNVB-klasse.
Te Werve begon uitstekend aan deze nacompetitie door bij DORR met 0-1 (doelpunt Bert van der Berg) te winnen. Nadat Te Werve met 1-1 gelijk speelde tegen Semper Altius kon men op vrijdagavond 20 mei 1988, op het HVB-terrein aan de Ijzerwerf, de promotie naar de KNVB realiseren. De “Rijswijkers” hadden, eveneens tegenstander sv Duinoord, drie punten verzameld en beide teams hadden precies hetzelfde doelsaldo.
Helaas liep het allemaal anders voor de mannen van trainer De Kruiff want sv Duinoord nam al binnen tien minuten een 2-0 voorsprong. Toch kwam Te Werve na een half uur spelen uit een bijna onmogelijke positie weer helemaal terug in de wedstrijd. Pascal Lindelauf en een achterwaartse kopbal van Duinoord’s laatste man Harold Wieser, lieten de doelman van sv Duinoord volstrekt kansloos, 2-2.
Direct na de rust, toen de meeste toeschouwers nog op weg waren naar het veld, tekende sv Duinoord alweer zijn derde doelpunt (3-2) aan. Een enorme domper natuurlijk en achteraf de definitieve genadeklap voor Te Werve. Sv Duinoord kreeg “vleugels” en liep binnen het kwartier uit naar 6-2, wat tevens ook de eindstand werd. Helaas dus geen promotie naar de KNVB voor Te Werve.
Sander Slok werd dit seizoen met 17 doelpunten topscorer bij Te Werve (zat.).

Het tweede elftal van de zaterdagafdeling had de smaak van degraderen te pakken en zakte nu naar de reserve 1e Klasse HVB
Het 1e elftal van de zondagafdeling werd dit seizoen kampioen en promoveerde hiermee naar de 1e Klasse HVB

Het tweede elftal van de zaterdagafdeling had de smaak van degraderen te pakken en zakte nu naar de reserve 1e Klasse HVB

Seizoen 1988-1989

>
Het tweede team van de zaterdagtak revancheerde zich door terug te keren in de reserve Hoofdklasse HVB.

De 1e Klasse B van de zondag HVB bestond naast Te Werve uit de volgende teams: De Adelaars, Graaf Willem II VAC, GSC, sv Kijkduin, Marathon, Oranje Blauw, Paraat, Triomph, VTC’88 en VVM.

Naast de kampioen van dit jaar zouden ook de nummers twee, drie en vier van de eindranglijst promoveren naar de Hoofdklasse. Het team van trainer Wim de Kruiff zette de opgaande lijn door en wist hiermee de promotie te bewerkstelligen. Van de 20 wedstrijden werden er 8 gewonnen, 5 gelijk gespeeld en 7 verloren. Met 21 punten en een doelsaldo van 36 voor en 29 tegen eindigde Te Werve op de vierde positie dat dus promotie naar de Hoofdklasse HVB betekende. Paraat werd overigen met 29 punten kampioen en VTC’88 degradeerde met 11 punten.

 

Seizoen 1989-1990

>

De zaterdag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1989-1990 uit de volgende clubs samengesteld: DORR, KMD, Naaldwijk, vv Nationale Nederlanden, PDK, Rijswijk, Semper Altius, SVGW, Takdier Boys, Te Werve, VCS en VELO.

>

Seizoen 1990-1991

Het voetbalbestuur van de Hvv Te Werve bestond dit seizoen uit Rob Reijenga (voorzitter), Gerard Eversteijn, Warner Mink, Etienne Janssen, Epke Openty, Cees Crielaard, Philip Breur en Jan Tavecchio.

Het seizoen 1990-1991 stond bij Te Werve bijna geheel in het teken van de voorbereidingen van het 75-jarig jubileum van de club. Er werd een jubileumcommissie samengesteld die bestond uit Erik Janssen, Kees Praagman, Albert Buschgens, Chris de Croon en Gerard Eversteijn.
Zo ging men bijvoorbeeld druk aan de slag om een eenmalige uitgave van een Te Werve krant uit te brengen met daarin o.a. interviews met Te Werve-voetbaliconen.

De festiviteiten rond het 75-jarig bestaan van de club begonnen al op 6 maart 1991 met een grote kaart- en babbelavond, gevolgd met op 27 april met een grote jeugddag.

Op 3 mei 1991 was er een grote reünie voor oud-leden en oudere leden georganiseerd.

Op 10 en 11 mei volgde weer het befaamde internationale toernooi met Lensbury, Rot-Gelb Hamburg, twee standaard-Te Werve-teams en een Te Werve-veteranenteam.
Ter afsluiting van dit toernooi volgde er op 11 mei een grote feestavond in restaurant De Bijhorst, met optreden van de groep “Flirt”.

>

Seizoen 1991-1992

Op 1 september 1991 bestond de Hvv Te Werve officieel precies 75 jaar. Dit werd op 6 september gevierd met eerst een officiële receptie in het Clubhuis, gevolgd door een “Oudejaarsavond” in het grote paviljoen.

De zaterdag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1991-1992 uit de volgende clubs samengesteld: Ariston’80, BSC’68, DHL, DVC, DVJ-Bizon, sv EOC, Neta Dall, RVC, Rijswijk, Schipluiden, Te Werve en Vredenburch.

De Rijswijkers waren het gehele seizoen verwikkeld in een nek-aan-nel-race om de titel met stadgenoot RVC. Toen op zaterdag 14 maart 1992 Te Werve zeer verrassend met 2-1 van BSC’68 verloor kon bij RVC op die dag met de vlag in top. Van de uiteindelijk 22 competitiewedstrijden wist de zaterdag 1 van Te Werve er 15 te winnen, 3 gelijk te spelen en werd er 4 keer verloren. Met 33 punten, en een doelgemiddelde van 68 voor en 24 tegen, eindigde Te Werve op de tweede positie van de ranglijst.

<

Seizoen 1992-1993

>

De zaterdag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1992-1993 uit de volgende clubs samengesteld: Ariston’80, sv Bohemen, BSC’68, DHL, DVJ-Bizon, sv De Jagers, LenS, MVO’72, Rijswijk, Schipluiden, Te Werve en FC Zoetermeer.

Te Werve 1 kampioen 1992-1993Te Werve 1 kampioen van de zaterdag 1e Klasse A HVB. Staand v.l.n.r: Loet Sluis (leider / grensrechter), Peter vd Zwan (trainer / coach), Erwin Willemse, Martin van Blitterswijk, Ruud Blanchard, Henny Schram (houdt spandoek vast), Roel van Santen, Hans Eversteijn, Bert van Driel, Jan Slok, Richard Langeveld, Ed ??? en Arno Lagrand
Zittend v.l.n.r: Hank van Gemmert (verzorger), Peter van Gils, Lennert Endlich, Tim Mulder, Mehmet Yaffri, Michel Parlevliet, Andrew Faulkner en Erik Blanchard.

>

De zondag Hoofdklasse A van de HVB was voor het seizoen 1992-1993 als volgt samengesteld: BMT, DUNO, EOC, Graaf Willem II VAC, HDV, LYRA, Oranjeplein, SEP, Spoorwijk, Te Werve, VVP en sv Wassenaar.

Bram Buntsma was voor dit seizoen aangesteld als de nieuwe trainer bij de zondag 1 van Te Werve en volgde hiermee Cees van Leeuwen op. Trainer Buntsma had dit seizoen o.a. de beschikking over de volgende spelers: Ron Toussaint, Michel Buitenhuis, Andrew Liang (aanvoerder), Robert Eriks, Peter van Soelen, Frank Brabander, Ron Mullens, Lex Rijnvis en Pascal Lindelauf.

Het naar de afdelingshoofdklasse gepromoveerde Te Werve kwam in de eerste seizoenshelft maar niet op toeren. Met 4 punten (1x winst en 2 gelijke spelen) en een doelsaldo van 7 voor en 30 tegen ging de Rijswijkse club als hekkensluiter de winterstop in.

Seizoen 1993-1994

>

De zaterdag Hoofdklasse van de HVB was in het seizoen 1993-1994 uit de volgende clubs samengesteld: DSO, Ec-So, Hoekse Boys, HPSV, sv Loosduinen, Neta Dall, Postalia, RVC, Semper Altius, SVPTT, TAC’90 en Te Werve.

<

Seizoen 1994-1995

>

De zaterdag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1994-1995 uit de volgende clubs samengesteld: BSC’68, DHL, DWO, HTSV, Kamraan, Neta dall, PZH, Rijswijk, Te Werve, VCS en sv Wassenaar.

<

De zondag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1994-1995 uit de volgende clubs samengesteld: sv Bohemen, DVC, Dynamo’67, sv EOC, Jai Hanuman, Marathon, SVH, Tempo, Te Werve, VDS, VOGEL en WVS.

>

Seizoen 1995-1996

>

De zaterdag 1e Klasse B van de HVB was in het seizoen 1995-1996 uit de volgende clubs samengesteld: sv Bohemen, DHL, HTSV, sv De Jagers, Quick Steps, RFC’95, Rijswijk, Schipluiden, Semper Altius, Te Werve, sv Wassenaar en FC Zoetermeer.

>

De zondag 1e Klasse A van de HVB was in het seizoen 1995-1996 uit de volgende clubs samengesteld: DUNO, Dynamo’67, GDCPH, NIVO, Oranje Blauw, Oranjeplein, Taurus, Te Werve, Triomph, VVM en WVS.

 

>

>

>

>

>

Sinds de begin jaren zeventig werd tot enkele jaren geleden een drielanden toernooi gespeeld met Rot Gelb ( Hamburg) en Lensbury

Londen. Dit was een spektakel waarbij vele leden van Te Werve de trips naar Hamburg en Londen nog helder op het netvlies en in het geheugen hebben staan. Grote animator voor vele jaren plezier en gezelligheid was erelid Jan Tavecchio.

Na de oorlog werd er in zaterdag en zondagcompetitie gespeeld
Volgens de historische archieven is Te Werve nooit verder gekomen dan de vierde klasse KNVB maar in deze klasse heeft Te Werve wel heel lang gespeeld namelijk van 1932 tot 1966. Daarna degradeerde de club naar de afdeling (H.V.B.).
Het zaterdagteam haalde wel nog de KNVB in 1976 en nestelde zich daarna voornamelijk in de Haagse hoofdklasse.
Met de zondag heeft Te Werve in de loop der jaren in vierde klasse of lager gespeeld. Helaas moest Te Werve in 1997 met prestatief voetbal op zondag stoppen. Wel heeft een gezelligheidsteam nog een paar jaar de clubkleuren van Te Werve op zondag verdedigd.
Met de zaterdagafdeling heeft Te Werve de afgelopen 10 jaar twee keer de promotie naar de vierde klasse gevierd, de laatste keer in 2000-2001 maar helaas na twee seizoenen is de club toch weer in de vijfde klasse beland.
Te Werve is een club van tradities, naast de ontmoetingen met Rot Gelb en Lensbury klonk men op het nieuwe jaar met een traditionele wedstrijd voor 35 plussers om de bronzen slof.
Verder heeft de club  decennia lang bekend gestaan om onze prachtige faciliteiten. In het jaarboek 100 jaar Haags Voetbal staat Te Werve beschreven als club met het mooie veld. Een fraai paviljoen, een echt clubhuis en wie op het eerste veld van Te Werve mocht spelen  voelde zich toch een beetje in een stadion.

Het jeugdvoetbal nam ook bij Te Werve een vlucht. Vooral vanaf 1967 nam het aantal leden sterk toe. In de tachtiger en negentiger jaren nam de belangstelling van de jeugd voor voetbal af. In 1995 bestond de jeugdafdeling uit 8 teams. De afgelopen jaren heeft zich dat gestabiliseerd en dankzij veel inspanning van de jeugdcommissie.

Te Werve is gevoed door Shell en decennia lang besloten geweest en heeft vooral in het teken gestaan van gezelligheid en integratie van employees die vanuit alle windstreken in Den Haag kwamen werken en een thuis vonden met vrouw en kinderen. Eind jaren zeventig kwam daar verandering in toen werd een klein aantal buitenleden toegestaan ter handhaving van het peil van de standaardelftallen. De decennia erna is dat verwaterd en losser geworden en werden meer buitenleden geaccepteerd.

De club sloot in seizoen 1996 – 1997 een overeenkomst van medegebruik met Celeritas en brachten de Rugby daar ook onder. Met 95% van de leden werd de overstap naar Celeritas gemaakt. Bij Celeritas is in totaal zeven jaar gevoetbald, het merendeel van de tijd plezierig, gezellig en in goede harmonie. Na het mislukken van de mogelijkheid tot een fusie tussen Celeritas en Te Werve boterde het niet meer zo tussen beide clubs en ging Te Werve op zoek naar een andere locatie. De club vond onderdak bij GONA en verhuisde zo naar de Beresteinlaan in Den Haag.

De rode draad in de geschiedenis van HVV Te Werve vormt de vrijwilligers: leiders, trainers, scheidsrechters, barmedewerkers, commissieleden, bestuursleden en sponsors die de club een warm hart toedragen.

Tekst Henny Schram
Speciale dank aan http://www.hvvtewerve.nl/ en Arno Lagrand

 

Zo zag het voormalige te Werve-complex er in 2006 uit. Om het 1e veld de in 1923 aangelegde eerste Nederlandse 400-meter sintelbaan (met 4 bochten en 4 rechte stukken), waar grote internationale wedstrijden werden gehouden.

 

>

Seizoen 1996-1997

Bij aanvang van het seizoen 1996-1997 bereikte het bestuur van Te Werve de eerste signalen dat het fijne en vredig bestaan op het landgoed waarschijnlijk wreed verstoord gingen worden door plannen van het Centrale Shell Kantoor, dat door verwatering van aantal Shell leden en de hoge kosten van het landgoed wilde gaan bezuinigen. Het aantal afdelingen zou worden gedecimeerd tot tennis en een aantal activiteiten voor 60 plussers. De rest van de afdelingen, zoals Hockey, Atletiek, Zwemmen, Basketbal zouden moeten verdwijnen. De voetbalafdeling besloot voor de toekomst te blijven vechten. Het rugby heeft Te Werve toen tijdelijk opgenomen bij het voetbal omdat het rugby geen eigen statuten had en dus vogelvrij was en toen is de club de strijd aangegaan met de heer Runderkamp toenmalig directeur Centraal Kantoor. Via erelid Rob Reijenga nam Te Werve een advocaat in de arm en de zaak kwam twee keer voor de kantonrechter in Den Haag. Na door iedereen (andere afdelingen, hoofdbestuur, de KNVB) voor gek te zijn verklaard en kansloos geacht, werd er door de kantoorrechter bepaald dat HVV Te Werve niet opgeheven mocht worden en een jaar lang gratis op het landgoed kon blijven spelen om rustig een andere locatie te vinden. Te Werve mocht naam, clubkleuren en logo behouden en kregen nog een leuk bedrag aan  geld mee.

Aan het einde van het seizoen ging er bij Te Werve heel wat veranderen. Helaas moest de club stoppen met de zondag-afdeling, dit betekende dus geen prestatievoetbal meer op de zondag. Doordat de zondagafdeling dus ophield met bestaan besloot men vanaf seizoen 1997-1998 met het zaterdagvoetbal iets meer op de prestatieve toer te gaan. Om allerlei gedoe te vermijden vond het bestuur van Te Werve het raadzamer om dan ook niet meer verder te gaan met de trainers Harry Nilsson (zondag) en Ron Baaij (zaterdag). Als nieuwe trainer voor het seizoen 1997-1998 werd Hans Lamens, afkomstig van PEC Den Haag, aangetrokken.

>

Seizoen 1997-1998

De geruchten dat de Shell wilde dat o.a. de v.v. Te Werve moest gaan verdwijnen van Landgoed Te Werve waren inmiddels werkelijkheid geworden. De voetbalafdeling besloot echter voor de toekomst te blijven vechten. Het rugby heeft Te Werve toen tijdelijk opgenomen bij het voetbal omdat het rugby geen eigen statuten had en dus vogelvrij was en toen is de club de strijd aangegaan met de heer Runderkamp toenmalig directeur Centraal Kantoor. Via erelid Rob Reijenga nam Te Werve een advocaat in de arm en de zaak kwam twee keer voor de kantonrechter in Den Haag. Na door iedereen (andere afdelingen, hoofdbestuur, de KNVB) voor gek te zijn verklaard en kansloos geacht, werd er door de kantoorrechter bepaald dat HVV Te Werve niet opgeheven mocht worden en een jaar lang gratis op het landgoed kon blijven spelen om rustig een andere locatie te vinden. Te Werve mocht naam, clubkleuren en logo behouden en kregen nog een leuk bedrag aan  geld mee.

Te Werve sloot in seizoen 1997 – 1998 een overeenkomst met de Haagse voetbalvereniging Celeritas voor medegebruik van de velden aan de Leyweg en bracht de Rugby-afdeling daar ook onder. Met 95% van de leden werd de overstap naar Celeritas gemaakt. Bij Celeritas zou in totaal zeven jaar gevoetbald worden, het merendeel van de tijd plezierig, gezellig en in goede harmonie.

>

Seizoen 1998-1999

Na het seizoen 1996-1997 veranderde er bij Te Werve het één en ander. Het standaardteam op de zondag hield op te bestaan en met het eerste elftal van de zaterdag wilde men nu iets meer op de prestatieve toer gaan. Om allerlei gedoe te vermijden vond het bestuur van Te Werve het raadzaam om zodoende niet verder te gaan met de trainers Hennie Nilsson (zondag-trainer) en Ron Baaij (zaterdag-trainer). Hierdoor werd Hans Lamens als de nieuwe trainer van de zaterdagselectie gecontracteerd.

De zaterdag 4e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 1998-1999 uit de volgende clubs samengesteld: FC Boszoom, DORR, DUNO, Hoekse Boys, HPSV, HS Texas DEHB, v.v. Nationale Nederlanden, Netas Dall, RVC/Rijswijk, Semper Altius, Te Werve en Vredenburch.

Te Werve begon niet goed aan de competitie en bovendien kwam trainer Hans Lamens in aanvaring met enkele spelers. Het bestuur greep in en haalde “de rotte appels” uit de selectie.

<

Na 76 jaar lang op het landgoed Te Werve aan de Vredenburchweg gespeeld te hebben kwam er dus op 30 juni 1999 definitief een einde voor de voetbalvereniging Te Werve op deze mooie locatie.

Seizoen 1999-2000

Te Werve vond onderdak op het sportpark van Hsv Celeritas, gelegen aan de Leyweg op de grens van Den Haag en Wateringen.

Het bestuur van Te Werve schreef voor dit seizoen bij de zaterdag-afdeling 3 seniorenelftallen in bij de KNVB. De zondag-afdeling bestond nog maar uit een team. De jeugd-afdeling bij Te Werve bestond dit seizoen uit een B1, C1, D1, E1, F1 en F2. OOk was Te Werve in het seizoen 1999-2000 actief in de zaalvoetbalcompetitie met 3 teams.

Het 1e elftal van de zaterdag-afdeling kwam dit seizoen uit in de 4e Klasse B van de KNVB en ontmoette hierin Ariston’80, DORR, DUNO, HPSV, HS TexasDHB, PKC’85, PGS-Vogel, Schiebroek’94, TAC’90, Vredenburch en vv Zestienhoven.
Te Werve draaide een teleurstellend seizoen want van de 22 wedstrijden werd er slechts 6 keer gewonnen, speelde met 6 keer gelijk en verloor maar liefst 10 wedstrijden. Met 24 punten (doelsaldo 48-45) eindigde Te Werve op een 10e positie.

>

Seizoen 2000-2001

De zaterdag 1 van Te Werve werd dit seizoen ingedeeld in de 5e Klasse C van de KNVB met daarin als tegenstanders; DZS (De Zwarte Schapen), GDA, GONA, HTSV, LenS, Neta Dall, De Postduiven, Quick Steps, VCS en Wanica Star.

Trainer bij de A-selectie van de zaterdag-tak was Maarten Spaans en voor de B-selectie Pedro Fortes. De recreanten van de zondag 1 werden getraind door Loek Willemse.

Te Werve kende een ongekend goed seizoen want van de 20 competitiewedstrijden werden er  maar liefst 18 gewonnen, 1 gelijk gespeeld en 1 verloren. Het was dus niet zo verwonderlijk dat de formatie van trainer Maarten Spaans met 55 punten en een doelsaldo van 102 voor en 15 tegen met een straatlengte voorsprong kampioen werd van de 5e Klasse C.

>

Seizoen 2001-2002

<

De zaterdag 4e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 2001-2002 uit de volgende clubs samengesteld: sv Duinoord, DUNO, GDA, Haagse Hout, Hoekse Boys, HWD, KSD, vv Nationale Nederlanden, PGS, Quick Steps, RVC/Rijswijk, TAC’90, Te Werve en Vredenburch.

<

Seizoen 2002-2003

>

<

Seizoen 2003-2004

>

<

Seizoen 2004-2005

>

<

Seizoen 2005-2006

>

Er was dit seizoen sprake van een fusie tussen Celeritas en Te Werve. Beide clubs hadden verschillende mogelijkheden van een eventuele samensmelting besproken en bekeken maar uiteindelijk werd op 12 februari 2006 bekend dat er definitief een streep door deze fusie werd gezet.

Seizoen 2006-2007

>

Na het mislukken van de mogelijkheid tot een fusie tussen Celeritas en Te Werve boterde het in het seizoen 2006-2007 niet meer zo tussen beide clubs en ging Te Werve op zoek naar een andere speel-locatie. De club vond uiteindelijk onderdak bij GONA en verhuisde zo per seizoen 2007-2008 naar de Beresteinlaan in Den Haag.

Seizoen 2007-2008

>

<

Seizoen 2008-2009

De Hvv Te Werve had voor dit seizoen Mike van Leeuwen (32) voor de komende twee seizoenen vastgelegd als hoofdtrainer van het eerste zaterdagelftal, dat dit seizoen uitkomt in de vijfde klasse. Van Leeuwen, die zelf 20 jaar als speler actief uitkwam voor de groen-witten en verder speelde voor Maasdijk en PGS/Vogel werd geassisteerd door Erik van der Velden (39). Van der Velden, een bekende in het Haagse amateurvoetbal, speelde in het verleden onder andere bij VIOS, DUNO, RVC/Rijswijk en PGS/Vogel.

De zaterdag 5e Klasse C KNVB was voor het seizoen 2008-2009 uit de volgende clubs samengesteld: DVC, Egelantier, GGK, HDV, HMC, Hoek van Holland, MSV’71, RFC’2000, TAC’90, Te Werve, Transvalia en Wanica Star.
De mannen van het trainersduo Van der Velden en Van Leeuwen speelde een redelijk tot goed seizoen. Uit de 22 competitiewedstrijden werden uiteindelijk 40 punten bij elkaar gesprokkeld en hiermee eindigde Te Werve op de vierde positie van de eindranglijst. Kampioen werd DVC (48 punten), gevolgd door HDV (44) en Egelantier (42).

Seizoen 2009-2010

>
Het bestuur van Te Werve had het trainersduo Mike van Leeuwen en Erik van der Velden voor twee seizoenen kunnen vastleggen en hoopte hiermee haar ambities te kunnen gaan realiseren.

In december 2009 rapporteerde een commissie, onder aanvoering van Hans van Laar en Charles Boom, aan de besturen van GONA en Te Werve om met verschillende partners een grote fusieclub te gaan vormen. Beide besturen meenden echter dat men liever zo lang mogelijk zelfstandig wilden samenwerken.

De 5e Klasse in het zaterdag- en zondagvoetbal van het Zuid-Hollandse KNVB-district West II werd na het seizoen 2008-2009 opgeheven. Het districtsbestuur besloot hiertoe tijdens een districtsvergadering op 19 mei 2009 na een voorstel van een aantal clubs hierover. Dit voorkwam dat de 5e Klassers in het seizoen 2009-2010 in een competitie kwamen te spelen waarin niets meer op het spel zou komen te staan. Het opheffen van 5e Klasse gebeurde vooruitlopend op de uitbreiding van alle poules in het seizoen 2010-2011 van 12 naar 14 ploegen. In seizoen 2009-2010 nam het aantal poules in de 4e Klasse (voor het laatst met 12 clubs) door de opheffing van de 5e Klasse flink toe. Door deze maatregel van de K.N.V.B. kwam het eerste elftal van Te Werve dit seizoen dus automatisch in de zaterdag 4e Klasse uit.

Later hier meer over seizoen 2009-2010….

Seizoen 2010-2011

Het eerste elftal van Te Werve werd in seizoen 2010-2011 ingedeeld in de zaterdag 4e Klasse C van het district West II met als tegenstanders HDV, Neta Dall, sv Houtwijk, Quick Steps, Wanica Star, VCS, Marine, BMT, SVLY, HPSV, Vredenburch, Wilhelmus en Duindorp SV.

Later hier meer……..

Seizoen 2011-2012

Op zaterdag 3 September 2011 vierde H.v.v. Te Werve op bescheidde wijze haar 95-jarig jubileum. Samen een drankje drinken, een prima BBQ buffet en een geweldig stukje muziek waren de ingrediënten voor een gezellige avond.
Het ging goed met de vereniging want Te Werve kon in seizoen 2011-2012 voor het eerst sinds jaren weer aan de competitie deelnemen met 5 senioren elftallen. Ook de jeugdafdeling groeide voor het eerst weer sinds jaren met dit seizoen een A1, B1, D1, D2, E1, E2, E3, F1 en een Mp-team. De A-selectie werd uitgebreid naar 2 elftallen, mede door de nieuwe ambitieuze plannen van de club. Maar liefst 17 nieuwe selectiespelers meldden zich aan het begin aan bij het trainersduo Mike van Leeuwen van Erik van der Velden. Deze nieuwe spelers waren;  Kosse  Ruward, Rick  Pronk, Joey Boere (allen DUNO),  John Grunholz (GDA zondag), Patrick van der Voort (Houtwijk),  Jeffrey  Eckhardt (Houtwijk), Robert Polman, Shahid  Nasrullah, Ricardo van der Starre, Danny  Siebelink, Andy Jager (allen ODB), Jeroen Tomeij (PGS Vogel), Jordy Bieshaar (RAS), Johny Bieshak (VCS zat), Kenny van Beek (was gestopt), Dennis  Brinckert (was gestopt) en Gerrie Donk (Wassenaar).
De voorbereiding was al goed te noemen want na jarenlang in de eerste ronde van de KNVB beker uitgeschakelt te zijn, wist Te Werve de volgende ronde te halen. Na eerst thuis van GOL Sport (4-0) gewonnen te hebben en vervolgens uit bij sv Houtwijk (1-3) was een 1-1 gelijkspel thuis tegen Woubrugge voldoende om de volgende ronde te bereiken.
Voor de competitie werd het eerste elftal ingedeeld in de 4e Klasse C, met als tegenstanders BMT, Hsv Escamp, GDA, HDV, HMSH, HPSV, PGS/Vogel, Quick Steps, TAC’90, Vredenburch en Wanica Star. Vol verwachting begon Te Werve op zaterdag 3 september aan de competitie met een thuiswedstrijd tegen Quick Steps. Het werd een enorme domper want er werd met 3-0 verloren. Daarna herpakte de mannen van de trainers Mike van Leeuwen en Erik van der Velden zich uitstekend met overwinningen op Wanica Star (0-2), HDV (4-2) en HMSH (1-7). Al snel bleek de 4e Klasse van het zaterdagvoetbal een enorm krachtverschil te kennen waardoor de top vijf (Quick Steps, Vredenburch, GDA, PGS Vogel en Te Werve) vele wedstrijden met grote cijfers wonnen. Van de onderlinge duels met “de top 5” ploegen uit de 4e Klasse C wist Te Werve er voor de winterstop helaas geen een van te winnen. Tegen PGD/Vogel (1-1) en GDA (2-2) werd gelijkgespeeld en tegen Vredenburch met 2-1 verloren. Wel plaatste Te Werve zich voor de derde ronde van de KNVB beker door VVSB (zat.) met 5-1 te verslaan. Te Werve ging met 23 punten uit 12 wedstrijden de winterstop in, met 8 punten achterstand op koploper Quick Steps.
Na de winterstop volgde er op 14 januari gelijk de belangrijke wedstrijd Quick Steps-Te Werve. Het werd uiteindelijk 5-1 voor Quick Steps waardoor de titelkansen voor Te Werve meteen waren verdwenen. Te Werve richtte zich verder op plaatsing voor de nacompetitie en dat ging uiteindelijk ook lukken. Men eindigde met 42 punten uit 22 wedstrijden en een doelsaldo van 86-42 op een vierde plaats in de 4e Klasse C.
De eerste nacompetitiewedstrijd op 19 mei uit bij vv Leiden werd meteen een groot fiasco door een 12-2 nederlaag. Een week later werd er thuis nog gelijk gespeeld (2-2) tegen Verburch en was het seizoen hiermee over en uit voor Te Werve. Spits Kosse Ruward werd dit seizoen clubtopscorer bij Te Werve met maar liefst 30 doelpunten.

Seizoen 2012-2013

Het bestuur van de voetbalvereniging Te Werve, bestaande uit Ivo van Dijk (voorzitter), Warry Mink (vice voorzitter), Sam de Bruin (secretaris), Boudewijn Verspeek (penningmeester) en Kees Schaap en Inge Schipper (bestuursleden Algemene zaken), kreeg bij aanvang van dit seizoen een enorme mokerslag te verwerken want de club was in één klap haar gehele jeugdafdeling kwijtgeraakt. Veel jeugdleden, en jeugdtrainers, waren over gestapt naar de nieuwe voetbalvereniging Hercules, dat bij “buurman”HMSH was ingetrokken. Door deze ontwikkeling had Te Werve namelijk geen kader meer om jeugdteams op een juiste manier te begeleiden en/of te trainen.

Het 1e elftal van Te Werve kwam ook in dit seizoen in de 4e Klasse C uit met ditmaal als tegenstanders BMT, Celeritas, HDV, Hercules, KSD, Oosterheem, PGS-Vogel, TAC’90, VUC, Wanica Star en Wilhelmus.

>

Seizoen 2013-2014

Het bestuur van Te Werve schreef voor het seizoen 2013-2014 3 senioren-elftallen en 1 veteranen-team in bij de KNVB. Het Te Werve-bestuur bestond ditmaal overigens uit: Ivo van Dijk (voorzitter), Warry Mink (vice-voorzitter), Sam de Bruin (secretaris), Jacqueline Bakkenes (penningmeester) en Kees Schaap en Inge Schipper (bestuursleden Algemene zaken).

Ook in het seizoen 2013-2014 kwam Te Werve uit in zaterdag standaard 4e Klasse C West II, met ditmaal als tegenstanders; BMT, Duindorp sv, HDV, Hercules, KSD-Marine, sv Loosduinen, PGS/VOGEL, RAS, Vredenburch, VUC, Wanica Star, en Wilhelmus. Nog voor aanvang van de competitie trok Vredenburch zich echter alweer terug uit de competitie.

In een seizoen, die overigens chaotisch verliep omdat in de tweede seizoenshelft ook nog eens VUC door de KNVB uit de competitie werd gehaald, speelde Te Werve 1 een anonieme rol. Van de uiteindelijk 20 competitiewedstrijden won Te Werve er 11, speelde 1 maal gelijk en werd er 8 keer verloren. Met 34 punten, en de doelcijfers 64-56, eindigde Te Werve op de zesde positie van de 4e Klasse C.
“Good-old” Kosse Ruward werd dit seizoen, met 20 doelpunten, topscorer bij Te Werve.

De trainers Erik van der Velden en Mike van Leeuwen vertrokken, na zes seizoenen, na afloop van dit seizoen bij Te Werve. Het trainersduo ging aan de slag bij HPSV.

Op woensdagavond 19 februari 2014 hield de Hvv Te Werve hield haar 96e Algemene Ledenvergadering. Deze vergadering stond geheel in het teken van het kiezen van een nieuwe speellocatie, nu Te Werve na zeven jaar het GONA-complex moest gaan verlaten.
Na een uitgebreide toelichting van voorzitter Ivo van Dijk werd aan de leden de keuze gelaten om te kiezen tussen een samenwerking met KRSV Vredenburch aan de Vredenburchweg te Rijswijk of een samenwerking met sv HMSH aan de Vrederustlaan te Den Haag. De leden stemden hierop unaniem voor een verhuizing richting Vredenburch en daarmee een terugkeer naar Rijswijk.
Met deze uitslag konden de besturen van Te Werve en Vredenburch, die reeds al een akkoord hadden bereikt over de samenwerking, de samenwerkingsovereenkomst nu gaan finaliseren en op korte termijn bezegelen.
Voorzitter Van Dijk benadrukte wel gelijk dat er geen sprake was tussen een eventuele fusie van Vredenburch en Te Werve omdat de club de doelstelling heeft om over drie jaar het 100-jarig bestaan te gaan vieren.

Seizoen 2014-2015

Na vele jaren weg te zijn geweest keerde de voetbalvereniging Te Werve voor aanvang van het seizoen 2014-2015 weer terug in Rijswijk. De vereniging trok in bij de voetbalvereniging Vredenburch op het sportpark aan het Julialaantje, en had hiermee uitzicht op hun oude locatie.

Het bestuur van Te Werve bestond dit seizoen uit; Ivo van Dijk (voorzitter), Warry Mink (vice-voorzitter), Sam de Bruin (secretaris), Jacqueline Bakkenes (penningmeester), Kees Schaap en Inge Schipper ( bestuurslid algemene zaken).

Voor dit seizoen werden er voor de zaterdagcompetitie 3 seniorenelftallen en 1 veteranenteam van Te Werve bij de KNVB ingeschreven.

Het bestuur van Te Werve had voor dit seizoen Huib van Oostrom Soede aangesteld als hoofdtrainer van de zaterdagselectie. Huib werd  hiermee de opvolger van Mike van Leeuwen, die Te Werve na jarenlange trouwe dienst had verlaten voor HPSV. De ervaren Haagse oefenmeester zou de komende twee seizoenen aan Te Werve verbonden zijn, waarbij partijen nadrukkelijk hadden uitgesproken in te zetten op een nog langere samenwerking. Daarnaast zou Van Oostrom Soede ook op bestuurlijk niveau gaan meedenken over het technische beleid van de club en de nadere invulling van het technisch kader. Dennis Brinkert, oud-speler van Te Werve, fungeerde dit seizoen als assistent trainer van de selectie.
In het seizoen 2014-2015 had de Hvv Te Werve als doel gesteld om sowieso te promoveren naar de derde klasse. Dit maakte onderdeel uit van een ambitieus plan om binnen vier jaar de tweede klasse te bereiken.

Trainer Van Oostrom Soede zag een behoorlijk aantal nieuwe spelers naar Te Werve komen. Zo zag hij van Haaglandia zaterdag niet alleen zijn zoon Kaz komen maar ook Neptherry Kwidama, Guiliano Windzak, Hakan Aygun en Dinesh Roeplal. Van HMSH kwamen een drietal spelers naar Te Werve: Mounir Madroni, Zakaria Faloun en Geraldo Reijntjes maakten de overstap. Daarnaast kwamen ook Robin Swart (VELO), Redouan Azougagh (GSC ESDO), Appie Demir (VCS), Farid Overman (VCS), James Regteren (De Ster), Radj Sewbaran (RAS), Muzaffer Akcay (BMT) en Ilkay Yonyul (FC Boshuizen) de gelederen van Te Werve versterken.

Te Werve barstte dus weer van de ambitie’s en hoopte dit seizoen hoge ogen te gaan gooien in de zaterdag 4e Klasse. Het was de club dan ook alles aan gelegen om zo snel mogelijk te promoveren uit de 4e Klasse B, die verder bestond uit; BMT, HDV, Hercules, HPSV, sv Loosduinen, Maasdijk, MSV’71, PGS Vogel, RAS, Verburch, Vredenburch en Wanica Star.

Te Werve begon sowieso uitstekend aan de competitie want de eerste vijf wedstrijden tegen HDV (1-4), Vredenburch (4-2), Verburch (0-4), HPSV (2-1) en BMT (1-2) werden allemaal gewonnen. Op zaterdag 11 oktober volgde dan toch het eerste puntenverlies toen er thuis zeer verrassend met 0-1 werd verloren van PGS Vogel.
Nadat Wanica Star zich ook ineens terugtrok uit de 4e Klasse B leek deze Klasse steeds meer op een “Mickey Mouse competitie” te lijken. Met nog slechts 11 clubs in competitie was je om de paar weken vrij en bovendien zaten er een aantal clubs in deze 4e Klasse die het niveau niet aan konden zodat we soms zeer hoge uitslagen zagen.
Na de verliespartij tegen PGS Vogel won Te Werve uit bij MSC’71 met 0-4 maar hierna volgde er wederom een thuisnederlaag (1-4), ditmaal tegen sv Loosduinen. De laatste drie wedstrijden tot aan de winterstop tegen Hercules (1-6), RAS (12-0) en Maasdijk (6-4) werden dan weer wel gewonnen.
Inmiddels was wel duidelijk geworden dat de titelstrijd in de zaterdag 4e Klasse B tussen Verburch en Te Werve zou gaan. Beide clubs ontliepen elkaar niet veel en stonden met 27 punten uit 11 wedstrijden bovenaan tijdens de winterstop. Te Werve had een doelsaldo van 45-15, Verburch 46-11.

In de eerste competitiewedstrijd van het jaar 2015 stond gelijk de derby Vredenburch-Te Werve op het programma. In de strijd om het kampioenschap liet Te Werve in deze wedstrijd een lelijke steek vallen door met 4-1 te verliezen van Vredenburch. Het team van trainer Huib van Oostrom Soede herstelde zich hierna weer met overwinningen op BMT (7-0), PGS Vogel (1-2) en MSV’71 (2-0). Toen op 14 maart de kraker Te Werve-Verburch 1-2 werd kon de Rijswijkse club de titel in 4B wel vergeten en kon men zich gaan richten op de nacompetitie. Alle overige wedstrijden van de competitie werden nog wel (flink) gewonnen.
Van de 22 wedstrijden wist Te Werve er dit seizoen dus 18 te winnen en werd er 4 maal verloren. Met 54 punten, en een doelsaldo van 86 voor en 24 tegen eindigde Te Werve op de tweede plaats van de eindrangschikking van de zaterdag 4e Klasse B. Verburch werd dus kampioen met 60 punten. Nummer 3 werd Maasdijk met 42 punten.

Topscorers dit seizoen bij Te Werve waren: Redouan Azougagh en Farid Overman, beide met 18 doelpunten.

Het ambitieuze Te Werve moest dus, samen met Ariston’80 en Siveo’60, via de nacompetitie gaan proberen om alsnog te promoveren naar de 3e Klasse. Op 16 mei stond Ariston’80-Te Werve op het programma. Te Werve won met maar liefst 7-1 door 5 doelpunten van Redouan Azougagh en 2 goals van Farid Overman. Op zaterdag 30 mei 2015 moest het dan gebeuren. Een overwinning of gelijkspel tegen Siveo 60 was voldoende voor Te Werve om de felbegeerde promotie naar de 3e klasse te bewerkstelligen. En het gebeurde. Te Werve wist met bij vlagen goed voetbal de tegenstander te verslaan en noteerde uiteindelijk een eindstand van 4-0.
In de eerste helft kwam Te Werve al vroeg op voorsprong. Binnen 10 minuten wist Redouan Azagough, na een knappe individuele actie in de zestien, de bal achter de doelman van Siveo te prikken. In een verder rommelige eerste helft bleven grote kansen aan beide kanten. Te Werve zocht dan ook met 1-0 voorsprong de kleedkamer op. De tweede helft kwam Te Werve vlammend uit de startblokken. Binnen een kwartier was de tegenstander definitief verslagen. Doelpunten van Mounir Madrouni, wederom Redouan Azagough en Farid Overman waren voldoende om een 4-0 eindstand te noteren.
De wedstrijd werd vervolgens gecontroleerd uitgespeeld en na het laatste fluitsignaal barstte er dan ook een groot feest los op sportpark De Burcht, waar de promotie na afloop met muziek en een buffet uitgebreid werd gevierd.

FB_IMG_1433084373995Te Werve 1 seizoen 2014-2015 promotie naar de zaterdag 3e Klasse KNVB. De selectie bestond uit; Nepo Kwidwama, Abdurrahman Demir, Geraldo Reijntjes, Guilliano Windzak, Jurjen Winter, Kaz van Oostrom Soede, Zakaria Faloun, Dinesh Roeplal, Mounir Madroni, Redouan Azougagh, Farid Overman, Ilkay Yonyul, Kosse Ruward, Emiliano Gentle, Bertho de Vree en Boudewijn Verspeek.

Maar het succesvolle seizoen van Te Werve was nog niet voorbij want de mannen van Huib van Oostrom Soede hadden zich ook nog eens geplaatst voor de finale van de Haaglanden Cup. Om tot die finale te komen had Te Werve vijf tegenstanders verslagen en dan waren niet de minste! In de eerste ronde werd 4e Klasser DHL met 3-6 verslagen. In de tweede ronde won Te Werve met 1-4 bij 2e Klasser DWO om vervolgens in de 3e ronde vrijgeloot te worden. In de achtste finale werd 3e Klasser VCS met een 4-1 nederlaag naar huis gestuurd. In de kwartfinale moest Te Werve in Naaldwijk tegen zondag Hoofdklasser Westlandia aantreden. Te Werve knokte voor wat het waard was en sleepte er een 2-2 gelijkspel uit. Strafschoppen moesten de beslissing brengen en de sensatie was compleet toen Te Werve deze strafschoppenserie beter nam. In de halve finale onmoette Te Werve wederom een zondag Hoofdklasser want ditmaal moest men in delft aantreden tegen DHC. Het sprookje duurde maar voort want ook DHC werd op een 1-2 nederlaag getrakteerd en zodoende plaatste 4e Klasser te Werve zich voor de finale.

Voor Te Werve stond er nu nog 1 finale op het programma, op zaterdag 13 juni wachtte de finale om de Sir Winston Cup tegen zondag Hoofdklasser Quick. Quick was in de eerste helft oppermachtig en liep eenvoudig uit naar een 4-0 voorsprong. Na rust kwam Te Werve nog verrassend terug tot 4-3 door 2 doelpunten van Kaz van Oostrom Soede en 1x Kosse Ruward maar hierna gaf Quick weer even gas bij en liep men uit naar 6-3 en was de weerstand van Te Werve gebroken.

Seizoen 2015-2016

Bij aanvang van het seizoen 2015-2016 was het bestuur van de Hvv Te Werve als volgt samengesteld: Ivo van Dijk (voorzitter), Warry Mink (vice voorzitter), Jacqueline Bakkenes (penningmeester), Sam de Bruin (secretaris), Kees Schaap en Inge Visser (Bestuurslid algemene zaken) en Huib van Oostrom Soede (Bestuurslid techniche zaken).
Ook voor dit seizoen werden er voor de zaterdagcompetitie 3 seniorenelftallen en 1 veteranenteam van Te Werve bij de KNVB ingeschreven.

De indeling van het amateurvoetbal voor de regioclubs in district West II seizoen 2015-2016 in de zaterdag 3e Klasse B zag er als volgt uit: Berkel, DSVP, DUNO, Die Haghe, GDA, Honselersdijk, Houtwijk, MVV’27, Maasdijk, Naaldwijk, Sempter Altius, TAC’90, Te Werve en Verburch.

Het ambitieuze Te Werve ging dus in 2015-2016 het 100ste seizoen uit haar bestaan (de oorlogsjaren even meegeteld voor het gemak) in. Te Werve begon, na de promotie van afgelopen seizoen naar de 3e Klasse, ijzersterk aan de competitie. De eerste drie wedstrijden tegen TAC’90 (2-1), sv Houtwijk (2-5) en Maasdijk (3-0) werden probleemloos gewonnen, maar op zaterdag 3 oktober was het elftal echter niet opgewassen tegen Die Haghe (2-0).
Door de promotie van Te Werve in het afgelopen seizoen werd op zaterdag 10 oktober voor het eerst in vele jaren in competitieverband de Rijswijkse derby Te Werve-Semper Altius gespeeld. Beide teams stonden op dat moment hoog in de 3e Klasse zaterdag. Semper Altius stond met 10 punten uit 5 wedstrijden op de 2e plaats, gevolgd door Te Werve met 9 punten uit 4 wedstrijden. De mannen van trainer Huib van Oostrom Soede gaven Semper Altius geen schijn van kans en wonnen met 4-1.
Op zaterdag 17 oktober leed Te Werve zijn tweede nederlaag door in en bij Honselersdijk met 2-1 te verliezen. Echter door een geweldige mix van talent en ervaring binnen de selectie van Te Werve werd er vervolgens weer gewonnen van Naaldwijk (2-4) en GDA (4-1). De winst op zaterdag 31 oktober op GDA betekende gelijk de 1e Periodetitel voor Te Werve. Het team van trainer Huib van Oostrom Soede had de smaak aardig te pakken en liep steeds verder weg bij de concurrentie om de koppositie in de 3e Klasse B. Van de 13 wedstrijden in de eerste seizoenshelft wist Te Werve er uiteindelijk 10 te winnen, 1 gelijk te spelen en werd er slechts 2 keer verloren. Met 31 punten, en de doelcijfers 36-16, ging men op een prachtige koppositie van de ranglijst de winterstop in. Het verschil met de achtervolgers Die Haghe (27 punten), Honselersdijk (22 punten) en TAC’90 (19 punten) was aanzienlijk.

<

IMG_4719-001Te Werve 1, op zaterdag 7 mei 2016 kampioen van de 3e Klasse B

>

Seizoen 2016-2017

Op 1 september 2016 bestond de voetbalvereniging Te Werve exact 100 jaar en dit heugelijke feit werd uiteraard feestelijk gevierd. Naar aanloop van deze mijlpaal was het bestuur van Te Werve erin geslaagd om Jupiler League club VVV Venlo te strikken voor een oefenwedstrijd. Deze wedstrijd, die dus in het teken stond van dit jubileum, werd op woensdag 13 juli op Sportpark Vredenburch aan het Julialaantje in Rijswijk. Onder redelijk grote belangstelling werd het uiteindelijk 0-6 voor de club uit Venlo.

Op zaterdag 3 september 2016 vonden de officiële festiviteiten van het 100-jarig jubileum plaatst. Rond de eerste thuiswedstrijd Te Werve 1 – SC Monster 1, werd het dan ook een groot feest op de club. Het programma voor zaterdag 3 september zag er als volgt uit:
13.00-14.00 inloop leden en oud-leden
14.30 Te Werve 1 – SC Monster 1 – (1e competitiewedstrijd ooit in de 2e klasse)
16.30 Jubileum wedstrijd Oud Te Werve – Combinatieteam Te Werve
17.45-18.00 Opening receptie door wethouder Van Hemert / Voorzitter Te Werve
18.00 – opening buffet en receptie / feest

Voor het seizoen 2016-2017 had de KNVB voor een nieuw competitiemodel gekozen. Dit nieuwe competitiemodel ging in de top bestaan uit een Eredivisie, een Eerste divisie, de Tweede divisie, twee Derde divisies en vier Hoofdklassen. In de competities kwam er ruimte voor de beloften-teams van betaald voetbalclubs, die voorheen nog uitkwamen in een gesloten competitie. Sportief gezien was dit een optimale voetbalpiramide. Zoveel mogelijk goede voetballers treffen elkaar in dezelfde competitiestructuur, en clubs kunnen nu bij wijze van spreken doorstoten van de vijfde klasse naar de Eredivisie. De top werd dus in theorie haalbaar voor iedereen en voor elke club. Met andere woorden, voor het eerst sinds de intrede van het betaald voetbal in 1954 werd promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en amateurvoetbal mogelijk. Zou het ambitieuze Te Werve dan voor het betaalde gaan?

Het bestuur van Te Werve schreef voor het seizoen 2016-2017 voor de zaterdagcompetitie wederom 3 seniorenelftallen en 1 veteranenteam in bij de KNVB.

Na het kampioenschap in het seizoen 2015-2016 kwam Te Werve dit seizoen dus, voor het eerst in de 100-jarige historie van de club, uit in de Tweede Klasse. De indeling van het amateurvoetbal in de zaterdag 2e Klasse C zag er in seizoen 2016-2017 als volgt uit: CWO, DOCOS, DSO, Honselersdijk, HVC’10, Kethel Spaland, LYRA, RCL, Soccer Boys, SC Monster, Te Werve, UVS, Valken’68 en VDL.

De ambitieuze Rijswijkse club Te Werve promoveerde dus in de afgelopen twee seizoenen en trok in de voorbije transferperiode voor dit seizoen maar liefst twintig nieuwe spelers aan. Voor aanvang van de competitie liet het team van trainer Huib van Oostrom Soede zich gelijk gelden door in de zware bekerpoule met Laakkwartier (1e Klasse), SVC’08 (1e Klasse) en VUC (2e Klasse) zich moeiteloos staande te houden. Door overwinningen op VUC (2-4) en Laakkwartier (4-2) en een 0-0 gelijkspel tegen SVC’08 plaatste Te Werve zich simpel voor de volgende ronde.

Ook in de competitie ging het vlaggenschip van Te Werve weer voortvarend van start. Te Werve debuteerde op zaterdag 3 september 2016 in de 2e Klasse met een thuiswedstrijd (tevens de 100-jarig jubileumwedstrijd) tegen sc Monster. Door doelpunten van Imael Blackshaw en Kaz van Oostrom Soede werd er met 2-0 gewonnen. De ‘trein’ Te Werve denderde weer gewoon door waar men al twee jaar mee bezig was en dat was van overwinning naar overwinning. Op 1 oktober leed men het eerste puntenverlies door met 1-1 gelijk te spelen tegen Honselersdijk en op 12 november werd er bij VDL de eerste nederlaag (2-1) geleden. Op zaterdag 29 oktober viel er bij Te Werve weer eens wat te vieren want door een 2-1 thuisoverwinning op Valken’68 werd de 1e Periodetitel in de wacht gesleept en was de Rijswijkse club hiermee alweer verzekerd voor nacompetitie voor promotie naar de 1e Klasse. Toen op 26 november ook nog eens concurrent RCL met 2-1 werd verslagen gingen de mannen van trainer Van Oostrom Soede soeverein op kop met 6 punten op concuurent DSO en 7 punten op RCL. Of het nou concentratieverlies of gemakzucht was maar geheel onverwacht werden ineens de laatste twee wedstrijden voor de winterstop tegen HVC’10 (3-2) en LYRA (0-2) verloren.
Van de 13 competitiewedstrijden werd er in de eerste seizoenshelft 9 keer gewonnen, 1 keer gelijk gespeeld en dus 3 keer verloren. Met 28 punten, en de doelcijfers 26-17, ging Te Werve nog wel als koploper de winterstop in maar was de grote voorsprong op de concurrenten flink geslonken. RCL volgde namelijk op 1 punt achterstand en DoCos op 2 punten.

Voor de KNVB beker had Te Werve zich inmiddels voor de kwartfinale geplaatst door op zaterdag 19 november sv Nootdorp (koploper in de 1e Klasse) met een 5-1 nederlaag naar huis te sturen.

In de tweede seizoenshelft zette de succesreeks van Te Werve zich gewoon voort. In de kwartfinale van de KNVB-beker werd Heinenoord met 0-4 verslagen maar in de halve finale was Hoofdklasser Ter Leede helaas net een maatje te groot (3-0). De mannen van trainer Huib van Oostrom Soede konden zich nu volledig gaan richten op het kampioenschap en die kwam er dan ook! Op zaterdag 6 mei 2017 schreef Te Werve historie door op Sportpark Vredenburch HVC’10 met 4-2 te verslaan en hiermee het kampioenschap in de 2e Klasse C te veroveren.

Te Werve 1 op zaterdag 6 mei 2017 kampioen van de zaterdag 2e Klasse C.

Van de uiteindelijk 26 competitiewedstrijden wist Te Werve 1 er 18 te winnen, 5 gelijk te spelen en 3 te verliezen. Met 59 punten, en het doelsaldo van 58 voor en 29 tegen werd men dus met ruime voorsprong op RCL (53 punten) en Valken’68 (48) kampioen van de zaterdag 2e Klasse C van de KNVB. Een unieke prestatie dus van Te Werve (en van trainer Huib van Oostrom Soede), dat hiermee in drie jaar tijd van de 4e- naar de 1e Klasse van het zaterdagvoetbal promoveerde.

De feestvreugde van het 100-jarige Te Werve was hiermee nog niet afgelopen want ook het tweede elftal werd dit seizoen kampioen. Van de 18 wedstrijden won men er 15, speelde 2 keer gelijk en werd er slechts eenmaal verloren. Met 47 punten, en de doelcijfers 77-34, veroverde Te Werve de titel in de 4e Klasse 06.

Op zaterdag 20 mei ontving Te Werve-icoon Kees Schaap een Koninklijke onderscheiding uit handen van de Rijswijkse burgemeester Michel Bezuijen. Kees Schaap was al ruim zestig jaar lid van Te Werve, speelde jarenlang  in het eerste elftal en deed sinds 1990 veel vrijwilligerswerk voor de club. Bovendien was hij ruim tien jaar als leider en trainer betrokken bij verschillende jeugdelftallen en was eveneens actief als scheidsrechter.

Seizoen 2017-2018

Bij aanvang van het seizoen 2017-2018 was het bestuur van Te Werve als volgt samengesteld: Ivo van Dijk (Voorzitter), Warry Mink (Vice-voorzitter), Timo van Dijk (secretaris), Sam de Bruin (Penningmeester), Kees Schaap en Inge Schipper (Bestuursleden Algemene Zaken) en Huib van Oostrom Soede (Bestuurslid technische zaken).

Voor de zaterdagcompetitie werden wederom 3 seniorenelftallen en 1 veteranenteam bij de KNVB ingeschreven.

De indeling van Te Werve 1 voor het seizoen 2017-2018 in de zaterdag 1e Klasse A luidde als volgt; ARC, FC Breukelen, CSW, FC Aalsmeer, Forum Sport, Marken, Sportlust ’46, Te Werve, Vitesse Delft, Volendam, WV-HEDW, Westlandia, XerxesDZB en Zwaluwen 30 HCSV.

Hoofdtrainer Huib van Oostrom Soede zag zijn technische staf aangevuld worden met Rawien Malaha als assistent bij het eerste elftal. James Regeteren was aangesteld als trainer van het tweede elftal en Basil Yislap als zijn assistent.

Het verhaal van Te Werve begon steeds meer op een jongensboek te lijken want dit seizoen maakten de Rijswijkers, na drie opeenvolgende promoties, hun debuut in de eerste klasse. Helaas hield het sprookje van het elftal van trainer Huib van Oostrom Soede na dit seizoen op. Van de 26 competitiewedstrijden werden er 7 gewonnen, 5 gelijk gespeeld en 14 verloren. Met 26 punten, en een doelsaldo van 49 voor en 63 tegen, eindigde Te Werve op de 12e positie van de ranglijst. Met deze positie werd Te Werve veroordeeld tot promotie/-degradatiewedstrijden.

In de eerste nacompetitie-wedstrijd ging het nog goed met Te Werve toen de de club thuis in Rijswijk EDO met 3-0 versloeg. Een week later, op zaterdag 9 juni 2018, was helaas Rohda’46 met 1-3 te sterk en dat betekende dat Te Werve degradeerde naar de 2e Klasse van het zaterdagvoetbal.

Werd het in de competitie een teleurstellend seizoen, in het KNVB bekervoetbal deed het team van trainer Huib van Oostrom Soede wel van zich spreken. In de poulefase werden achtereenvolgens Concordia (3-1), HVV (2-6) en SVC’08 (2-6) ruimschoots verslagen. Na vervolgens overwinningen op sv Madestein (2-4), DHC (3-0), GLZ/Delfshaven (6-0), RVVH (1-4) en Xerxes DZB (1-0) plaatste Te Werve zich voor de halve finale van het KNVB toernooi. Helaas was FC ‘s-Gravenzande in de halve finale heer en meester en verloor Te Werve uiteindelijk met 1-7. Echter, doordat de Rijswijkers zich hadden geplaatst voor de halve finale van het districtsbekertoernooi West II had men zich ook automatisch geplaatst voor het ‘grote’ KNVB toernooi voor volgend seizoen.

Seizoen 2018-2019

Het ledenaantal bij Te Werve bleef stabiel want ook voor het seizoen 2018-2019 schreef de club 3 seniorenelftallen en 1 veteranenteam in voor de zaterdagcompetitie.

Het vlaggenschip van Te Werve mocht dus deelnemen het de ‘grote’ KNVB-bekerwedstrijden. De tweedeklasser uit Rijswijk moest op 25 augustus thuis aantreden tegen Marvilde uit het Brabantse Veldhoven. Te Werve won uiteindelijk na verlenging met 3-1 door doelpunten van Geraldo Reijntjes, Delano Vogel en Farid Overman. Door deze overwinning plaatste Te Werve zich tot het hoofdtoernooi van de KNVB-beker waarbij ook de profclubs instroomden. Voor het 102-jarige Te Werve kwam er een droom uit toen bij de loting de Rijswijkse club aan Ajax werd gekoppeld. Een prachtig affiche dus de wedstrijd Te Werve – Ajax maar dit betekende ook gelijk paniek bij de burgemeester en politie van de gemeente Rijswijk. Te Werve wilde héél graag deze wedstrijd op het eigen sportpark spelen maar al snel bleek dat dit niet mogelijk was omdat de eigen accommodatie niet aan de veiligheidseisen voldeed. Door alle veiligheidsmaatregelen met de supporters bleek het zelfs onmogelijk om de wedstrijd in de Haagse regio gespeeld te krijgen en daarom werd de bekerwedstrijd op 26 september 2018 op Sportpark Duinwetering van vv Noordwijk afgewerkt. Een kleine smet dus op dit hoogtepunt in de geschiedenis van Te Werve.

Op woensdagavond 26 september 2018 vond om 20.45 uur dus de wedstrijd Te Werve – Ajax plaats en was tevens live te volgen op Fox Sports TV. Ondanks het verlies (0-7) heerste bij iedereen die Te Werve lief is een gevoel van trots. Dit was puur genieten en zoiets maak je als amateurvoetballer maar één keer in je leven mee. Na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter werd er gretig van shirtje gewisseld. Zo had bijvoorbeeld linksbuiten Farid Overman het shirt van Frenkie de Jong bemachtigd en de schoenen van Hakim Ziyech.

De indeling van de zaterdag 2e Klasse C in het seizoen 2018-2019 was als volgt: Berkel, DSO, DoCoS, HVC’10, sc Monster, RCL, Soccer Boys, SVC’08, TAVV, Te Werve, UVS, Valken’68, VELO en Voorschoten’97.

Na de degradatie uit de 1e Klasse speelde Te Werve dit seizoen een anonieme rol in de 2e Klasse. Van de uiteindelijk 26 competitiewedstrijden werden er 10 gewonnen, 4 gelijk gespeeld en 12 verloren. Met 34 punten, en een doelsaldo van 48 voor en 47 tegen, eindigde het team van trainer Huib van Oostrom Soede op de negende positie van de ranglijst. Voorschoten’97 werd kampioen met 52 punten. Ismael Blackshaw werd dit seizoen met 8 doelpunten topscorer bij Te Werve 1.

<

Seizoen 2019-2020

De samenwerking tussen Vredenburch en Te Werve verliep prima en daarom werd er tijdens dit seizoen besloten om de overeenkomst tussen beide Rijswijkse clubs te verlengen. Dit betekende dat Te Werve zeker tot het jaar 2022 gebruik bleef maken van het complex van Vredenburch.

De indeling van de zaterdag 2e Klasse C van de KNVB voor het seizoen 2019-2020 zag er als volgt uit: Berkel, DoCoS, DSO, HVC’10, Kagia, RCL, Soccer Boys, SVC’08, Te Werve, UVS, Valken’68, Van Nispen, Westlandia en WV Kranenburg.

Ook in het seizoen 2019-2020 speelde het team van trainer Huib van Oostrom Soede geen rol van betekenis in de 2e Klasse. Na de uitbraak van het coronavirus in Nederland lag begin maart 2020 een groot deel van het dagelijks leven in Nederland plat. Op last van de regering mochten kinderen niet meer naar school en moest het merendeel van de volwassenen thuis werken. Vanaf donderdag 12 maart 2020 werden ook alle activiteiten bij o.a. voetbalverenigingen, zowel in het betaalde voetbal als bij de amateurs, met onmiddellijke ingang gestopt. Dit betekende dus in heel Nederland geen voetbalwedstrijden, geen trainingen en en ook geen andere clubactiviteiten. Een week later werd door de Nederlandse regering deze maatregelen zelfs aangescherpt en moesten alle sportaccommodaties in Nederland op slot tot 6 april.
Zoals gezegd, het coronavirus lag het openbare leven in Nederland (en in de rest van de wereld) stil en het aantal besmettingen en doden nam met de dag schrikbarend toe. Op dinsdag 31 maart 2020 besloot het kabinet om de periode van de aangekondigde maatregelen, om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, te verlengen tot 28 april 2020.

Na deze maatregel besloot de KNVB dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer hervat zouden worden omdat het sowieso niet meer was toegestaan om tot en met 28 april te voetballen. Dit gold voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus en in heel Nederland. De KNVB besloot tevens dat er voor het seizoen 2019-2020 geen eindstanden zouden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten waren. In het volgende seizoen zou iedere club dus starten in dezelfde klasse als bij de start van dit seizoen. Kortom, na het weekend van 7 en 8 maart werd de competitie en het verenigingsleven abrupt afgebroken. Op dat moment had het eerste elftal van Te Werve van de 17 wedstrijden er 5 gewonnen, 5 gelijk gespeeld en 7 verloren en stond men met 20 punten (doelsaldo 37-40) op de negende positie van de ranglijst.

<

Seizoen 2020-2021

>

Het weekeinde van 10/11 oktober bleek de laatste speelronde van het seizoen 2020-2021. De KNVB besloot namelijk op woensdag 14 oktober 2020, de dag na de persconferentie van het kabinet over de coronamaatregelen, een streep door alle competities te zetten. Lange tijd hoopte de voetbalbond dat er nog iets (bijvoorbeeld het uitspelen van een competitiehelft) mogelijk was, maar dat bleek ondanks een aantal versoepelde coronamaatregelen vanaf 3 maart 2021 onhaalbaar. Zo werd de leeftijdsgrens voor buitensporten in teamverband verruimd van 17 tot 27 jaar.
Dit betekende dat voor het tweede seizoen op rij de competities in het amateurvoetbal het einde niet haalden. Bijna een jaar geleden, het weekeinde van 7/8 maart, was de laatste speelronde van seizoen 2019-2020.

Na de aangekondigde versoepelingen op 26 juni 2021 was het meest in het oog springende maatregelen voor het voetbal: trainen en spelen van wedstrijden: alle voetballers mochten eindelijk weer volledig trainen én wedstrijden spelen tegen teams van andere verenigingen.

Seizoen 2021-2022

>

Door het coronatijdperk kende de competitie-indeling voor het seizoen 2021-2022 weinig veranderingen vergeleken met vorig jaar. Het eerste elftal kwam dus wederom uit in de zaterdag 2e Klasse C met daarin als tegenstanders; Berkel, Die Haghe, DoCoS, DSO, HVC’10, Kagia, RCL, Soccer Boys, SVC’08, UVS, Van Nispen, Vitesse Delft, en Westlandia.

De voetballers van Te Werve kenden een matig seizoen en wisten maar ternauwernood directe degradatie te ontlopen. Van de 24 competitiewedstrijden werden er 6 gewonnen, 1 gelijk gespeeld en maar liefst 17 verloren. Hiermee behaalde men 19 punten en een doelsaldo van 24 voor en 62 tegen.
Helaas bleek het elftal van trainer Huib van Oostrom Soede ook in de nacompetitie niet sterk genoeg om nog een jaar langer in de tweede klasse te mogen spelen want door een 1-0 nederlaag tegen DWO werd de degradatie naar de 3e Klasse alsnog een feit.

Seizoen 2022-2023

>

De poule-indeling competitie van de zaterdag 3e Klasse B van de KNVB was in het seizoen 2022-2023 als volgt: Duindorp SV, sv Houtwijk, KMD, Laakkwartier, LYRA, sv Madestein, sc Monster, MVV’27, Naaldwijk, Schipluiden, Te Werve, Verburch en Zuid West DH.

Aan het einde van dit seizoen bleek Te Werve ook niet meer sterk genoeg om in de 3e Klasse te mogen spelen. In de reguliere competitie wist men van de 24 wedstrijden er 9 te winnen, 1 gelijk te spelen en 14 te verliezen. Met 28 punten en een doelsaldo van 45 voor en 58 tegen eindigde de formatie van trainer Huib van Oostrom Soede op de tiende positie van de ranglijst en plaatste zich hiermee voor de promotie/degradatie competitie in de derde klasse.

In de eerste ronde van de nacompetitie stond de wedstrijd Te Werve – Rohda’76 op het programma. In de verlenging won Te Werve uiteindelijk met 3-2 en plaatste zich hiermee voor de halve finale. Op zaterdag 10 juni 2023 liep Te Werve in de halve finale tegen v.v. Zwammerdam tegen een 7-0 nederlaag aan en zodoende zakte de Rijswijkers in zes jaar tijd van de eerste naar de vierde klasse!

Seizoen 2023-2024

Het ging niet goed met de voetbalvereniging Te Werve. Na twee degradaties op rij en de geruchten dat de club zou worden opgeheven of opgaan in Rksv Vredenburch stonden er binnen de club gelukkig een aantal leden op die toch nog een keer er de schouders onder wilde zetten. Zodoende ging de Hvv Te Werve dan ook nog minimaal een jaar door als zelfstandige vereniging.

De “slechts” twaalf clubs in de 4e Klasse D in seizoen 2023-2024 waren; Delta Sport, DHL, Maasdijk, MSV’71, Quintus, RVC Celeritas, SEP, SEV, Te Werve, VDL, Vredenburch en FC Zoetermeer.

De club die in 2018 nog in de landelijke KNVB-beker tegen Ajax speelde, kwam nu dus in de vierde klasse uit. Gelukkig was trainer Huib van Oostrom Soede de club trouw gebleven en ook de overige stafleden, zoals o.a. Warry Mink, Carlos Paas en Daan de Wolf, hadden toegezegd om te blijven.

Al snel bleek dat de selectie van trainer Van Oostrom Soede veel te smal was en daarom vielen ook in dit seizoen de resultaten van het eerste elftal tegen. In de eerste seizoenshelft wist Te Werve van de 11 competitiewedstrijden er slechts 2 te winnen, 1 gelijk te spelen en maar liefst 8 te verliezen. Met 7 punten en een doelsaldo van 17 voor en 31 tegen ging men op een tiende positie van de ranglijst de winterstop in. Hiermee hield Te Werve alleen nog RVC Celeritas (5 punten) en Deltasport (4) onder zich.

Ondertussen stond trainer van Oostrom Soede met steeds minder spelers op het trainingsveld. De mentaliteit onder de meeste spelers was ver te zoeken. Echter deze spelers wisten toch wel dat ze zaterdags zouden voetballen ivm de krappe selectie. De trainer ergerde zich daar groen en geel aan en besloot zodoende op woensdag 24 januari 2024 het eerste elftal van Te Werve uit de competitie te trekken.
Door het terugtrekken van het eerste elftal waren de dagen van Hvv Te Werve nu wel geteld. Alleen het tweede elftal van de club was hiermee nog over. Dit team besloot de competitie wel af te maken.

Aan het einde van het seizoen 2023-2024 hield, na maar liefst 107 jaar. het voortbestaan van Hvv Te Werve definitief op.   

<

 

 

 

 

Palmares Te Werve (zondag)

Kampioenschappen:
1928-1929 2e klasse A HVB
1941-1942 4e klasse B *
1987-1988 2e klasse A HVB
* = geen promotie

Andere prestatie’s:

Palmares Te Werve (zaterdag)

Kampioenschappen:
1952-1953 3e klasse A HVB
1962-1963 3e klasse B HVB
1973-1974 1e klasse A HVB
1975-1976 Hoofdklasse HVB
1992-1993 1e klasse A HVB
1997-1998 5e klasse C
2000-2001 5e klasse C
2015-2016 3e Klasse B
2016-2017 2e Klasse C

Andere prestatie’s:
1979-1980 Met tweede plaats in Hoofdklasse HVB automatische promotie naar de 4e Klasse KNVB
1982-1983 promotie naar de 4e Klasse KNVB
2014-2015 Winnaar nacompetitie promotie naar 3e klasse

Parade der trainers bij Te Werve (zondag)

1960-1961 L. Ramaker
1961-1962 ?
1962-1963 H. Jans
1963-1964 C. Rijshouwer
1964-1965 Piet Oostrum
1965-1966 Piet Oostrum
1966-1967 Joop Fluit
1967-1968 Joop Fluit
1968-1969 Cas Haazen
1969-1970 Cas Haazen
1970-1971 Cas Haazen
1971-1972 Jan Tavacchio
1972-1973 Jan Tavecchio
1973-1974 Jan Tavechio
1974-1975 Jan Tavecchio
1975-1976 Jan Tavecchio
1976-1977 jan Tavecchio
1977-1978 Jan Tavecchio
1978-1979 Cees van Stigt
1979-1980 Sjaak Prins
1980-1981 Ton Bustin
1981-1982 Jaap Klijn
1982-1987 Cees van Leeuwen
1982-1983 Cees van Leeuwen
1983-1984 Cees van Leeuwen
1984-1985 Cees van Leeuwen
1985-1986 Cees van Leeuwen
1986-1987 Cees van Leeuwen

1987-1988 Wim de Kruiff
1988-1989 Wim de Kruiff
1989-1990 Cees van Leeuwen
1990-1991 Cees van Leeuwen
1991-1992 Cees van Leeuwen
1992-1993 Bram Buntsma
1993-1994 Bram Buntsma
1994-1995 Bram Buntsma
1995-1996 Hennie Nilsson
1996-1997 Hennie Nilsson

Parade der trainers bij Te Werve (zaterdag)

1960-1961 geen
1961-1962 geen
1962-1963 geen
1963-1964 geen
1964-1965 geen
1965-1966 geen
1966-1967 geen
1967-1968 geen
1968-1969 Cas Haazen
1969-1970 Cas Haazen
1970-1971 Cas Haazen
1971-1972 Jan Tavecchio
1972-1973 Jan Tavecchio
1973-1974 Jan Tavecchio
1974-1975 Jan Tavecchio
1975-1976 Jan Tavecchio
1976-1977 Jan Tavecchio
1977-1978 Jan Tavecchio
1978-1979 Cees van Stigt
1979-1980 Jacques Prins
1980-1981 Ton Bustin
1981-1982 Jaap Klijn
1982-1983 Kees van Leeuwen
1983-1984 Kees van Leeuwen
1984-1985 Kees van Leeuwen
1985-1986 Kees van Leeuwen
1986-1987 Kees van Leeuwen
1987-1988 Wim de Kruiff
1988-1989 Wim de Kruiff
1989-1990 Wim de Kruiff
1990-1991 Peter van der Zwan
1991-1992 Peter van der Zwan
1992-1993 Peter van der Zwan
1993-1994 Rob Haasjes
1994-1995 Ron Baaij
1995-1996 Ron Baaij
1996-1997 Ron Baaij
1997-1998 Hans Lamens
1998-1999 Hans Lamens
1999-2000 Maarten Spaans
2000-2001 Maarten Spaans
2001-2002 Maarten Spaans
2002-2003 Jimmy Visser
2003-2004 Jimmy Visser
2004-2005 Joop Minnaard
2005-2006 Joop Minnaard
2006-2007 Joop Minnaard
2007-2008 Andries Ranck
2008-2009 Mike van Leeuwen en Erik van der Velden
2009-2010 Mike van Leeuwen en Erik van der Velden
2010-2011 Mike van Leeuwen en Erik van der Velden
2011-2012 Mike van Leeuwen en Erk van der Velden
2012-2013 Mike van Leeuwen en Erik van der Velden
2013-2014 Mike van Leeuwen en Erik van der Velden
2014-2015 Huib van Oostrom Soede
2015-2016 Huib van Oostrom Soede
2016-2017 Huib van Oostrom Soede
2017-2018 Huib van Oostrom Soede
2018-2019 Huib van Oostrom Soede
2019-2020 Huib van Oostrom Soede
2020-2021 Huib van Oostrom Soede
2021-2022 Huib van Oostrom Soede

Parade der voorzitters bij Te Werve

1916-1921 ?
1921-1923 J. Rogman
1923-1928 ?
1928-1930 Jan Jonker
1930-1937 P. de Jager
1937-1945 Jan Gelink
1945-1950 J. Jansen
1950-1961 Cees van der Berg
1961-1963 Piet Verboom
1963-1964 Jan Adam
1964-1968 H.M. Choufoer
1968-1975 Wim Kerrebijn
1975-1985 Chris de Kroon
1986-1995 Rob Reijenga
1995-1998 Jan Tavechcio
1998-2009 Henny Schram
2009-heden Ivo van Dijk

Terreinen waar de Hvv Te Werve heeft gespeeld:

Te Werve begon te spelen op een veld achter Houtrust.

*

Een veld  aan de Carel van Bylandtlaan te Den Haag
Vanaf 1923 op het Landgoed Te Werve aan de Vredenburchweg

>

<

Van 2007 t/m 2014 op Sportpark Escamp 3 (bij v.v.GONA)
Beresteinlaan 1
2542 JA Den Haag ZH
Tel. 070-3670271

Vanaf 2014 bij Krsv Vredenburch

 

Ereleden van de Hvv Te Werve:

Jan Gelink (1945)
C. Rogman
J. Jansen (1950)
J. Mers
Jan Jonker
J. Gefken (1956)
H. v.d. Kuyl (1958)
Cees v.d. Berg (1961)
C. van Arkel (1962)
P. Verboom (1963)
C. Schouten (1965)
W. Prins (1965)
J. Adam (1968)
K. Verlind (1970)
W. Kerrebijn (1975)
A. Speets (1977)
J. Fortuin (1978)
J. Suykerbuyk (1979)
A. Vreugdenhil (1980)
S. Elling (1983)
Chris de Croon (1983)
J. Goor (1985)
G. Eversteijn (1990)
C. Plasier (1991)
Rob Reijenga (1995)
Jan Tavecchio Henny Schram
Kees Schaap
?

Leden van Verdienste bij de Hvv Te Werve:

De H.V.V. Te Werve kende naast ereleden geen leden van verdienste.