Vanwege de resultaten tijdens het “Twentse Ros Toernooi” op 15 augustus 1970, waar trainer Karel Jansen een nieuwe tactiek uitprobeerde, waren de verwachtingen bij RVC voor het komende seizoen al hooggespannen.

Vervolgens trad RVC, in een avondwedstrijd, aan tegen het grote ADO met de volgende spelers: Hans Assendelft, Koos van Dullemen, Rinus Vols, Mick Clavan, Van der Sloot, Gerrie Hup, Leo Kloor, John Bolman, Carol Schuurman, Van Roon en Joop Pronk. Het werd een eervolle 2-0 nederlaag maar RVC kreeg in deze oefenwedstrijd enige zeer goede kansen op doelpunten.

Op zondag 13 september 1970 volgde dan het eerste competitieduel tegen Fluks. Resultaat, een bescheiden 1-0 overwinning door een doelpunt van Arts. Het middenveld (Hup en Kloor) van RVC behaalde een ruime voldoende en een extra vermelding kregen Van der Sloot en Bolman.
Op 20 september doken twee nieuwe namen op in het eerste elftal van RVC, namelijk Floor Klein en Jan van der Berg. Carol Schuurman maakte op 27 september zijn eerste doelpunt voor RVC in deze competitie maar het eindresultaat (1-1) tegen Roodenburg was onbevredigend.

Maar dan, op 14 oktober, volgde er wederom een tactische zet (er zouden er dit seizoen nog vele volgen) van trainer Karel Jansen. RVC trad in een 1-3-4-2 opstelling aan tegen het nog ongeslagen Overmaas. De tactiek om Schuurman doorlopend van plaats te laten wisselen met Floor slaagt volkomen want Overmaas heeft geen antwoord op dit goochelwerk en kwam er met een 2-0 nederlaag (doelpunten van Arts en Pronk) nog goed van af.

RVC raakte in “the winning mood” want een week later werd het Leidse Lugdunum met 3-1 (Arts, Schuurman en een eigen doelpunt) verslagen.
Op zondag 1 november 1970 zien we een wervellende 5-0 overwinning op Zwijndrecht, dat op dat moment slechts 3 doelpunten tegen had. Schuurman (2x), Pronk, Arts en Bolman verzorgden de RVC doelpunten. Leo Kloor kreeg voor deze wedstrijd van trainer Jansen een “9”!

En dan, op 22 november, een kater! Neptunus – RVC 4-1. Stand van zaken: 9 gespeeld en 14 punten. Een 1-1 (Hup) gelijkspel tegen UVS was een week later op zich geen slecht resultaat maar koploper Papendrecht liep toch weer verder uit.
Op 13 december eindigde Fluks-RVC in 1-1. Pas in de laatste minuut zorgde Joop Pronk voor de gelijkmaker. Trainer Jansen gaf zijn spelers allemaal een mager zesje en werd pessimistisch. In zijn rapport lezen we; elftal valt terug en vormdaling van diverse spelers.

De tussenstand na de eerste seizoenshelft luidde: 11 gespeeld en 16 punten.

In de eerste competitiewedstrijd van het jaar 1971 liep RVC meteen tegen haar eerste thuisnederlaag aan. De voetbalvereniging Gouda kwam de eer toe om achteraf gezien RVC de enige nederlaag op eigen veld dit seizoen te brengen. Zondag 31 januari 1971: CVV-RVC 0-4. Trainer Karel Jansen had weer eens iets in zijn hoofd en zette in deze wedstrijd verdediger pur sang Jan van der Berg in de spits. Iedereen verklaarde hem voor gek maar Van der Berg scoorde in deze wedstrijd alle vier de doelpunten!

Op 7 februari 1971 stond de kraker tegen Papendrecht op het programma. In de aanloop naar deze wedstrijd raakte keeper Hans Assendelft ernstig aan de hand geblesseerd en was dus uitgeschakeld. Ernst van der Meer kreeg de griezelige taak om tegen Papendrecht onder de lat te staan. Hij deed het echter uitstekend en werd slechts eenmaal gepasseerd, op het moment dat RVC al met 2-0 voor stond. Doelpunten RVC? U raadt het al…. tweemaal Jan van der Berg.

Op 21 februari werd tegenstander Overmaas met maar liefst 7-0 verslagen. Jan van der Berg was uitgeblust en verlangde weer naar zijn vertrouwde plaats in de verdediging. Voor RVC scoorden ditmaal Schuurman (2x), Pronk (2x), Van Dullemen (2x) en Hup. Op 28 februari zorgde een hard spelend Roodenburg voor een verrassing door RVC met 1-0 te verslaan. Het Leidse geweld bleef voortduren want vervolgens werd tegen een volledig verdedigend Lugdunum 0-0 gespeeld.

Niet alleen RVC struikelde regelmatig richting de eindstreep want ook concurrent Papendrecht leed veel puntenverlies. Het slot van de competitie werd een slijtageslag waarvan misschien wel UVS de lachende derde ging worden. Tegen het al gedegradeerde Zwijndrecht bereikte RVC een absoluut dieptepunt want meer dan een doelpuntloos gelijkspel zat er voor het team van trainer Jansen niet in.

De clubs die nu nog tegen RVC moesten spelen hadden maar één tactiek; Ga in de verdediging, spijker de boel achterin met zo’n acht man dicht en je pakte zomaar een punt tegen het machtige RVC. Dit lukte dus ook Neptunus (1-1) en de Musschen (0-0).

RVC had echter nog steeds kans op de titel, sterker nog men had alles nog in eigen hand. In de voorlaatste competitiewedstrijd eerst UVS uitschakelen en vervolgens in Rijswijk winnen van Papendrecht. Voor 4.500 toeschouwers eindigde de kraker tegen UVS onbeslist (0-0) en met dit resultaat was de Leidse club in ieder geval uitgeschakeld voor de titel.

In de laatste competitieronde, op zondag 16 mei 1971, moest RVC in Rijswijk aantreden tegen koploper en directe concurrent Papendrecht. De stand voor aanvang van deze uiterst belangrijke en beslissende wedstrijd was als volgt: 1. Papendrecht 21-28 en 2. RVC 21-27. De Rijswijkers hadden dus alles in eigen hand want bij winst op Papendrecht zou de kampioensvlag in top kunnen.
Maar liefst 9.000 toeschouwers zagen in een uitverkocht Sportpark Prinses Irene een grandioos spelend RVC. Al in de 7e minuut kwam het RVC-publiek in extase toen Carol Schuurman de Papendrecht keeper op weergaloze wijze wist te kloppen(1-0). Nog voor rust scoorde Schuurman wederom (2-0) en RVC zat op rozen.
In de tweede helft kopte de uitstekend spelende John Bolman de 3-0 tegen de touwen en was het kampioenschap voor RVC een feit!

En zo werd RVC dus alsnog kampioen van de zondag 1e Klasse B van de KNVB.